Ukinitev parkirnih mest in ukrepi za umirjanje prometa. Vse te novosti razburjajo stanovalce Cafove ulice.

Na MO Maribor si želijo, da bi v prihodnjih letih izboljšali kakovost zraka v mestu in spremenili potovalne navade Mariborčanov. K temu naj bi pripomogle tudi ožitve ulic v mestu, ki bi na tak način postale prijaznejše za kolesarje in pešce. V načrtu je prenova Cafove ulice, kar pa tamkajšnjim stanovalcem ni po godu.

Ukinitev parkirnih mest

Namesto 17 parkirnih mest, kot jih je na voljo sedaj, bo ostalo le še šest parkirnih mest pri sodišču. Poleg tega bosta dve parkirni površini namenjeni za dostavo, ena za dostavo lokalom, druga stanovalcem, na obeh bo omejitev parkiranja 30 minut. Površina bo tlakovana, prav tako bo poskrbljeno za zasaditev dreves in grmovnic ter postavitev klopi ter košev.

Vstop na Cafovo, katera obsega več kot 2000 kvadratnih metrov, bo opremljen s potopnimi stebrički, kjer bo omejitev hitrosti 10 kilometrov na uro. Kot pojasnijo na občini, bo stanovalcem na voljo možnost najema 50 parkirnih mest na Trgu Borisa Kidriča po znižani ceni.  Poraja se vprašanje tudi kako bo omenjeno območje lahko območje umirjenega prometa, glede na to, da predvidevajo, da bo iz garažne hiše Forum možno zaviti na Razlagovo.

Stanovalci nezadovoljni

Predvidena ureditev pa ni po godu stanovalcem Cafove ulice, ki so svoje nestrinjanje jasno izrazili. Obrnili smo se na MO Maribor in jih povprašali kako trenutno poteka komunikacija med njimi ter občani in če bi jim želeli kaj sporočiti. Odgovora nismo prejeli.

Pol milijona težka investicija se bo izvedla prihodnje leto

Kot je v planu se bo v letošnjem letu pripravila vsa potrebna dokumentacija ter izvedba na razpis za dodelitev sredstev iz naslova spodbujanja trajnostne mobilnosti. Dela naj bi pričela in zaključila v prihodnjem letu. Investicija je ocenjena skoraj na pol milijona evrov in se bo financirala v kar 80 odstotkih iz virov Ministrstva za infrastrukturo ter 20 odstotkih iz proračuna MO Maribor.

In kaj menijo ostali?

Za mnenje o predvideni prenovi smo povprašali tudi vodstvo Višje strokovne šole za gostinstvo in turizem Maribor, lastnico lokala Shakespeare, MČ Ivan Cankar in upravitelja garažne hiše Forum. Njihove odgovore objavimo v prihodnjem članku.