Na današnji god sv. Štefana, prvega mučenca in zavetnika konj, po starem običaju blagoslavljamo konje. To so dopoldne že 26. naredili v Pernici v občini Pesnica, kjer se je ob tamkajšnji cerkvi sv. Marjete zbralo okoli 40 konj in konjenikov. Prišli so iz Pernice in drugih zaselkov pesniške občine, Malečnika, Svetega Jurija v Slovenskih goricah, Močne, videli smo celo konjenike s Koroške. Dogodek je tudi tokrat organiziral Konjeniški klub Zlata horda. Njegov predsednik Jožef Horvat nam je povedal, da se tradiciji niso izneverili niti leta 2020, ko so zaradi strogih epidemioloških ukrepov v cerkvi blagoslovili kruh, ki so ga nato lastniki konj odnesli domov in ga dali živalim. V lanskem letu so v središču Pernici že pripravili mimohod konj, letos pa je blagoslov potekal tako kot v predkoronskem obdobju. “Po sveti maši je naš župnik Marjan Nemec najprej blagoslovil kruh in sol, nato je diakon Andrej Sraka iz Jakoba pozdravil vsakega konjenika posebej, mu izročil simbolično darilo, stekleničko borovničevca, konjem pa dal kos kruha.” Lastniki konj so povabilo na dogodek prejeli osebno, Horvat pa se je ob koncu zahvalil vsem sponzorjem, ki so finančno ali drugače pomagali pri izvedbi dogodka. “Za blagoslov konj smo se pred 26. leti odločili, ker je sv. Štefan njihov zavetnik. Upamo, da to pomaga, da je žival zdrava.”

Dogodka se je tudi tokrat udeležil župan občine Pesnica mag. Gregor Žmak, prisoten pa je bil tudi predsednik Krajevne skupnosti Pernica Andrej Ropič. Povedal nam je, da gre za lepo tradicijo v obdobju po božičnem prazniku. “Letos je dobremu obisku in prijetnemu vzdušju prispevalo tudi lepo vreme. Vsako leto na ta dan v Pernico pride ogromno ljudi, med njimi je tudi veliko otrok, za katere je to posebno doživetje. Za nekatere pa morda navdih, da se tudi sami odločijo za konja.”

Harbovi iz Ložan imajo v hlevu pet konjev

S tremi konji je na blagoslov prišla družina Harb iz Ložan pri Pernici. Natalija Harb nam je povedala, da se s konjerejo ukvarjajo ljubiteljsko, doma pa imajo pet konjev. Ljubezen do živali prenašajo na mlajšo generacijo, tako se je današnjega dogodka udeležila tudi 10-letna hčerka. “Na blagoslov v zadnjih letih prihajamo redno, mislim, da smo tukaj že enajstič. Gre za prijetno druženje, saj se srečamo konjarji. Ker je danes takšno lepo vreme, se bomo odpravili še na ježo po kraju.”