Imitacije znanih osebnosti so vedno dobrodošle, posebej, če so narejene tako, da jih podpre tudi tisti, ki se ga imitira. Tak primer je Damjan Murko, ki velja za fenomen na slovenski glasbeni sceni, na kateri se je obdržal vse od leta 2000. Ima več posnemovalcev, za katere pravi, da ga ne motijo, če to delajo dobro, spoštljivo in če prej vprašajo za dovoljenje. Tak primer imitatorja je Tadej Merčnik iz Benedikta, ki Damjana, kot smo zapisali v prispevku, tako dobro oponaša, da marsikdo misli, da gre za original.

Poznata se že več let. Kot nam pove Damjan, je Tadej zelo spoštljiv, preden ga je začel posnemat, ga je vprašal, če lahko to stori. "V poplavi mojih nastopov, če nimam časa, včasih na oder pošljem celo njega," pove z nasmeškov in doda, da v takšnem primeru organizator ve, da gre za imitacijo.

Ne gre za norčevanje, ampak za pretiravanje 

"Ponavadi znane osebnosti imitirajo ljudje, ki imajo nek talent ter globoko spoštovanje. Pri takšnih imitacijah ne gre za norčevanje, ampak za pretiravanje, kar je prav. Imitacija mora biti pretiravanje nekih značilnosti določenega lika. Ljudje s karizmo imamo svoje imitatorje, vsak jih ne more imeti. Specifika glasu, obnašanja, lika na odru je v mojem primeru zelo značilna, zato je Tadeju verjetno tudi lažje imitirati ravno mene. Bi pa rekel, da ima izjemen posluh za moj smeh, tudi glasovno je zelo dober."

[[image_1_article_63730]]

FOTO: Klavdija Unuk za revijo Lady

"Ljudem, ki delajo dobro in so talentirani, lahko samo čestitam. Konec koncev me tudi Klemen Slakonja imitira, prav tako me imajo na Radio Ga Ga redno za svoj lik."

"Dela tako kot zna, pri imitaciji glasu pa sem še sam zastrigel z ušesi in se vprašal, če sem to slučajno jaz."

Feburarja 2019 je Tadej nastopil kot presenečenje na Damjanovi rojstnodnevni zabavi, marca istega leta pa ga je Damjan povabil, da nastopi z njim na Štuku v Mariboru, na srečanju koroških študentov na tradicionalni Koroški gavdi. Še prej, 22. februarja 2019, sta skupaj nastopala na Klapovühovem pustnem koncertu v Benediktu. Ob skupnem nastopu je običajno tako, da se najprej na odru pojavi Tadej, hitro zatem še Damjan, rezultat pa je zmedeno in presenečeno občinstvo.