Kot poroča Večer, najvišja bruto plača, skupaj z vsemi dodatki, na mariborski občini znaša 5540 evrov. Ob tem je najvišji dodatek tako imenovan dodatek za stalno pripravljenost osebe, ki znaša kar 1107 evrov. V času mandata Arsenoviča je Mestna občina Maribor prav tako dosegla rekord po številu zaposlenih, ki javno blagajno stanejo skoraj 10 milijonov evrov.

Župan je komaj na četrtem mestu

Ob številnih dodatkih, ki jih daje svojim zaposlenim, je Arsenovič po višini plače komaj na četrtem mestu. Župan namreč kot funkcionar ne dobi dodatkov. Mateja Cekić, vodja urada za finance in pomočnica direktorja mestne uprave, prejme kar 5540 evrov plače. Ob tem je njena osnovna plača 3255 evrov bruto, se pravi, da je dobila 1960 evrov dodatkov k plači.

Najvišji dodatek je dodatek za stalno pripravljenost, ki znaša kar 1107 evrov – to je več, kot je v Sloveniji minimalna plača. Drugi so še dodatek za povečan obseg dela (586 evrov), položajni dodatek (234 evrov) in dodatek za magisterij (33 evrov).

Najvišje bruto plače za februar 2022 (po Večeru)
– Mateja Cekić, vodja urada za finance in pomočnica direktorja mestne uprave – 5540 evrov
– Zorica Zajc Kvas, vodja skupne občinske uprave – 5180 evrov
– Nataša Rodošek, direktorica mestne uprave – 4682 evrov
– Saša Arsenovič, župan – 4391 evrov
– Jelka Vrečko, vodja kabineta župana – 4180 evrov
– Lidija Krebl, vodja sekretariata – 4180 evrov
– Tomaž Kancler, sekretar – 4126 evrov
– Marija Kaučič, sekretar – 3943 evrov
– Marija Tanacek, sekretar – 3790 evrov
– Mitja Senekovič, sekretar – 3745 evrov

Samo ta dodatek je občino stal več kot 100 tisoč evrov

Kot so za Večer pojasnili na mariborski občini, prejmejo dodatek za stalno pripravljenost osebe, za katere je nujno potrebno, da so prisotne in razpoložljive “zaradi procesa dela ter narave delovnega mesta, ki ga zasedajo tudi zunaj rednega delovnega časa“. Zanje se pričakuje, da so svojemu delodajalcu na razpolago in se po potrebi nemudoma aktivirajo ter začnejo delovni proces in potrebne aktivnosti.

Kot poroča Večer, je mariborska občina v letu 2021 za dodatke za stalno pripravljenost odštela 104.215 evrov.

To, kdo dodatek prejme, določi župan. Prejemajo ga še Nataša Rodošek, Lidija Krebl, Mitja Senekovič, Jelka Vrečko, Igor Leskovar, Neva Pipan, Jan Voh, Romana Rožman in Urban Dogša.

Dodatki so tudi različno ovrednoteni. Vodja skupne občinske uprave Zorica Zajc Kvas je npr. za povečan obseg dela v februarju dobila 732 evrov, mestni urbanist Tomaž Kancler pa 602 evra.

Iz 6,5 na 10 milijonov

Mariborska občina je v času, odkar je župan Arsenovič, dosegla tudi rekord števila zaposlenih. Konec lanskega leta je bilo zaposlenih 329, kar je rekordno število. Trenutno jih je zaposlenih 325. Skupni stroški dela teh zaposlenih (npr. plače, malice, potni stroški), stanejo javno blagajno deset milijonov evrov.. V mandatih Kanglerja, Fištravca in drugih mariborskih županov, se je število zaposlenih gibalo med 242 in 286, najvišji letni strošek pa je bil 6,5 milijona evrov.