Mariborsko Pohorje je trenutno prizorišče največjega tekmovanja v gorskem kolesarstvu, a neljubi dogodki so na tekmovanje vrgli temno senco.

»Medtem ko se nekateri tako in drugače trudimo spraviti Pohorje na višji nivo razvitosti, prepoznavnosti in turizma, bi nekateri dobesedno ‘sekali glave’, da se vrnemo v ‘kameno’ dobo,« je na družbenem omrežju Facebook presenetila delitev objave Primoža Gosaka, potem ko naj bi nekdo s kolesom naletel na žico, ki je bila v višini vratu zavezana med dvema drevesoma. Objavo je podkrepil še s fotografijo.

Kot so povedali na današnji novinarski konferenci, ki je potekala v sklopu svetovnega pokala, ki se bo dogajalo ta konec tedna na Mariborskem Pohorju, so tekmovalci v gorskem kolesarju naleteli na bodečo žico, ki je bila pritrjena v višini glave. Kot je povedal direktor Marproma, Bernard Majhenič, gre za žico, katere uporaba je že nekaj časa v Sloveniji prepovedana. Iztok Kvas je nato dejal, da so o bodeči žici obvestili pristojne organe, ki nadaljujejo s preiskavo. “Šlo je za progo izven naše, a to je od uradne proge oddaljeno le toliko, kot da bi rekli, da so šli tekmovalci s kolesi na malo potrebo nekoliko izven.” Kot še dodajajo, primer ni bil osamljen, le nekaj metrov naprej so nato naleteli na enak prizor, poudarjajo pa, da so takšni prizori na Pohorju prisotni že kar nekaj časa, saj bi se naj lastniki zemljišč na tak način želeli ‘znebiti’ tistih, ki ‘pustošijo’ po njihovem gozdu. O dogodku pa so obvestili tudi UCI – Union Cycliste Internationale, ki je zadolžen za tekmovanja v kolesarjenju. Le-ti so po besedah Kvasa odreagirali ostro, kaj to pomeni za prihodnost tekmovanja na Mariborskem Pohorju, pa zaenkrat še ni znano.

Ena izmed najboljših kolesarjev skoraj ostala brez glave

O dogodku, ki so ga nemudoma prijavili policiji, sta poročala tudi nadarjena gorska kolesarja, ena najboljših, brat in sestra Kaos Seagrave in Tahnee Seagrave, katerih trening po naravi bi se lahko končal usodno. “Med vožnjo sva naletela na žico, ki je bila v višini vratu zavezana med dvema drevesoma. To je zelo nevarno.” Kot opozorilo kolesarjem pa sta dodala: “Vedno najprej preverite progo,  Kaos bi skoraj ostal brez glave.” 

Tekmovanje v Mariboru, ki se je končno vrnilo na Pohorje je le eno izmed sedmih na svetu, kar pomeni, da je takšna organizacija dogodka za majhno mesto, kot je Maribor, velika čast, takšni dogodki pa ga le očrnijo. Dogodek, ki letos poteka pod sloganom “Dobrodošli doma”, lahko sedaj postane velika farsa. Nekateri kolesarji so se namreč morda nekoliko pošalili, češ, “bodite previdni v  Mariboru, tukaj nas hočejo ubiti!

Organizator kolesarskega tekmovanja dejanje obsoja

Nad dogodkom so se odzvali tudi v podjetju Marprom, ki organizirajo tekmovanje. »Z dogodkom smo seznanjeni, zaradi njega pa smo že včeraj tudi podali prijavo na policijsko postajo. Žica se ni nahajala na progi v Bike Parku Pohorje, temveč na eni od stez izven njega, na zasebnem zemljišču, ki ni v naši pristojnosti. Ne glede na to tovrstna ravnanja obsojamo, saj so za obiskovalce Pohorja izjemno nevarna. Tako upamo, da bodo policisti čim prej ugotovili, kdo stoji za njimi,« je sporočil tamkajšnji piarovec Miha Rubin.

Dogodek pa sta na današnji novinarski konferenci ostro osodila še Majhenič in Kvas, ki jima ni jasno, kakšni ljudje to delajo. “Tega človeka, ko ga najdejo, si ga vsi tukaj želimo res dobro spoznati,” je še povedal Kvas. Majhenič je še dodal, da ima vsak zasebni lastnik tudi v svoji pristojnosti zagraditi lastno zemljo, s takšnim načinom pa samo kvarijo ugled Pohorja, tekmovanja in Maribora.