Z direktorjem Športnih objektov Maribor Tadejem Mežnarjem smo se pogovarjali o zaključeni poletni sezoni na Mariborskem otoku, planih za naslednje leto, finančnem in organizacijskem stanju zavoda ter o Olimpijskem festivalu evropske mladine, ki bo leta 2023 v Mariboru.

Z direktorjem Športnih objektov Maribor Tadejem Mežnarjem smo se pogovarjali o zaključeni poletni sezoni na Mariborskem otoku, planih za naslednje leto, finančnem in organizacijskem stanju zavoda ter o Olimpijskem festivalu evropske mladine, ki bo leta 2023 v Mariboru.

Zaključena je poletna sezona na Pristanu. Kako ste zadovoljni z letošnjim obiskom in odzivom? Pred sezono ste uspeli pripraviti nekaj novosti, tudi z avtobusno linijo.

Če izpostavimo, da je Otok letos obiskalo 31.100 obiskovalcev in da smo morali upoštevati vse ukrepe, ki jih je predpisal NIJZ, smo lahko zelo zadovoljni. Prav tako smo letos obeležili 90. obletnico kopališča. Mestna občina Maribor je sofinancirala 90 % vstopnine za mlade Mariborčane do 18. leta, in kopališče jih je obiskalo skoraj 12 tisoč, to je trikrat več kot prejšnja leta.

Po 30-tih letih smo kopalcem ponudili nove ležalnike, tudi zato, da smo jih lahko ustrezno razkuževali.

Po tridesetih letih smo kopalcem ponudili nove ležalnike, tudi zato, da smo jih lahko ustrezno razkuževali. Prav tako smo obnovili peščeno igrišče za igranje odbojke na mivki, kjer se je odvijal turnir z 18 prijavljenimi ekipami. Vsako nedeljo zjutraj smo tudi poskrbeli za jutranjo vadbo aerobike z Bodifitom. Ponudili smo razne animacije za najmlajše, igranje nogometa na mivki, namizni tenis, bilijard in badminton.

Prvič letos tudi podaljšujete sezono mariborskega otoka z minigolfom. Kakšno je zanimanje za minigolf?

Zanimanje za mini golf je bilo veliko, saj smo v mesecu dni delovanja prodali 1231 iger. Odzivi uporabnikov so bili pozitivni, saj je ta igra v naravi in na ustrezni razdalji, kot nalašč v trenutnih razmerah. Prav tako se je odvilo kar nekaj športnih dni okoliških osnovnih šol in praznovanj rojstnih dni najmlajših.

So že kakšni načrti za Otok v naslednjem letu?

Že sedaj se veselimo prihajajoče sezone, saj imamo že nove ideje, kako oživiti Otok skozi vso leto, kot so mini golf in vse ostale aktivnosti, ki so bile to jesen na Mariborskem otoku, odbojka na mivki, mali nogomet, veliki šah, biljard, namizni tenis, ročni nogomet biljard in vsekakor gostinska ponudba. Organizirali se bodo “team builldingi”, športni dnevi, razne zaključene družbe, rojstni dnevi,…

Ob prevzemu direktorskega mesta ste poleg zelo slabe finančne kondicije in dolgov prevzeli tudi prazen srednji bazen v Pristanu. Kako poteka testno polnjenje?

Trenutno je srednji bazen poln vode in potekajo preiskave in pregledi glede tesnosti bazenske školjke. Vsekakor si želimo uporabnikom, predvsem rekreativnim, čim prej omogočiti plavanje v srednjem bazenu.

Kakšno je sicer stanje objektov? Ledna dvorana je pozimi aktualna, Dvorana Tabor verjetno ne bo gostila običajnih velikih koncertov, kar bo pomenilo tudi izpad dohodka.

Ledna dvorana je polna hokejistov od septembra do aprila. Prav tako se od oktobra do marca izvajajo tečaji drsanja za osnovnošolce. Ob petkih imamo predvidena disko drsanja. Seveda je trenutna situacija zaradi covid-19 popolnoma spremenila potek dogodkov. V poletnih mesecih se za priprave hokejistov zanimajo predvsem tuji klubi, vendar je dvorana energetsko potratna in neprimerna za pripravo kakovostnega ledu.

V Dvorani Tabor poteka vadba klasičnih dvoranskih športov, kot so odbojka, košarka in rokomet. Prav tako gostimo kegljače in igralce namiznega tenisa. Od predvidenih 10 do 15 koncertov letno, bomo v letošnjem letu zaradi covid-19 zabeležili le tri koncerte v začetku leta. Izpad zaradi tega bo znašal približno. 50.000 EUR.

V Dvorani Tabor poteka vadba klasičnih dvoranskih športov, kot so odbojka, košarka in rokomet. Prav tako gostimo kegljače in igralce namiznega tenisa. Od predvidenih 10 do 15 koncertov letno, bomo v letošnjem letu zaradi covid-19 zabeležili le tri koncerte v začetku leta. Izpad zaradi tega bo znašal približno 50.000 EUR.

Zdi se, da ste uspeli urediti situacijo v delovanju Športnih objektov, predvsem kadrovsko. Kako ste kadrovsko popolnjeni oz. kako poteka reorganizacija?

Trenutno je zaposlenih 58 ljudi, kar je najmanj od leta 2012, ko so se vsi dosedanji objekti združili v Športne objekte Maribor. Smo v sprejemanju nove sistemizacije, ki bo prinesla kadrovsko reorganizacijo.

Kot smo že omenili, ste prevzeli izredno slabo stanje javnega zavoda. Kako poslujete tekoče in kako sanirate dolgove? V javnost in nekaterih medijih so številke namreč zelo različne. Katere so torej realne in prave številke?

V bilanci stanja na dan 30.06.2020 imajo Športni objekti Maribor izkazan presežek odhodkov nad prihodki v višini 413.903 EUR. Izkazani presežek odhodkov je akumulirana izguba iz vseh preteklih let. Presežek odhodkov nad prihodki po načelu denarnega toka za prvo polletje 2020 znaša 101.308 EUR in je rezultat tako zmanjšanih prihodkov zaradi epidemiološkega stanja, kot tudi posledica odplačila starih dolgov.

V bilanci stanja na dan 30.06.2020 imajo Športni objekti Maribor izkazan presežek odhodkov nad prihodki v višini 413.903 EUR. Izkazani presežek odhodkov je akumulirana izguba iz vseh preteklih let. Presežek odhodkov nad prihodki po načelu denarnega toka za prvo polletje 2020 znaša 101.308 EUR in je rezultat tako zmanjšanih prihodkov zaradi epidemiološkega stanja, kot tudi posledica odplačila starih dolgov. Samo v prvem polletju smo poplačali za 136.000 EUR starega dolga do javnih podjetji, ki je nastal pred letom 2019. Športni objekti Maribor so v prvem polletju leta 2020, glede na enako obdobje lani imeli bistveno manjše stroške, in sicer v višini 245.904 EUR, kar je tudi posledica racionalizacije stroškov, ki se izvajajo.

Samo v prvem polletju smo poplačali za 136.000 EUR starega dolga do javnih podjetji, ki je nastal pred letom 2019. Športni objekti Maribor so v prvem polletju leta 2020, glede na enako obdobje lani, imeli bistveno manjše stroške, in sicer v višini 245.904 EUR, kar je tudi posledica racionalizacije stroškov, ki se izvajajo.

Kakšne imate sicer načrte za naslednje leto, vsebinske in finančne?

Predvsem nadaljevati s kadrovsko reorganizacijo in sanacijo poslovanja ter zvišati prihodek na zaposlenega. Nekatere objekte, na katerih ne poteka letni program športa, želimo oddati v najem. Mestna občina Maribor kot lastnik načrtuje energetsko obnovo objektov, kot so Pristan in Ledna dvorana, ureditev urbanega košarkarskega igrišča na Taboru s pomočjo Fundacije Gorana Dragiča, uporabnikom pa želimo ponuditi tudi dodatne vsebine in možnosti.

Ali že potekajo kakšne priprave na Olimpijski festival evropske mladine, ki bo leta 2023 v Mariboru? Katera prizorišča bo treba preurediti, celo pripraviti na novo?

Za izvedbo Olimpijskega festivala evropske mladine, ki bo leta 2023 v Mariboru, potrebujemo obnovo Dvorane Tabor, postavitev nove tribune s pomožnimi prostori na atletskem stadionu Poljane in ob glavnem nogometnem igrišču na Taboru, novo teniško dvorano in tribuno v Ljudskem vrtu. Trenutno se za navedene objekte pripravljajo projekti.