Na mariborski Sredni šoli za gostinstvo in turizem je pretekli torek potekalo regijsko tekmovanje osnovnih šol v kuhanju. Turistična zveza Slovenije je že 15. tekmovanje Zlata kuhalnica organiziralo v sodelovanju s Turistično gostinsko zbornico Slovenije ter Društvom kuharjev in slaščičarjev Slovenije. Tekmovanje, namenjeno osnovnošolcem, je želelo mladim približati kuharske in gostinske poklice ter jih navdušiti nad kulinaričnim ustvarjanjem.

Pripravljali so tradicionalne jedi rudarskih družin 

Letošnja tema "knapovski okusi" se je osredotočala na tradicionalne jedi, ki so jih nekoč pripravljale rudarske družine. Tekmovalci so tako svoje spretnosti preizkušali pri pripravi tople predjedi funšterc, piščančje obare z žitnim vložkom in napitka na osnovi kavnih nadomestkov. Kavni napitek je imel tokrat okus po cimetu, dopolnili pa so ga tudi s sladoledom, funšterc so pripravili z bučnim namazom, sadjem in seveda z ocvirki.

[[image_3_article_70930]]

Na državno tekmovanje OŠ Bojana Ilicha Maribor

Regijska tekmovanja potekajo na srednjih šolah za gostinstvo in turizem po vsej Sloveniji. Na tukajšnjem regijskem tekmovanju v prostorih Srednje šole za gostinstvo in turizem Maribor so se pomerile ekipe šestih osnovnih šol. Zlato priznanje sta si priborili Osnovna šola Borcev za severno mejo Maribor in Osnovna šola Bojana Ilicha Maribor, ki se je s svojimi jedmi uvrstila tudi na državno tekmovanje. Njihova inovativna kombinacija okusov, vključno s kavnim napitkom z aromo cimeta in funštercem z ocvirki, paradižnikom, rukolo, baziliko ter balzamičnim kisom, je namreč najbolj prepričala zahtevno strokovno komisijo.

[[image_1_article_70930]]

Na regijskem tekmovanju v Mariboru so tekmovale naslednje osnovne šole:

• OŠ Bojana Ilicha Maribor

• OŠ Slave Klavore Maribor

• OŠ Martina Konšaka Maribor

• OŠ borcev za severno mejo Maribor

• OŠ Miklavž na Dravskem polju

• OŠ Markovci

 

[[image_2_article_70930]]

Državno tekmovanje bo potekalo 18. novembra v Laškem, in sicer v okviru 71. Gostinsko turističnega zbora Slovenije in prireditve Dnevi slovenskega turizma. Najboljše ekipe iz regijskih tekmovanj se bodo potegovale za zlato, srebrno in bronasto kuhalnico, njihov trud pa bo predstavljal pravi kulinarični spektakel.