“To so zasebni zdravniki, ki smo jih prosili za pomoč in so pripravljeni pomagati bolnikom, ki so bili morebiti naročeni v teh dneh pri nas, a so zdaj zaradi spremembe prioritet ostali na cedilu,” je povedal direktor UKC Maribor Vojko Flis.

Univerzitetnemu kliničnemu centru (UKC) Maribor, kjer trenutno zaradi epidemije novega koronavirusa obravnavajo samo nujna zdravstvena stanja, so priskočili na pomoč zasebni zdravniki. Nanje se lahko obrnejo bolniki s kroničnimi boleznimi, ki ne potrebujejo nujne obravnave, a potrebujejo zdravniški nasvet.

Na delo specialisti, ki bodo pregledali kronične bolnike

Na seznamu, ki so ga danes objavili v kliničnem centru, je zaenkrat 11 specialistov, na katere se lahko obrnejo kronični bolniki, med drugim s področij alergologije, dermatologije, fizikalne in rehabilitacijske medicine, kardiologije, oftalmologije, ortopedije in psihiatrije. Seznam bodo sproti dopolnjevali, zdravniki pa bodo nasvete delili po telefonu ali prek spletnih povezav.

“To so zasebni zdravniki, ki smo jih prosili za pomoč in so pripravljeni pomagati bolnikom, ki so bili morebiti naročeni v teh dneh pri nas, a so zdaj zaradi spremembe prioritet ostali na cedilu,” je za STA povedal direktor UKC Maribor Vojko Flis.

V UKC trenutno le pregled bolnikov, ki potrebujejo nujno medicinsko pomoč

V kliničnem centru se trenutno ukvarjajo samo z bolniki, ki potrebujejo nujno medicinsko pomoč, zato so zelo veseli pomoči zasebnikov, tako s primarne kot sekundarne ravni. Koordinator za zdravnike na primarni ravni je predstojnik mariborskega urgentnega centra Roman Košir, koordinatorica za sekundarni nivo pa Ivica Flis Smaka.

Pred vstopom na urgenco šotori za pregled urgentnih bolnikov

K vključitvi v delo v izrednih razmerah so pozvali tudi doslej nerazporejene specializante, stalno se prilagajajo tudi prostorsko. Pred vstopom v urgentni center so pred dnevi postavili šotore, ki služijo za preverjanje bolnikov, ki potrebujejo urgentno pomoč.

“Če obstaja sum, da bi lahko bili okuženi z novim koronavirusom, se jim tu odvzame bris in potem tu počakajo, dokler se ne pokaže, ali so okuženi ali ne. Tako želimo preprečiti, da bi okuženi prišli na urgenco in tam okužili ostale,” je za STA pojasnil vodja centra za odnose z javnostmi in marketing UKC Maribor Janez Lencl.

Šotori niso namenjeni hospitalizaciji bolnikov, temveč le ustrezni triaži na terciarni ravni. Hospitalizirani bolniki z okužbo z novim koronavirusom so v prostorih infekcijske klinike, razen dveh bolnikov v intenzivni enoti, ki je v stavbi klinike za ginekologijo. Slednjo so pred dnevi preselili, da bi pridobili dodatne prostore za obolele s covidom-19, a jih z izjemo postelj za intenzivno nego zaenkrat še ni bilo treba uporabiti.

Po besedah Lencla imajo za trenutne razmere dovolj potrebne zaščitne opreme, pa tudi kadrov. “Položaj trenutno obvladujemo, stalno pa seveda tečejo priprave na različne scenarije, na primer če bo pacientov več,” je pojasnil Lencl.

V UKC Maribor imajo trenutno hospitaliziranih 11 bolnikov z okužbo z novim koronavirusom, od tega sta dva v intenzivni enoti in na respiratorju.

Kot so sporočili, je zaradi nedavnih tesnih socialnih stikov preventivno v domači izolaciji 70 njihovih zaposlenih, pri čemer ne gre le za zdravstveno osebje, ampak za vse zaposlene v kliničnem centru. Več deset se jih je že vrnilo v službo – še v petek je bilo namreč v osami 113 zaposlenih. “Nadaljnjega širjenja okužbe znotraj zaposlenih nismo zaznali,” pravijo.

Ob tem so se zahvalili družbi eMundia iz Ajdovščine za donirane panele IR in električne radiatorje, ki jih potrebujejo za oskrbo pacientov v triažnih šotorih. Prav tako se zahvaljujejo številnim posameznikom in podjetnikom, ki so se odzvali na poziv za pomoč preko Območne obrtno-podjetniške zbornice Maribor ter želeli pomagati s izposojo ali darovanjem grelnih enot.

STA