Družina Krhin iz Jakobskega Dola je daleč naokoli znana po nogometašu Reneju Krhinu, ki svojo športno pot nadaljuje v Avstraliji, pri klubu Western United iz Melbourna. Gre za družino, ki v pesniški občini živi že od nekdaj. “Korenine družine po mamini veji s strani njenega očeta in očetovi s strani njegove mame segajo že kar daleč nazaj. V Jakobskem Dolu sem obiskoval osnovno šolo, na katero imam zelo lepe spomine,” nam pove Rene, ki je bil med drugim tudi član nogometne reprezentance Slovenije. Njegov športni talent je vreden občudovanja, vztrajnost in trdna volja ob zahtevnih in napornih treningih sta ga ob podpori njegove družine vodila do uspešnega prodora v svet. Tako je nosil drese Interja, Bologne, Cordobe, Granade, Nantesa, Castellona in zdaj Western Uniteda. Ves ta čas ni pozabil kraja, kjer je preživljal svoja otroška leta. Ravno nasprotno, ves čas poudarja, da je doma iz Jakoba. Marsikdo pa ne ve, da je Rene skupaj z očetom Robertom Krhinom aktivno vključen v razvoj svojega rojstnega kraja. Tako je med drugim družina Krhin kupila in obnovila poslovno-stanovanjsko stavbo v središču Jakobskega Dola in v kraju zgradila večstanovanjski objekt. Na naša novinarska vprašanja sta odgovarjala Rene in Robert Krhin.

Zakaj ste se pred desetimi leti odločili za nakup objekta KZ Pesnica? Kakšne posege ste naredili na stavbi?

(Rene) Za nakup poslovno-stanovanjske stavbe smo se odločili skupaj, kot družina. Ideja je bila očetova, in sicer ohraniti v kraju življenjsko pomembne dejavnosti, predvsem trgovinsko in zadružno. Ob nakupu je bila stavba potrebna obnove, zato smo obnovili streho, stavbno pohištvo ter fasado, notranjost trgovinskega in gostinskega lokala, prav tako prostore, kjer opravlja kmetijska zadruga svojo dejavnost. V objektu smo zgradili pet stanovanj, v katerih sedaj živijo mlade družine in mamice samohranilke z otroki.

Za vsako vas si predstavljam, da ima šolo, vrtec, zdravstveni dom, cerkev, trgovino, kmetijsko zadrugo, gostinski lokal, aktivna društva, … V času korone se je izkazalo, kako izrednega pomena za krajane je, da imamo svojo živilsko in kmetijsko trgovino, kjer lahko krajani kupijo hrano in vse ostale potrebščine za dom in kmetijsko dejavnost. Trgovine so namreč kar nekaj kilometrov oddaljene in za starejše ljudi bi lahko to predstavljalo kar veliko težavo. V stavbi je tudi Oddelek javne službe kmetijskega svetovanja (JSKS), kjer lahko naši kmetovalci pridobivajo koristne informacije glede ekološko pridelane hrane.

Kaj je še v tem objektu?

(Robert) Danes se v poslovno-stanovanjskem objektu nahajajo trgovina Kea z živili, gostinski lokal – Špajza, kmetijska trgovina – KZ Ptuj, Oddelek javne službe kmetijskega svetovanja (JSKS), frizerski salon, pisarna gradbenega podjetja Tursun d.o.o., pisarna RSR d.o.o. in pet stanovanj, ki so namenjena mladim družinam.

Pred časom ste v Jakobu zgradili večstanovanjski objekt. Menda ste želeli graditi že v času prejšnjega vodstva občine, pa ni bilo posluha?

(Rene) Spomnim se, kako sta starša govorila že v času mojega odhoda v tujino in par let prej, kako nujno potrebuje kraj nova stanovanja. Nato sta leta 2006 kupila neizkoriščene prostore nad takratno KZ Pesnica in, kot sem že omenil, uredila pet stanovanj.

(Robert) Naj povem, da bi ta novozgrajeni objekt z osmimi stanovanji, ki je uporabno dovoljenje pridobil septembra 2021, moral stati v Jakobu že leta 2009. Leta 2009 zaradi neodobravanja takratnega vodstva občine Pesnica novogradnje z osmimi stanovanji nismo mogli izvesti. Naše želje smo uresničili šele zdaj, v času aktualnega župana g. Gregorja Žmaka.

Na zahtevo Venčeslava Senkoviča objavljamo prikaz nasprotnih dejstev: Vse zasebne investitorje, ki so želeli v skladu z veljavno zakonodajo in s splošnimi prostorskimi akti razvijati svoje projekte, smo v času mojega vodenja Občine Pesnica obravnavali enakovredno.

Skupaj z ekipo nam je namreč pri projektu novogradnje zelo veliko pomagal, in to kljub pritožbam nekaterih v kraju, ki so skupaj s starim vodstvom občine zavirali razvoj kraja v zadnjih 15 letih. Z izvolitvijo novega župana smo krajani izredno veliko pridobili, saj je v prvi vrsti naredil občino prijazno, veliko se dela na infrastrukturi, obnovljeni sta šola in vrtec, dobili smo fitnes v naravi, motorik park, prostore za avtodome, kegljišče, igrišče za odbojko na mivki, del pločnika z leseno ograjo pri trgovini, ureja se pokopališče, … V načrtu imajo še veliko novih projektov.

So vsa stanovanja v objektu prodana?

(Robert) V novem stanovanjskem objektu je osem stanovanj, od katerih je sedem prodanih. Stanovanja so energetsko varčna, okolju prijazna in udobna. Z nakupom le-teh smo dobili nekaj novih Jakobčanov in uspeli obdržati nekaj starih. Najmlajši stanovalec novega objekta se je rodil nekaj dni nazaj in želim mu prijetno odraščanje in bivanje v novem okolju.

Drži informacija, da nameravate zgraditi še dva tovrstna objekta? Ali načrtujete tudi gradnjo hiš dvojčkov?

(Rene) Res je, načrti za naprej so, vendar je, glede na situacijo, treba biti previden. Za prihodnost imamo na mizi že nekaj novih idejnih projektov in zamisli, vendar je vse odvisno od okoliščin, s katerimi se trenutno vsi ukvarjamo.

Kako se izvedbeno lotevate teh projektov, glede na to, da živite v tujini?

(Rene) V tujini živim že od svojega 16 leta, tako da zadeve doma v večji meri rešuje oče, ki se izredno trudi, da bi kraj živel naprej. Veste, Jakob ima izredni turistični potencial, zraven izjemnih vinorodnih leg za gojitev vinske trte, ekološko pridelane hrane in odličnih vinarjev tudi prelepo vinsko cesto, kjer je vredno poskusiti vino in domač narezek.

Glede na to, da svojo nogometno pot nadaljujete v Avstraliji, me zanima, ali vas na Jakob še vedno vežejo lepi spomini? Se boste kdaj vrnili v ta kraj?

(Rene) Na moj Jakob me vežejo prelepi spomini na otroštvo in seveda prijatelje, ki so mi to omogočili. Odraščal sem v okolju prijaznih ljudi, ki se med seboj poznajo, si pomagajo – držijo skupaj, odraščal sem v sožitju z naravo. Glede na to, da sem prepotoval velik del sveta, se srečal z različnimi kulturami, ljudmi, navadami in videl lepote, ki jih premore naš svet, se zmeraj zelo rad vrnem domov, med svoje Jakobčane, prijatelje in družino, ki me vedno prijazno sprejme. Všeč mi je citat, ki sem ga nekje prebral: “VSI SMO OBLIKOVANI NA OSNOVI SPOMINOV, KI JIH IMAMO IZ RANE MLADOSTI!”

Rene z zaročenko Pauline