Potem ko je njihova dosedanja zdravnica napovedala vrnitev koncesije za opravljanje te dejavnosti, so se krajani Malečnika pri Mariboru zbali, da bodo ostali brez družinskega zdravnika.

Fotografija je simbolična

Mariborski zdravstveni dom je zavrnil možnost prevzema tega programa, zato je občina objavila razpis za izbiro novega koncesionarja. Prispela je ena prijava.

“Sedaj je treba pridobiti še potrdila Zdravniške zbornice Slovenije, nato sledi vloga za soglasje ministrstva za zdravje. Če bo vse to uspešno, lahko Mestna občina Maribor izda odločbo. Po pravnomočnosti odločbe sledi podpis pogodbe,” so za STA danes povedali na mariborski občini.

“Če se zaplete, lahko postopki trajajo nekaj mesecev. Če ne bo zapletov, pa bo postopek izpeljan v približno mesecu dni,” so dodali.

Zaenkrat v Malečniku še dela dosedanja zdravnica

Zaenkrat v Malečniku še dela dosedanja zdravnica, saj bo koncesijsko razmerje po napovedih prekinila konec januarja. Razlogi za njen odhod so po poročanju medijev osebne narave in o njih ne želi govoriti.

Krajane je napoved njenega odhoda močno vznemirila, saj so se ob splošnem pomanjkanju družinskih zdravnikov v Sloveniji zbali, da ne bo zanimanja za delo v njihovi ambulanti. V Zdravstvenem domu dr. Adolfa Drolca Maribor, ki pokriva Maribor in okoliške občine, pa že nekaj časa ni družinskega zdravnika, ki bi še vpisoval nove paciente.

Ko je zdravnica v Malečniku, ki skrbi za okoli 2000 pacientov, napovedala odpoved koncesijske pogodbe, je Mestna občina Maribor najprej pozvala mariborski zdravstveni dom, da se opredeli do možnega prevzema programa splošne medicine v Malečniku. Njihov odgovor je bil negativen. “Zdravstveni dom se za prevzem koncesije zaradi pomanjkanja zdravnikov ni odločil,” je za STA povedala Maja Arzenšek iz službe splošne medicinske dejavnosti tega javnega zavoda.

Naslednji korak občine v reševanju problema je bil sprejetje novega koncesijskega akta na mestnem svetu ter pridobitev soglasja ministrstva za zdravje in zavoda za zdravstveno zavarovanje (ZZZS). Zatem je bil 29. novembra 2022 objavljen javni razpis za izbiro novega koncesionarja.

“S podelitvijo koncesije bo zagotovljeno nemoteno delovanje osnovne zdravstvene dejavnosti na področju splošne medicine na območju Krajevne skupnosti Malečnik – Ruperče pod pogoji, ki so bili doseženi pred odpovedjo sedanjega koncesionarja,” izpostavljajo na občini. Koncesija se podeli za 15 let.

Občina je koncesijsko razmerje z dosedanjo zdravnico zasebnico sklenila leta 2012.

STA