Damjan Murko, ki je v slovenskem medijskem prostoru že več kot 20 let in po mnenju mnogih velja za mojstra samopromocije, ima imitatorja, za katerega tudi sam pravi, da se odlično vživi v njegov lik. To je Tadej Merčnik iz Benedikta, ki ga v Slovenskih goricah poznajo kot najglasnejšega člana glasbene skupine Klapovühi.

Vse skupaj se je začelo z županovo godbo 

Pravi, da z javnim nastopanjem nikoli ni imel težav. Pri osmih letih je postal član družinske glasbene skupine Klapovühi, ki je nastala ob pustu leta 2002. "Po vzoru staršev, ki so na ptujskem Kurentovanju odnašali najboljša mesta med skupinskimi pustnimi maskami, smo se fantje želeli našemiti v nekaj izvirnega. Mama nam je predlagala, naj se oblečemo v muzikante, saj da občina, ki je postala samostojna, potrebuje svojo godbo. Tako smo postali županova godba. Brat Jernej je igral na frajtonarico, ostali pa na doma izdelane ljudske inštrumente," pove Tadej.

Tistega leta so na domačem pustovanju osvojili prvo mesto, nakar so se odločili tudi za glasbene nastope. Sprva jim je besedila pesmi pisala domačinka Danica Elbl, kasneje so sodelovali s številnimi drugimi avtorji. Nastopi so se vrstili, svojo prepoznavnost so razširili z igranjem na kmetijsko-živilskem sejmu v Gornji Radgoni, večkrat so igrali tudi na mariborski tržnici, kjer je njihova mama prodajala dobrote z domače kmetije. 

[[image_1_article_63468]]

FOTO: Simon Vrbnjak 

Tadeju so se vedno najbolj smejali, tudi v šoli

V ospredju Klapovühov je bil vedno humor. Ravno Tadej, ki je bil v zasedbi najmanjši in najmlajši, je to odlično obvladal. Ljudje so se njegovim šalam najbolj smejali in tako je počasi stopal v ospredje. Z imitacijami pa je v največji meri začel v času srednje šole. Obiskoval je Srednjo šolo za oblikovanje Maribor, smer medijski tehnik, njegov sošolec je bil bratranec Damjana Murka. "V tistih časih ta sošolec svojega bratranca Damjana ni maral. Če smo ga kadarkoli omenjali, je bilo to za njega nekaj najbolj groznega. Zato sem še toliko bolj užival, ko sem pred njim imitiral Damjana Murka. On je seveda zaradi tega popenil, sošolci pa so mi ploskali in se smejali," se začetkov svojih imitacij spominja Tadej.

Največ imitacij je izvajal med odmori, enkrat pa tudi med poukom kemije: "Takrat sem začel peti Zdravljico, slovensko himno, in to na način Damjana Murka. Profesorica me je nagnala iz razreda, njene besede: »Merčnik, nisi na televiziji, pojdi ven!« še mi zdaj odmevajo v ušesih." S svojim ansamblom je z imitacijami začel leta 2016. Ker je bil odziv občinstva zelo dober, so jih začeli redno vključevati v program. Leto kasneje so imitacije že bile del pustnega koncerta, takrat so se  Klapovühi našemili v Damjana, njegovo ženo in v varnostnike. Pred tremi leti je začel s solo imitacijami. 

[[image_2_article_63468]]

Murka zelo spoštuje in ceni 

Na vprašanje, ali je težko imitirati Damjana Murka, Tadej odgovori: "Zdaj ne več. V vseh teh letih, od konca srednje šole je minilo 15 let, mi je zlezel pod kožo. Ima pa zagotovo svoj način govora, petja, mimike. Je fenomen in mojster samopromocije. Mislim, da nima konkurence, sam ga zelo spoštujem in cenim. Večkrat celo rečem, da je moj vzornik." Ko se Tadej prelevi v lik Damjana Murka, marsikdo verjame, da gre za original. Že videz je skorajda povsem identičen, nenazadnje obleče prav tako obleko, kot jo ima v svoji omari Damjan Murko.

"To obleko mi je priskrbel Damjanov dober prijatelj Uroš Apostolovič Apo. Povabil me je kot presenečenje na Damjanov 34. rojstni dan v restavracijo Siva čaplja, pri čemer mi je kupil enako obleko, kot jo je tisti dan na zabavi nosil Murko. Ta seveda, ko sem se v takšni opravi pojavil pred njim, ni mogel verjeti, da je kaj takega mogoče. Bil je v šoku, za trenutek je pomislil, da imam njegov glas in smeh posnet, vendar je hitro ugotovil, da sta bila izvirna. Skupaj sva zapela tedanji Damjanov najnovejši hit Ritka prehlajena."

Feburarja 2019 je Tadej nastopil kot presenečenje na Damjanovi rojstnodnevni zabavi, marca istega leta pa ga je Damjan povabil, da nastopi z njim na Štuku v Mariboru, na srečanju koroških študentov na tradicionalni Koroški gavdi. Še prej, 22. februarja 2019, sta skupaj nastopala na Klapovühovem pustnem koncertu v Benediktu. 

[[image_5_article_63468]]

FOTO: Dostop.si 

Največkrat se v nastopih obrača na moške, ti se različno odzovejo 

Poleg zunanje podobe Tadej prepriča tudi z glasom, ki zelo spominja na priljubljenega štajerskega slavčka. Na praznovanjih rojstnih dni, obletnicah in ob drugih priložnostih, kamor ga povabijo, odlično imitira tudi njegov smeh, ki je zelo specifičen, prav tako mimiko obraza in gibanje. V svojih štosih pa se, podobno kot Damjan, večkrat obrača na moške in se šali na njihov račun. "Ravno temu, ko si privoščim moške, se ljudje najbolj smejijo. Ko recimo slavljenca pobožam po glavi ali ga poljubim, če si zaželi, tudi na usta. Moški se sicer, ko se jim približam, odzovejo zelo različno. Nekateri se počutijo nelagodno, odzovejo se celo jezno in agresivno, so pa tudi taki, ki se kdaj preveč vživijo. Večkrat rečem, da ko se oblečem v Damjana Murka, ugotovim, da je v vsakem moškem vsaj malo nežnejše plati." Na nastope redno prinaša Murkov koledar, ki je vedno deležen velike pozornosti. Pri tem je zanimivo, da sta Damjan in Tadej že večkrat skupaj nastopala na odru, s čimer so obiskovalci dobili dvojno dozo smeha. 

[[image_6_article_63468]]

FOTO: Andrej Brglez 

Imitira tudi ostale slovenske glasbenike

Tadej ne imitira samo Damjana Murka, temveč še številne druge glasbenike: Alfija Nipiča, Staneta Vidmarja, Fredija Milerja, Dejana Krajnca, Vlada Kreslina, Franca Koširja, Magnifica, Domna Kumra in Jana Plestenjaka. Poseben je po tem, da jih večkrat posnema enega za drugim, vmes, ko se preoblači, sam sebe tudi napove. "Najbolj aktualen je Damjan Murko, ki ga tudi najpogosteje imitiram. Večkrat v program vključim še ostale, predvsem Milerja, Nipiča in Vidmarja, po želji pa tudi ostale. Nove like dodajam glede na želje ljudi," pove Tadej. Doda, da je precej težko posnemati Plestenjaka, glasovno je zahteven tudi Alfi, pri katerem je osvojil tudi njegovo značilno premikanje in vrtenje glave. "Da nekoga zadeneš, je potrebno precej časa. Najprej ga podrobno poslušam in se osredotočam na njegov glas in gibanje. Ponavadi poiščem njegove posebnosti in to na nastopih še posebej poudarjam."

[[image_4_article_63468]]

FOTO: Ujemi sanje 

[[image_3_article_63468]]

FOTO: Ujemi sanje 

Ko ne nastopa, živi povsem običajno družinsko življenje 

Tadej že od malih nog uživa v tem, da se mu drugi smejejo. Pravi, da se pred vsakim nastopom pojavi pozitivna trema, ki pa jo hitro premaga. "Vsak nastop je nekaj posebnega. Vsak oder spoštujem."

Ansambel Klapovühi deluje še danes, res pa je, da se je zasedba v vseh teh letih spremenila. Tadej nastope v ansamblu, ki je posnel pet zgoščenk in enajst videospotov ter organiziral 15 pustnih koncertov v benediški športni dvorani, še vedno usklajuje s solo imitacijami. "Ker ima Damjan toliko nastopov in jih vseh ne zmore sam, mu pri tem pomagam, " se ob koncu pošali naš sogovornik, ki je sicer zaposlen kot osebni asistent invalidne osebe. Dobri dve leti je že poročen in ima dva otroka.