Lokalno

Obudili bodo ročno košnjo na stari način

Damjan Veršič, 02.07.23 ob 03:30

Turistično društvo Cerkvenjak danes organizira tradicionalno tekmovanje v košnji z ročno koso.

Obudili bodo ročno košnjo na stari način

Prireditve ob 25. občinskem prazniku, ki trajajo že od 1. junija, bodo v Cerkvenjaku sklenili danes, v nedeljo, 2. julija, s tradicionalnim tekmovanjem v košnji z ročno koso in v grabljanju. Kot vsa leta doslej prireditev organizira Turistično društvo Cerkvenjak, sodelujoči kosci, tako v moški in ženski kategoriji, bodo tekmovali v dveh kategorijah, do in nad 60 let. Kulturno turistično društvo Proga 13 iz Ljubljane bo ob tem prikazalo grabljenje in obračanje krme.

Ker nekdanja ročna opravila na podeželju tonejo v pozabo, so tovrstne prireditve gotovo dobrodošle. Minili so namreč časi, ko je na travnikih ročno kosilo 20 ali več koscev. Prav zato predsednik turističnega društva Alojz Zorko, ki tudi sam prihaja iz majhne kmetije, letos že 23. organizira tovrstno tekmovanje. “Moški morajo pokositi travo na označenem delu travnika velikosti 10 krat 3 metre 20, ženske pa 2 metra 80 krat 10 metrov.” Otvoritveno košnjo bo tudi letos opravil župan Marjan Žmavc. Letošnje tekmovanje, začelo se bo ob 13. uri, bo potekalo na domačiji Krambergerjevih v Cogetincih 6 (na Cenkovi), ki se nahaja v bližini gasilskega doma.

Lani so kosili v Stanetincih

Lani so dogodek organizirali na Bezjakovem travniku v Stanetincih, kjer se je kljub vročini zbralo veliko tekmovalcev. V mlajši skupini pri fantih je prvo mesto osvojil Erik Marsel iz Šentilja, v starejši skupini, nad 60 let, pa domačin Franc Bratkovič iz Stanetincev. V ženski kategoriji je s košnjo najbolje opravila Majda Rojs z Grabonoškega Vrha.