Prva faza nadgradnje onkološkega oddelka, ki zajema zvišanje obstoječe stavbe za tri nadstropja in so jo začeli izvajati lani poleti, se zaključuje. V nadaljevanju nameravajo ob oddelku zgraditi še novo večnadstropno stavbo za potrebe onkologije, a se zapleta pri pridobivanju gradbenega dovoljenja zanjo.

Lastniki 14 stanovanj v objektih znotraj bolnišničnega kompleksa so se kolektivno pritožili na že pridobljeno gradbeno dovoljenje ter po poročanju časnika Večer tudi dosegli njegovo vrnitev v ponovno odločanje. Spor naj bi nastal, ker država, ki vodi investicijo v nadgradnjo onkološkega oddelka, ni izpolnila obljube, da bo odkupila ta stanovanja.

Verjamemo v rešitev

V.d. direktor kliničnega centra Vojko Flis, ki bo polni mandat nastopil 1. aprila, verjame, da bodo rešili zaplet s stanovalci. "Vključili se bomo v reševanje težav s stanovalci, tudi s pomočjo občine. Stanovanja so bila že ponujena, pa takrat ni bilo nekega odziva. Kot ena od možnosti je, da bomo to sedaj obnovili v pogajanjih s stanovalci, pa tudi odkup je na mizi. Možnosti, da se ta problem spodobno reši, je torej več."  

Po njegovih besedaj ima javni občinski sklad stanovanja na razpolago. "V tem trenutku ne razpolagam s številkami in kvadraturami, ampak je pomembno, da se prebivalci spodobno preselijo in imajo isto kakovost življenja ali celo boljšo, kot jo imajo tukaj. Skratka, vse možnosti jim bomo ponudili, tako da se izognemo sporom in socialnim problemom." 

Gradnja ni ustavljena 

Na ministrstvu za zdravje pa poudarjajo, da nadgradnja oddelka za onkologijo UKC Maribor kljub zapletu s stanovalci bližnjih stavb ni ustavljena. "Ministrstvo za zdravje se ves čas zavzema za čim hitrejši odkup stanovanj. Sredstva za odkup so zagotovljena, narejena je že ocena vrednosti stavbe," so povedali za STA.

Dela naj bila končana do jeseni leta 2025, investicija, financirana iz državnega proračuna, pa je ocenjena na 60 milijonov evrov.