Letošnje dogajanje v sklopu Čarobnega decembra poteka v luči trajnostne energije in takšna je tudi rdeča nit letošnje praznične okrasitve in dogodkov – Priključi se z dobro energijo. “Ideja je, da povežemo ljudi z energijo, da povežemo lokalna prizorišča z lokalnimi viri energije, da združimo moči in tudi, da naredimo nekaj dobrodelnega,” sporočajo na Mestni občini Maribor.

FOTO: MP Produkcija

Kilometre nabirala že mnoga znana imena

Tako v šotoru na Trgu Leona Štuklja od 15. decembra na dveh statični kolesih zbirajo dobrodelne kilometre v sklopu dobrodelne akcije »Poženi! Ti to zmoreš« za mladostnike v stiki. Nabralo se je že več kot 2.600 kilometrov, in verjamejo, da jih bodo na koncu prikolesarili vsaj 3.000.

Do sedaj so kilometre nabirali župan MO Maribor Saša Arsenovič, podžupan MO Maribor dr. Samo Peter Medved, Predsednica Zveze prijateljev mladine Maribor Nina Babič, dekan Fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Univerze v Mariboru prof. dr. Gorazd Štumbergar, igralca Primož Bezjak in Uroš Kaurin, igralka Katarina Stegnar, predsednik uprave Nove KMB John Denhof in tudi motociklist Simon Marčič.

Pedala so poganjali tudi dijaki srednjih šol, športna in kulturna društva, druge nevladne organizacije in zavzeti posamezniki, podporniki Zveze prijateljev mladine Maribor.

Oba dogodka bosta potekala še to vključno četrtka, 29. decembra.

Dodali pa so tudi dve MBajk kolesi za projekt »Goni za lučke«. S kolesarjenjem obiskovalci ustvarijo energijo, ki postopno prižiga lučke na smreki na Trgu Leona Štuklja.

FOTO: MP Produkcija

Naenkrat lahko kolesarita dve osebi, ena prižiga lučke v topli barvi, druga pa v hladni, beli barvi. Spremlja se koliko električne energije se pridela z lastno kinetično energijo.
Pri projektu, ki so ga snovali dva meseca, je pomembno sodelovala Fakulteta za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Univerze v Mariboru študenti in raziskovalci pod vodstvom dr. Primoža Sukiča, mag. inž. el., skupaj s podjetjem Europlakat, Nigrad, Mariborsko kolesarsko mrežo in Zavodom za turizem Maribor.