Zdravstveni dom Adolfa Drolca Maribor je danes svečano otvoril nove prostore oddelka za okulistiko.

Obnovljenim prostorom službe za zdravstveno varstvo žensk ter zobozdravstvene ambulante v Staršah se tako letos pridružuje še novo urejeni center za okulistiko. Ta se nahaja v pritličju osrednje enote zdravstvenega doma na Sodni ulici. Pred tem so bili v tem delu prostori enote za fizikalno in rehabilitacijsko medicino. Po novem bodo enote mariborske okulistike zbrane na enem mestu, hkrati pa noviteta prinaša tudi tehnološko posodobitev. Dobrodošla novost je tudi ustreznejši dostop do pritličja in kleti, ki je prijazen do gibalno oviranih oseb.

Investicija v zdravje Mariborčanov

V nove prostore mariborske okulistike je bilo vloženih 500 000 evrov sredstev, od tega je bilo 250 000 evrov namenjenih samim gradbenim delom, preostanek pa nakupu ustrezne opreme. Denarna sredstva je prispevalo 12 občin, soustanoviteljic ZD Maribor. Direktor Zavoda prim. doc. dr. Jernej Zaviršek, dr. med., spec., je še posebej ponosno pozdravil pridobitev posebnega vhoda z dvigalom za invalide, ki tem omogoča povsem samostojen vstop v prostore Zdravstvenega doma.

“V nove prostore mariborske okulistike je bilo vloženih 500 000 evrov sredstev, od tega je bilo 250 000 evrov namenjenih samim gradbenim delom, preostanek pa nakupu ustrezne opreme.”

Novost pozdravila tudi podžupanja

Uspešno delo je vodstvu in osebju v imenu mariborskega župana zaželela tudi podžupanja Helena Kujundžić Lukaček, ki je izpostavila pomen takšne investicije za celotno mesto. »Danes odpiramo največji ambulantni okulistični center v severovzhodnem delu Slovenije, 3 prenovljene in vrhunsko opremljene očesne ambulante,« je povedala: »Zaradi staranja populacije je vedno več bolnikov in ta očesni center je prepotreben.«

 

Čakalne dobe, novi programi …?

Okulistični prostori na Sodni ulici bodo po besedah direktorja Zavirška obsegali 3 ambulante, še 2 pa je mogoče najti na Vošnjakovi v okviru Službe za zdravstveno varstvo otrok in mladine. Čeprav se celotno slovensko javno zdravstvo sooča z dolgimi čakalnimi dobami, so te na oddelku okulistike v mejah normale, osebje pa si bo v novih prostorih prizadevalo za skrbno individualno obravnavo pacientov. Oddelek skupaj z vodstvom upa na možnost nadaljnjega razvoja tudi v prihodnje, v načrtu naj bi bili posebni očesni pregledi za sladkorne bolnike.

Pripravila: Jerneja Potočnik