Direktor Zavoda za prestajanje kazni zapora (ZPKZ) Maribor Robert Šilc je v današnji izjavi za medije potrdil, da so se v zadnjem mesecu v zaporu srečali s pojavom garij med zaprtimi osebami.

"Že od samega začetka se je to reševalo po navodilih zdravnika in usmeritvah NIJZ-a. Do sedaj se je v mariborskem zaporu okužilo pet pripornikov," je dejal. Od zaposlenih garij ni dobil nihče.  

Šilc pravi, da je situacija sedaj obvladljiva. Okuženi so bili v izolaciji in tudi vsi stanovalci, ki so bili v teh sobah, teh je bilo 33, so prejeli potrebna zdravila in so bili v t.i. zdravstveni izolaciji. Sobe so se zaprle, preprale so se obleke, prostor so očistili in jogije zavrgli, je še med drugim povedal Šilc.  

"Stvari so obvladljive"

Potrdil je tudi prezasedenost zapora, o čemer smo obširno že poročali. Trenutno je tam zaprtih 240 oseb, prostora pa imajo za 140 ljudi. "To predstavlja 170-odsotno prezasedenost. Srečujemo se s tem povečanim porastom zaprtih iz konca lanskega leta. Razmere so otežene, delovanje je težje, a stvari so obvladljive. Tudi v teh pogojih, ko so se pojavile garje."

Je pa pritrdil temu, da povečan obseg dela čutijo vsi zaposleni, predvsem pravosodni policisti. "Veliko je izgorelosti, stanje se najbolj pozna pri neizvajanju spremstev zunaj zavoda," je opozoril. 

Naslednji teden se bodo sešli s pravosodno ministrico, Šilc upa, da bi se našle dodatne kapacitete in tudi kadrovska pomoč.