V Mariboru danes poteka dobrodelno kolesarjenje.

Zakonca Alice in Žiga Erlač Shepherd sta v avgustu dobrodelno kolesarila od Maribora do angleškega Southamptona za bolnike z rakom. Na svoji poti sta ozaveščala o raku, pomenu širitve registra darovalcev krvotvornih matičnih celic ter v sodelovanju s Slovenskim združenjem bolnikov z limfomom in levkemijo, L&L in Univerzitetnim kliničnim centrom Maribor zbirala donacije. Opremiti želita bolniške sobe na Oddelku za onkologijo in Oddelku za hematologijo in hematološko onkologijo s sobnimi kolesi ter zbrati sredstva za brezplačni program celostne rehabilitacije za bolnike s krvnimi raki, ki ga skupaj s strokovnjaki izvaja Slovensko združenje bolnikov z limfomom in levkemijo, L&L.

Danes organizirali dobrodelno kolesarjenje

Slovensko združenje bolnikov z limfomom in levkemijo L&L in Univerzitetni klinični center (UKC) Maribor sta združila moči v prizadevanjih za še boljšo celostno obravnavo bolnikov z rakom. V Mariboru sta danes organizirala dobrodelno kolesarjenje, ob katerem zbirata donacije za nakup sobnih koles za bolnike v tem kliničnem centru.

Današnji dan je pomemben predvsem za bolnike s krvnim rakom in drugimi oblikami raka iz severovzhodne Slovenije, ki bodo, če bomo danes in v naslednjih tednih uspešni z zbiranjem donacij, tudi v mariborskem kliničnem centru dobili pomembno podporo in priložnost, da se lažje in hitreje vrnejo nazaj v vsakdanje življenje. Dolge bolnišnične dneve bodo lahko preživljali bolj aktivno in s tem pod strokovnim nadzorom dodatno prispevali k uspehu zdravljenja in okrevanja,” je povedala izvršna direktorica združenja L&L Kristina Modic.

Pobudo za akcijo sta poleg zdravnikov UKC Maribor podala zakonca Alice in Žiga Erlač Shepherd.

V okviru akcije zbirajo sredstva za nakup vsaj šestih sobnih koles za bolniške sobe na oddelku za onkologijo ter oddelku za hematologijo in hematološko onkologijo UKC Maribor. Za to potrebujejo okoli 8000 evrov. Če bo zbranih sredstev več, pa jih bodo po napovedih porabili za brezplačni program celostne rehabilitacije za bolnike s krvnimi raki, ki ga skupaj s strokovnjaki že več let izvaja L&L.

Z današnjim dobrodelnim kolesarjenjem po ulicah Maribora, na katerem so sodelovali tudi zdravniki in zdravnice, želijo nagovoriti širšo javnost k podpori in donacijam.

Donirate lahko na več načinov

Predstojnik oddelka za hematologijo in hematološko onkologijo UKC Maribor Zlatko Roškar je pojasnil, da izkušnje iz drugih bolnišnic kažejo pozitivne učinke sobnih koles v bolniških sobah. “Bolniki so bistveno boljši, ko zapustijo bolnišnico. Obenem je dejstvo, da so terapije dolgotrajne in včasih je treba bolnika dlje časa hospitalizirati in izolirati, da ne pride do okužb. V tem času lahko bolniki izgubijo tako voljo do življenja kot kondicijo, zato je toliko bolj pomembno, da imajo možnost, da delajo na sebi in poskušajo narediti nekaj za svoje telo,” je povedal.

Donacijo je mogoče izvesti na več načinov, med drugim z nakazilom na tekoči račun SI56 0205 6025 6928 596 pri NLB z zapisom namena Akcija kolesa UKC Maribor ter s SMS sporočili ZDRAV5 sli ZDRAV10 na številko 1919.

“Celostni pristop k obravnavi bolnika je izjemnega pomena. Začeti moramo takoj po sprejemu, po postavitvi diagnoze. To sicer delamo že sedaj, a vsaka izboljšava, kar sobna kolesa zagotovo bodo, je hitrejši korak k tistemu, kar si vsak bolnik želi. Želi se vrniti nazaj v domače okolje, v družbo, iz katere je izstopil, ko mu je bila postavljena diagnoza. Želi se vrniti takšen, kot je bil prej, torej v kondiciji, tako telesni kot mentalni,” je dodala predstojnica oddelka za onkologijo Maja Ravnik.