Čeprav so bolniki načeloma pregledani v predpisanih okvirjih, občasno na urgenci čakajo dlje časa zaradi pomanjkanja bolnišničnih postelj. Ob kroženju gripe bi bilo takih primerov lahko še več. V urgentnem centru Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Maribor povečan priliv bolnikov opažajo že ves december. Po pomoč se obračajo bolniki z različnimi težavami, pozna se porast sezone respiratornih obolenj, med njimi virusov gripe, koronavirusa in respiratornega sincicijskega virusa (RSV), je v izjavi za medije povedal zdravnik Andrej Hohnec.

Večji pritisk na urgenco pripisuje tudi razmeram na primarni ravni, kjer primanjkuje družinskih zdravnikov, ljudje pa se po pomoč zato obračajo na urgentne center, ki delujejo nepretrgoma.

Večji naval tudi zaradi praznikov

Do večjega navala bolnikov prihaja tudi zaradi praznikov, saj je dostopnost do primarnega nivoja zdravstva v tem času manjša. Zato ljudi poziva k skrbi za svoje zdravje, pa tudi k cepljenju proti gripi, kar je še posebej smiselno za posameznike z dejavniki tveganja za težji potek bolezni.

Na vprašanje, kaj naj stori posameznik, ki ima se denimo slabo počuti in ima vročino, pred januarjem pa nima možnosti pregleda pri družinskem zdravniku, je odgovoril, da bodo na urgenci pogledali vsakega, ki pride po pomoč. Kako hitro bo posameznik na vrsti, pa bo odvisno od stanja njegovega zdravstvenega stanja, ki ga bodo ugotavljali s triažo.

Bolniki do obravnave v mariborskem urgentnem centru po njegovih besedah načeloma še prihajajo v predpisanih časovnih okvirjih, a so lahko časi čakanja na proste bolnišnice postelje zelo dolgi. Ob tem je navedel primer bolnika s pridruženo gripo, ki je v urgentni center prišel ob 2. uri minulo noč, a bo na oddelek zaradi pomanjkanja postelj najverjetneje sprejet šele popoldne. “Ko se bo sezona gripe popolnoma razvila, pričakujemo, da bo tega še več,” je opozoril. Bojijo se, da v nekem trenutku tudi na urgenci ne bi imeli proste postelje.

V UKC Maribor zato potekajo aktivnosti, da bi zagotovili dodatne postelje ali prerazporedili kader, kar je težko, saj je bolnišnica že sicer zelo obremenjena, število hospitalizacij pa visoko.

Ob velikem številu bolnikov z respiratornimi obolenji je namreč treba zaščititi vse druge bolnike v sobah. Iskanje primernih postelj za take bolnike zato predstavlja svojevrsten problem. Večji dotok bolnikov velike obremenitve pomeni tudi za zaposlene.

V celotnem letu 2021 so v mariborskem urgentnem centru obravnavali 91.000 bolnikov, letos pa že več kot 108.000. Med obravnavami bolniki je delež takih, katerih zdravstveno stanje je ogrožajoče, manjši, je pojasnil Hohnec. Urgentno pomoč po njegovi oceni zares potrebuje okoli 10 odstotkov obravnavanih bolnikov, so pa med njimi tudi taki, ki bi se jim lahko zdravstveno stanje poslabšalo, ker ne pridejo do obravnave pri svojem izbranem zdravniku.

Povečan naval bolnikov v času sezone respiratornih obolenj te dni beležijo tudi na ljubljanski urgenci, tako na internistični prvi pomoči UKC Ljubljana kot v splošni nujni medicinski pomoči Zdravstvenega doma Ljubljana. Ob kroženju respiratornih obolenj velik naval bolnikov beležijo tudi v Kliniki Golnik.

STA