Bodoči dijaki se lahko odločajo med triletnim in štiriletnim programom. »Triletni program gastronom-hotelir omogoča zaposlitev takoj po zaključku šolanja, saj se trg dela spopada z velikim primanjkljajem odličnih kuharjev in natakarjev. Na šoli si prizadevamo dijakom v treh letih šolanja omogočiti raznolike in zanimive praktične izkušnje. Takšna bo zagotovo tudi obisk priznanega chefa in imetnika Michelinove zvezdice Tomaža Kaučiča, ki prihaja konec marca in bo kuhal skupaj z dijaki. Lani smo obiskali Hišo Denk, kjer nas je gostil še en imetnik Michelinove zvezdice, dijakom omogočamo opravljanje obveznega praktičnega pouka doma in v tujini pri najbolj priznanih in zaželenih delodajalcih, skratka možnosti, ki jih imajo, so zares številne,« razlaga ravnatelj SŠGT Maribor Dušan Erjavec. Po zaključku triletnega programa se lahko dijaki odločijo za zaposlitev ali pa izobraževanje nadaljujejo še dve leti in pridobijo naziv gastronomski tehnik.
Turizem je panoga prihodnosti
Bodoči turistični vodniki, receptorji, skrbniki kongresne ponudbe v hotelih se izobražujejo v 4-letnem programu, po zaključku katerega pridobijo naziv gastronomsko-turistični tehnik. »Štiriletni program je odlična odskočna deska, kar potrjujejo tudi uspehi naših nekdanjih dijakov, med katerimi so lastniki restavracij, vodje hotelov, stevardese, vodje protokola … Prizadevamo si, da dijaki v času šolanja spoznajo različne kulture in z njimi povezane produkte, zato organiziramo številne ekskurzije, ki so dijakom na voljo po ugodnejših cenah od rednih. Letos smo bili v Beogradu, Pragi, Rimu, čaka nas še križarjenje,« pove Dušan Erjavec. Znanja, ki jih dijaki pridobijo, so široka – lahko jim unovčijo z zaposlitvijo ali nadaljujejo izobraževanje po višješolskih programih.
V novo šolsko leto na novi šoli
Na SŠGT Maribor se veselijo začetka prihodnjega šolskega leta, saj bodo dijake pozdravili v povsem prenovljeni, moderni šoli, ki bo omogočala še več kreativnosti pri izvajanju obveznega praktičnega pouka. »Nova šola na Cankarjevi ulici v Mariboru se že opremlja s sodobnim pohištvom, veseli smo, da bomo imeli dovolj prostora za izvajanje praktičnega pouka tako, kot si dijaki zaslužijo – z najnovejšimi kuhinjskimi in drugimi pripomočki, saj je tudi to znanje danes izjemno pomembno,« pojasni Dušan Erjavec. Šola bo tudi energetsko učinkovita, celotna investicija pa je vredna približno 15 milijonov evrov. »Ponosni smo, da bomo imeli najmodernejšo šolo v Sloveniji,« priznava ravnatelj Dušan Erjavec.
Delavnica velikonočnih dobrot
SŠGT Maribor je šola, ki stremi k temu, da znanje predaja čim širšemu krogu ljudi. Po dveh uspešnih kuharskih delavnicah, ki sta bili namenjeni vsem zainteresiranim, organizirajo v soboto, 25. marca, velikonočno delavnico, na kateri bodo pripravljali tradicionalne velikonočne jedi. Prijave so že odprte, število mest pa omejeno. Prijavite se lahko tukaj.