Časnik Večer se bo moral po združitvi s časopisno hišo Dnevnik odpovedati določenemu številu zaposlenih, kar je potrdil tudi direktor in solastnik Večera Uroš Hakl.

Po poročanju Radia Maribor bodo morali pri Večeru zmanjšati število zaposlenih, točnejše informacije pa za zdaj še niso znane, saj je združitveni proces še na začetku. Časopisa bosta sicer ohranila ločena uredništva, vsebine pa nameravajo obogatiti.

Združitev je načrtovana v roku devetih mesecev, potem ko so konec julija prejeli dovoljenje Agencije za varstvo konkurence. Za povezovanje medijev so se odločili zaradi spremenjenih razmer na trgu, saj naklade tiskanim medijem rapidno padajo, predvsem zaradi množične digitalizacije. Kot je direktor Uroš Hakl navedel za Radio Maribor, si od združitve obetajo finančne učinke in omogočeno preživetje. Zaposleni z jasnimi načrti še niso seznanjeni, saj slednji še niso v celoti usklajeni. Zaradi tega v časopisni hiši nastajajo marsikatere negotovosti.

Poslovili so se štirje novinarji

Na Večeru so se poslovili od štirih novinarjev, vendar so iz vodstva za Radio Maribor sporočili, da to ni posledica združevanja, šlo naj bi za sporazumne odpovedi zaradi novih zaposlitev in upokojitev. Kljub temu pa je napovedano krčenje kadra: “Zagotovo bo prišlo do določenih racionalizacij, vendar ne na način, da bi kakorkoli resno ogrozili produkcijske sposobnosti obeh medijev,” je za radio povedal Hakl, ki pri tem ni pojasnil ali bodo posegali le v poslovni del (naročniška služba, marketing, finance) ali tudi v uredništvo.

Svojo izjavo je za Radio Maribor podala tudi Petra Lesjak Tušek, novinarka Večera in predsednica Društva novinarjev Slovenije“Pri komunikaciji o združevanju je bilo doslej še precej rezerv, zato pričakujemo dodatne informacije.” Novinarji menijo, da števila zaposlenih v uredništvu ne bi smeli krčiti, v kolikor bi želeli ohraniti kakovost medija.