Pogovor z Lano Krajnc, magistrico prehrane in ustanoviteljico spletnega programa LanaVital, jasno izžareva njeno energičnost in njeno strast do zdravega načina življenja. Kljub mladosti je Lana polna znanja, izkušenj in predvsem iskrene želje po tem, da ljudem pomaga razumeti, kako pomembna je prehrana za celostno zdravje.
V času, ko je splet poln nasvetov »strokovnjakov« s hitrimi rešitvami, Lana s svojim znanstveno utemeljenim pristopom, ki temelji na individualnem svetovanju, resnični skrbi za ljudi in njeni osebni zgodbi, vsekakor izstopa.
Za vse, ki so se že kdaj izgubili v morju prehranskih nasvetov, je Lanin pristop kot svež veter, ki v ospredje postavlja zdrav odnos do hrane in poslušanje lastnega telesa.
Z Lano Krajnc smo se tako pogovarjali o mitih v prehrani, pasteh modernih diet in o tem, zakaj je pri prehrani tako pomembno celostno zdravje – fizično in psihično, spoznali pa smo tudi njen 60-dnevni spletni program S prehrano do zdravja in vitalnosti, prehranska svetovanja in povsem novo skupinsko svetovanje, ki ga je Lana zasnovala skupaj s psihologinjo Meto Hunjet.
[[image_1_article_69876]]
Kako se vaše prehransko svetovanje razlikuje od drugih podobnih storitev na trgu? Kaj je vaša edinstvena prednost?
Na trgu lahko dandanes najdeš marsikaj – sploh področje prehrane je zaradi zakonodajne neurejenosti precej pestro, na žalost predvsem v slabem smislu. Ker sem pred leti zaključila 5-letni študij na Biotehniški fakulteti v Ljubljani in dobila naziv magistrice inženirke prehrane zagovarjam znanstveno potrjena dejstva in pristope.
Moje znanje in svetovanje se vsekakor ne mora primerjati s svetovanjem »licenciranih prehranskih svetovalcev«, ki licenco dobijo po nekaj mesečnem plačljivem tečaju prehrane. Moj pristop je individualen, vsaki osebi se posvetim individualno, glede na njene želje, cilje, življenjski slog, starost in morebitne zdravstvene težave. Svoje znanje ves čas nadgrajujem z branjem zanesljivih znanstveno potrjenih študij in drugega gradiva.
Individualnost mi je zares pomembna, vse preveč samoklicanih prehranskih svetovalcev dandanes kar vsem povprek priporoča na primer keto dieto, izločanje glutena, laktoze, uživanje takšnih in drugačnih prehranskih dopolnil… Tega pri meni ni.
Bolj kot se poglabljam v področje prehrane, bolj se zavedam, da to področje ni tako preprosto, kot nekateri mislijo. Z nepravilnim in nespametnim pristopom lahko narediš več škode kot koristi. Večina ljudi se tega žal še ne zaveda. Vsem je sicer jasno, da svojega telesa zagotovo ne bi prepustili samooklicanemu »kirurgu«, brez medicinske izobrazbe, ki je prebral samo 2 knjigi, pri »prehranskih strokovnjakih« pa počnejo prav to…
Pri meni so stranke lahko prepričane, da vem kaj počnem in da mi je njihovo zdravje in dobro počutje na prvem mestu. Ne tržim in ne forsiram uporabe prehranskih dopolnil, saj jih za celostno zdravje in dobro počutje ob uravnoteženi prehrani 95 % ljudi ne potrebuje.
Moj pristop je preprost pa vendar strokoven. Zelo pomemben mi je dober odnos s strankami in medsebojno zaupanje. To so zagotovo ključni vidiki, zaradi katerih je moj pristop edinstven in drugačen od drugih.
Spoznajte Lano Krajnc in njen svet prehrane, zdravja in vitalnosti LanaVital tukaj.
Katere so najpogostejše napačne predstave o zdravi prehrani, s katerimi se srečujete pri svojih strankah, in kako jim pomagate te mite razbliniti?
Napačnih predstav in mitov o prehrani je med ljudmi zares veliko. Izpostavila bi morda prepričanje, da je za uspešno izgubo telesne mase potrebno stradati ali izločiti določene skupine živil.
Na zatožni klopi se pogosto znajdejo ogljikovi hidrati, še posebej kruh, ki velja za ekstra problematično živilo. Veliko ljudi je prav tako prepričanih, da ob redni telesni aktivnosti ni potrebno skrbeti za uravnoteženo prehrano, češ, »saj pa treniram«.
Srečujem se tudi s prepričanjem, da lahko t.i. »proteinska« živila uživamo v neomejenih količinah. Med ljudmi je močno prisotna tudi delitev živil na slaba in dobra. To prepričanje je lahko zelo problematično in spodbuja pojav motenj hranjenja in negativnega odnosa do hrane. Redko kdo se zaveda, da je lahko vsako živilo v zmernih količinah del uravnotežene zdrave prehrane in da je primernost uživanja določenega živila precej individualna in odvisna od življenjskega sloga vsakega posameznika.
Na primer: prehrana osebe, ki večino časa v dnevu presedi, mora biti drugačna od prehrane fizičnega delavca ali vrhunskega športnika. Priporočila za vnos hranil/živil so podana za večinsko (sedečo) populacijo, v praksi pa se seveda velikokrat soočim z izjemami, ki jih ni malo.
[[image_3_article_69876]]
Kaj vas je navdihnilo, da ste razvili spletni program LanaVital? Kaj lahko uporabniki pričakujejo, ko se pridružijo vašemu programu?
Spletni program sem razvila predvsem zato, ker sem želela ljudem ponuditi zelo široko znanje o prehrani, gibanju in celostnem zdravju po zelo dostopni ceni.
Za individualno prehransko svetovanje se namreč ljudje še ne odločajo tako zelo množično, čeprav si upam trditi, da se bo to, (zaradi naraščajočih, s prehrano povezanih zdravstvenih težav) v prihodnjih letih drastično spremenilo. Spletni program vsebuje vse pomembne informacije o hranilih, prehrani, gibanju, pozitivni miselni naravnanosti, ki jih oseba potrebuje za celostno zdravje in dobro počutje.
Ko se uporabniki pridružijo 60-dnevnemu spletnemu programu, jih vsakodnevno čaka kratka in zanimiva lekcija v avdio/video in besedilni obliki. Vsak teden prejmejo tudi preprost tedenski izziv – izzivi jih vodijo do končnega cilja: celostnega zdravja in vitalnega telesa.
Ker pa za celostno zdravje ni dovolj samo uravnotežena prehrana, sem v program vključila tudi lekcije o gibanju in pozitivni miselni naravnanosti in okolju, ki nas obdaja. Slednje namreč igra ključno vlogo pri našem uspehu – pa naj bo to hujšanje, pridobivanje telesne mase ali preprosta sprememba prehranskega vzorca.
Uporabniki tekom programa prejmejo tudi okusne recepte za uravnotežene jedi in nakupovalne sezname, s katerimi si v trgovini pomagajo pri nakupu ključnih živil. Spletni program ni časovno omejen, lekcije lahko uporabniki poslušajo/berejo vsakodnevno, ali pa v enem dnevu opravijo več lekcij hkrati.
60-dnevni spletni program S prehrano do zdravja in vitalnosti najdete tukaj.
Katera so najpogostejša vprašanja ali izzivi, s katerimi se srečujejo uporabniki vašega spletnega programa, in kako jim program pomaga pri njihovem reševanju?
Večina ljudi se dandanes sooča z zelo osnovnimi prehranskimi vprašanji in izzivi, saj so spletni mediji in socialna omrežja polni kontradiktornih in zavajajočih informacij. Ljudje so zato izjemno zmedeni.
Ker na prehranskem področju (predvsem zaradi zakonodajno neurejenega področja prehranskih svetovalcev, dietetikov, nutricistov – v Sloveniji se lahko osebe že po opravljenem kratkem tečaju iz prehrane okličejo za prehranske strokovnjake) vlada velika zmeda se ljudje v veliki večini sprašujejo kaj sploh jesti, kdaj, kako, koliko.
Nekateri ljudje nimajo niti osnovnega znanja o prehrani, če pa ga že imajo, pa je le-to zelo skopo ali celo izkrivljeno. Nekateri pa po drugi strani razvijejo izjemno negativen odnos do hrane, strah pred določenimi živili, obsesivno štejejo kalorije ali se prekomerno obremenjujejo z vnosom dotičnih živil/hranil v pravilnih razmerjih.
Program je namenjen vsakomur, ki si želi pridobiti več znanja o prehrani, ki si želi izvedeti resnico o prehrani in vplivu hranil na njihov organizem, vsem, ki si želijo urediti svoje zdravje, prehrano, spremeniti prehranske vzorce ali izboljšati celostno počutje. Program uporabnike na preprost in razumljiv način nauči vseh najpomembnejših resnic o prehrani, gibanju in miselni naravnanosti.
[[image_4_article_69876]]
Katera funkcija ali vsebina v vašem spletnem programu LanaVital vam je še posebej pri srcu in zakaj? Ali obstaja kakšen del programa, ki ga želite še posebej izpostaviti?
Vsekakor sem najbolj ponosna na del programa, ki se nanaša na pozitivno miselno naravnost in na vprašanje okolja, ki nas obdaja (okolje v katerem živimo, ljudje ki nas obdajajo, delovno mesto…).
Pogosto namreč golo znanje o prehrani ni dovolj, da ljudje stvari konkretno spremenimo. Prehrana in naše prehranske navade so namreč v tesni povezavi z našo miselnostjo. V veliko primerih se psihološke težave, kot je na primer kronični stres, depresija, ankisoznost, odražajo tudi v našem odnosu do prehrane in v naših prehranjevalnih navadah in vzorcih.
Oseba, ki je prekomerno hranjena je morda kronično pod stresom, le-tega pa blaži s poseganjem po sladkih in slanih prigrizkih, kar se nato odraža v njeni previsoki telesni masi. Prekomerno poseganje po hrani, neuravnoteženo prehranjevanje ali stradanje je lahko posledica močnih negativnih čustev, morda celo sovraštva, ki ga oseba čuti do samega sebe. Psihološki faktor prehrane in prehranskih navad je tako zelo pomemben, da sem ga vsekakor morala vključiti v vsebino programa.
[[image_5_article_69876]]
Skupaj s psihologinjo Meto Hunjet pripravljate novo storitev – skupinska srečanja za urejanje odnosa do hrane. Kako ste prišli do ideje za to novost?
Idejo za skupinska svetovanja sem dobila od ene izmed mojih strank, ki je izrazila željo po takšnih srečanjih. Po tem, ko sem to področje raziskala, sem ugotovila, da tega v Sloveniji ni. Zato sem si rekla, zakaj pa ne bi tega ustanovila kar sama.
Ker sem se v preteklosti tudi jaz spopadala z motnjo hranjenja in ker je bil moj odnos do prehrane v preteklosti zelo negativen mislim, da na tem področju pri nas (še) ni ustrezne podpore za osebe, ki se tudi same soočajo s tem. In teh oseb ni malo.
Skozi moje delo s strankami opažam, da je negativen odnos do hrane ključna težava pri vsaj 50 % strank. Torej, težava v prvi vrsti ni ne znanje, ampak popačeno znanje in negativna nastrojenost proti hrani.
K sodelovanju sem povabila tudi magistrico psihologije Meto Hunjet, s katero sva se odlično ujeli, dodelali idejo in ustanovili »Skupinsko svetovanje: Uredi svoj odnos do hrane«. Skupinska svetovanja bodo potekala 2-krat mesečno (skupaj 10 srečanj v enem ciklu), 5 srečanj bo vodila Meta, 5 pa jaz. Meta bo prevzela predvsem psihološki del, jaz pa prehranski.
Cilj skupinskih svetovanj je ne le izobraziti udeležence o prehrani, temveč tudi raziskati psihološke vzorce in vedenja, ki v nas vzbujajo negativno doživljanje prehrane. Svetovanja potekajo v skupini saj lahko zavedanje, da v svojih težavah in negativnem miselnem viharju nisi sam, vodi v uspešnejše reševanje težav.
Kaj bi želeli, da udeleženci pridobijo iz teh skupinskih srečanj, in kakšni so vaši cilji glede njihovega odnosa do hrane po končanem programu?
Želiva si, da se udeleženci tekom skupinski svetovanj počutijo sprejete in da se zavedajo, da v svojih težavah niso sami. Želiva si tudi, da skupina predstavlja zaupen in intimen prostor, znotraj katerega lahko udeleženci iskreno spregovorijo o svojih pomislekih, izzivih in težavah s katerimi se vsakodnevno soočajo.
Vsekakor si želiva, da bi udeleženci po koncu trajanja programa (torej po 10 srečanjih) uredili svoj odnos do prehrane, da na hrano ne bi gledali več kot na svojo sovražnico, ampak kot na svojo dobro prijateljico.
Da bi imeli sproščen odnos do prehrane, brez stresa, strahu ali negativnih občutkov. Zavedava se sicer, da je naše psihološko zdravje in delo na samem sebi proces, ki lahko traja celo življenje. Pa vendar je že zavedanje in ozaveščanje negativnih miselnih vzorcev pomemben korak, ki lahko pripomore k uspešni rešitvi težave.
[[image_7_article_69876]]
Glede na vaše izkušnje, kaj je najpomembnejša lekcija, ki bi jo ljudje morali vedeti o prehrani, vendar je pogosto ne poznajo ali ignorirajo?
Dobro vprašanje! Ne vem sicer ali bi lahko izpostavila samo eno stvar, saj mislim, da je prehrana tako široko področje, da je teh pomembnih resnic zares veliko.
Vendar, če bi morala zares izpostaviti samo eno stvar bi rekla tole: Vsako živilo je lahko del uravnotežene zdrave prehrane. Ključna je le zaužita količina, pogostost in ostala prehrana. Nobeno živilo ni samo po sebi »dobro« ali »slabo«, nobeno živilo samo po sebi ne »redi« in nobeno živilo samo po sebi ne pripomore k »hujšanju«.
Zato so pri uravnavanju telesne mase in celostnem zdravem življenju pomembne prehranske navade skozi daljše časovno obdobje. Morda bi izpostavila še to: Hitrih rešitev v prehrani ni. Če vam nekdo prodaja kapsule za to in to težavo in ob enem obljublja hitre rezultate, je v ozadju tega le želja po hitrem in enostavnem zaslužku. Vi pa ne boste lažji za nekaj kilogramov ampak le za par deset evrov, ki jih boste plačali za neefektivne, morda celo zdravju škodljive kapsule.
Svoje prehransko svetovanje nadgrajujete s številnimi na oko zelo prijetnimi vsebinami na socialnih omrežjih, ob fotografijah vaših dobrot pa gledalec postane kar malce lačen – kaj vas vodi pri ustvarjanju in ali lahko z nami delite kakšno dobroto za bližajoče se jesenske dni, ki so pred nami?
Že od nekdaj rada ustvarjam v kuhinji in si izmišljujem svoje recepte. Moje jedi so vedno uravnotežene, v glavnih jedeh prevladuje zelenjava, kakovostni viri beljakovin, vlaknine in zdrave maščobe.
Moto mojih receptov je vedno: okusno, uravnoteženo, preprosto. Kljub temu, da rada kuham, pa mi je ob enem pomembna tudi preprostost in enostavna priprava. Ker so moji dnevi običajno zelo aktivni in delavni je ključno, da je hrana pripravljena hitro, da me nasiti, mi je všeč in da se po obroku počutim dobro in polno energije. Ker si želim takšno hrano približati čim širšemu krogu ljudi, recepte pogosto delim tudi na socialnih omrežjih.
Z veseljem pa en recept delim tudi z bralci maribor24.
ZAPEČENI OVSENI KOSMIČI
- 200 g finih ovsenih kosmičev
- 20 g chia semen
- 400 ml posnetega mleka ali rastlinskega napitka
- 2 zvrhani žlici grenkega kakava
- 1 jajce
- 100 g agavinega sirupa
- 1 žlička cimeta
- Arašidovo maslo, stopljena čokolada in jagodičevje za serviranje.
[[image_2_article_69876]]
- V večji skledi zmešaj vse sestavine.
- Pečico segrej na 200 stopinj.
- Pekač naolji z olivnim oljem. Pripravljeno maso iz ovsenih kosmičev nadevaj v pekač in peči okoli 30 min.
- Serviraj z arašidovim maslom, stopljeno čokolado in jagodičevjem.
Kaj vas osebno motivira, da se osredotočite na urejanje odnosa do hrane pri svojih strankah? Ali menite, da ima prehrana ključno vlogo pri celostnem zdravju človeka?
Moja osebna življenjska zgodba v preteklosti vključuje tudi hujšo obliko motnje hranjenja in izrazito negativen odnos do prehrane. Ker zelo dobro vem, s kakšnimi (negativnimi) miselni procesi se soočajo nekateri posamezniki, je to področje meni osebno zelo blizu.
Prav tako mislim, da je to morda tudi moje poslanstvo – izziv s katerim sem se soočala kot najstnica, lahko oplemenitim in uporabim v dobro drugih. Velikokrat rečem, da je bila moja izkušnja z motnjo hranjenja nekaj najboljšega, kar se mi je v življenju zgodilo, saj me je le-ta pripeljala do točke na kateri sem zdaj, me naredila močnejšo in mi omogočila, da lahko na tej poti pomagam tudi drugim.
Prehrana ima vsekakor ključno vlogo pri celostnem zdravju človeka. Tako kot gibanje, uravnavanje stresa in pozitivna miselna naravnanost.
Če bi lahko podali en nasvet, ki bi ga morala upoštevati vsaka oseba, ne glede na to, kje se nahaja na svoji prehranski poti, kaj bi to bilo?
Jej raznoliko hrano, poskrbi za vnos zelenjave, sadja, polnozrnatih žitaric in kakovostnih virov beljakovin. Tvoja prehrana naj bo čim manj predelana, sveža in lokalna.
Kaj vam osebno predstavlja zdravo življenje? Kako uravnotežite lastne prehranske navade z zahtevami vodenja podjetja in vsakodnevnim stresom?
Zdravo življenje je zame zelo pomembno. Z gotovostjo lahko trdim, da zares živim to kar govorim oz. učim druge. Poleg podjetja in drugih obveznosti, ki jih imam sem zato zelo organizirana oseba.
Vstajam precej zgodaj, opravim trening, grem s psom na sprehod in pred delom vedno pojem zajtrk. Obroke nama z možem, če se le da, pripravim vnaprej. Ob nedeljah si vzamem 2-3 ure za kuhanje in pripravo obrokov, ki jih porcijsko zapakiram v steklene posodice in shranim v hladilniku. To me v napornem urniku »rešuje« da ne posegam po hitrih prigrizkih.
V kolikor mi kakšen teden ne uspe pripraviti obrokov v naprej, pa poskrbim, da je doma vedno nekaj uravnoteženih hitrih rešitev – veliko sveže zelenjave, sadja, skute, jogurtov, manj mastnih sirov, polnozrnatih krekerjev in toasta, rib in stročnic v pločevinki itd.
Stres precej uspešno uravnavam s telesno vadbo, tako da je uživanje sladkih prigrizkov pri meni posledica uravnoteženega življenja in ne spopadanja s stresnimi situacijami. Seveda pa tudi jaz jem piškote, čokolado, sladoled, saj je lahko vsaka hrana del uravnotežene zdrave prehrane!
[[image_6_article_69876]]