Zaradi pretople zime ježki sploh niso globoko zaspali, ampak so le dremali, kar pomeni, da so porabili znatno več energije, kot bi jo smeli.

Vir: FB Društva za zaščito živali Maribor

Ježi so koristne živali, saj se prehranjujejo z žuželkami, polži, mladimi mišmi, deževniki, ptičjimi jajci in mladiči, gobami, koreninicami in sadjem. Hranijo se tudi s polži in žuželkami, zato je zelo dobrodošel v vsakem vrtu, kjer vrtnarijo po načelih sonaravnosti in brez kemikalij.

Morali bi še globoko spati

V Društvu za zaščito živali Maribor opozarjajo na letošnje vreme, »ko resnično nimamo prave zime, saj so v februarju celo že spomladanske temperature«. »Ježki bi morali sedaj še globoko spati, žal pa marsikdo že videva ježke na vrtu, posamezniki, ki ježem pomagajo (jih prezimujejo) poročajo, da so se ježki zbudili. Pretoplo je za ta čas,« poudarjajo.

Podhranjeni, zelo shujšani in lačni

Zaradi pretople zime ježki sploh niso globoko zaspali, dodajajo, ampak so le dremali, kar pomeni, da so porabili znatno več energije, kot bi jo smeli. »To velja tudi za ježke, ki so še v svojih bivališčih in se še niso pokazali na plano. Kaj se dogaja: Ježki so podhranjeni, zelo shujšani, lačni! Težko najdejo hrano. Naravne hrane ni,« pojasnjujejo in apelirajo na ljudi, da jim nastavijo hrano (lahko je za muce) in vodo. »Brez naše pomoči marsikateremu ne bo uspelo,« so zaključili.