Mariborski mestni svetniki so kljub nekaterim kritikam danes potrdili nove člane nadzornega odbora občine. Predsedoval mu bo Saša Prelič z mariborske pravne fakultete.

Mariborski mestni svetniki so kljub nekaterim kritikam danes potrdili nove člane nadzornega odbora občine. Predsedoval mu bo Saša Prelič z mariborske pravne fakultete.

Nadzorni odbor je najvišji organ nadzora javne porabe v občini. Ožji izbor med 15 prijavljenimi na javni poziv opravi mestna komisija za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja, ki je v tem primeru predlagala za člane Sašo Preliča, Gregorja Ficka, Borisa Cokojo, Draga Naberšnika, Božidarja Kastelica, Florjano Bohl in Dušana Lesjaka.

Izbor je v javnosti naletel na kritike, saj je Prelič pred volitvami podprl župansko kandidaturo Saše Arsenoviča. Nekdanji župan Franc Kangler je na današnji seji kot mestni svetnik opozicije ostro nasprotoval takšni sestavi nadzornega odbora tudi zato, ker so mesta po njegovem prepričanju razdeljena med partnerje bodoče županove koalicije. “Povozili ste vse naše predloge za nadzornike. To ni demokratično. To ni pravično. To je pobalinsko,” je menil.

Kritičen je bil tudi Saša Pelko iz ekipe prejšnjega župana Andreja Fištravca. “Spet gre za deljenje političnega plena, kar daje vtis, da si nekdo ne želi ustreznega nadzora,” je dejal.

Arsenovič zavrnil kritike

Župan Arsenovič je zavrnil kritike in poudaril, da člane nadzornega odbora iščejo prek javnega poziva ravno zato, da ne bi bili politično imenovani. Vsi predlagani naj bi bili strokovnjaki in zato primerni za zagotavljanje neodvisnosti tega organa. “Mislim, da imamo tokrat nadzorni odbor, na katerega smo s strokovnega vidika zelo ponosni,” je povedal.

To naj bi še posebej veljalo za predsednika Preliča. “Glede na to da sem bil izvoljen, je bilo očitno mojih podpornikov zelo dosti. Če nihče od njih ne bi smel več strokovno delovati v tem mestu, ne bi bilo prav. Gospod ni bil na moji listi, nikjer ni z menoj povezan, je pa izjemen strokovnjak in verjamem, da nas bo nadziral, kot se spodobi,” je povedal.

Večino mestnih svetnikov je očitno prepričal, saj so predlagane kandidate na današnjem glasovanju potrdili s 25 od skupno 45 glasov v mestnem svetu.

Potrdili tudi manjše spremembe meja

Ker so obravnave letnega programa športa in odlokov o pogrebni službi na predlog župana umaknili z dnevnega reda, so se na današnji seji sicer ukvarjali predvsem s kadrovskimi zadevami. Tako so soglašali z novim mandatom direktorice mariborskega svetovalnega centra za otroke, mladostnike in starše Alenke Seršen Fras, ravnateljice konservatorija za glasbo in balet Helene Meško, direktorice višje strokovne šole za gostinstvo in turizem Helene Cvikl, ravnateljice srednje trgovske šole Tanje Lakoše in ravnateljice srednje zdravstvene in kozmetične šole Katje Rek.

Na današnji seji je mestni svet tudi potrdil manjše spremembe poteka meje med Mestno občino Maribor in sosednjimi občinami. Kot so za STA pojasnili na občini, gre za enkraten postopek zagotavljanja usklajenega poteka mej občin z mejami parcel v zemljiškem katastru.

Arsenovič medtem še vedno usklajujejo koalicijsko pogodbo s partnerji. Kot je dejal, so prišli že zelo daleč. “Usklajujemo pike in vejice, medtem ko smo vsebinsko usklajeni že precej časa,” je povedal. Ocenjuje, da bi podpise koalicijskih partnerjev lahko zbral že ta teden.

Vzporedno sestavljajo odbore in komisije mestnega sveta. Tudi tu je Arsenovič optimističen, čeprav je opozicija na čelu s Kanglerjem zelo kritična do predlagane razdelitve mest in pristojnosti. “Kupovati si koalicijo na ta način je daleč od obljub novega župana,” je med podajo pobud in vprašanj mestnih svetnikov dejal Željko Vogrin (Lista Franca Kanglerja – NLS).

STA