Mestna občina Maribor bo prihodnji teden objavila javni poziv za dodelitev delovnih štipendij za samozaposlene kulturne ustvarjalce, ki so zaradi ukrepov za preprečevanje širjenja novega koronavirusa utrpeli veliko škodo. Koliko denarja iz občinskega proračuna bo šlo v ta namen, še ne izdajo.

Predmet javnega poziva, ki ga bodo objavili v sredo ob 8. uri, so enkratne delovne štipendije za mariborske samozaposlene kulturne ustvarjalce na različnih področjih umetniškega ustvarjanja in so namenjene ohranjanju in razvijanju ustvarjalnih potencialov umetnic in umetnikov.

Naš namen je, da pomagamo samozaposlenim kulturnim ustvarjalcem v naši občini, saj imajo v času ukrepov omejevanja javnih kulturnih prireditev zaradi preprečevanja širjenja okužbe covid-19 bistveno manj ali pa sploh nobenih možnosti javnega nastopanja in delovanja, s tem pa tudi možnosti ustvarjanja prihodkov,” so sporočili z občine.

Naš namen je, da pomagamo samozaposlenim kulturnim ustvarjalcem v naši občini, saj imajo v času ukrepov omejevanja javnih kulturnih prireditev zaradi preprečevanja širjenja okužbe covid-19 bistveno manj ali pa sploh nobenih možnosti javnega nastopanja in delovanja.

Javni poziv do 2. novembra

Javni poziv bo odprt od objave poziva do porabe sredstev, vendar najdlje do 2. novembra. Kulturni sektor je eden najbolj prizadetih zaradi letošnje epidemije novega koronavirusa. “Katastrofa je v celotni produkcijski kulturni sferi. V Mariboru je ta zelo močna in večina je neodvisna, nevladna. Vsi ti ljudje so zdaj prvič soočeni s tem, da ne bodo imeli od česa živeti, in so v velikih osebnih stiskah,” je junija v pogovoru za STA povedal sekretar mariborske območne organizacije Rdečega križa Metod Dolinšek.

STA