Na Srednji šoli za oblikovanje Maribor kot pomemben del izobraževanja dojemajo tudi ekskurzije, učitelji pa se trudijo dijakom omogočiti tako enodnevne kot večdnevne izlete v tujino in doma, s čimer jim širijo obzorja in bogatijo izkušnje.

»Največja dodana vrednost za dijake na Srednji šoli za oblikovanje Maribor so različne ekskurzije in izmenjave, zato učitelji organiziramo enodnevne in večdnevne ekskurzije tako doma kot v tujini,« pojasnjujejo na Srednji šoli za oblikovanje Maribor.

Že samo v letošnjem šolskem letu skoraj 10 ekskurzij

Letošnje šolsko leto je bilo polno nepozabnih potovanj. Dijaki so se že odpravili v Celovec, Firence, Istanbul, Ljubljano, Dunaj, Zagreb, Krapino in na Tenerife. V okviru programa Erasmus+ so sodelovali v dveh tritedenskih praktičnih usposabljanjih v Turčiji in na Tenerifih. Aprila jih čaka še potovanje na Irsko.

»Na prvo letošnjo ekskurzijo so se dijaki odpravili v Celovec. V septembru so se dijaki v okviru programa Erasmus+ odpravili na praktično 3-tedensko usposabljanje v tujino, in sicer v Turčijo, v Antalyjo,« opišejo na SŠOM Maribor ter nadaljujejo:

»V oktobru so dijaki odšli v Firence, kjer so potekale terenske vaja za program tehnik oblikovanja. 50 dijakov se je oktobra odpravilo na potovanje v Istanbul, kjer se neverjetna zgodovina Osmanskega cesarstva prepleta s kulturo in kulinariko, ki je pustila neverjeten vtis na dijake. Dijaki so v istem mesecu obiskali še Dunaj in našo prestolnico Ljubljano. Novembra je potekalo novo 3-tedensko praktično usposabljanje v okviru programa Erasmus+.«

[[image_1_article_64420]]

Dodajo še: »Tokrat so se dijaki odpravili na topli Tenerife. Marca so se dijaki, ki obiskujejo program medijski tehnik, odpravili v Zagreb in Krapino. Aprila se dijaki odpravljajo na Irsko, kjer bodo preživeli 4 dni.«

Druženje, mednarodne izkušnje, ustvarjalnost ...

Pestrost destinacij in programov omogoča, da vsak dijak najde nekaj zase. Potovanja krepijo strokovno znanje, spodbujajo ustvarjalnost, razvijajo socialne veščine in širijo kulturno obzorje. Dijaki se na potovanjih spoznajo z drugačnimi kulturami, jeziki in običaji, kar jim pomaga pri odpiranju v svet in lažjem vključevanju v globalno družbo.

Poleg strokovnega vidika so ekskurzije in izmenjave odlične priložnosti za druženje in krepitev medsebojnih odnosov. Dijaki se povežejo med seboj, med različnimi programi, ampak tudi z učitelji, ki jih na potovanjih spoznajo v drugačni luči. To prispeva k bolj sproščenemu in prijetnemu vzdušju v šoli ter krepi občutek skupnosti.

[[image_2_article_64420]]

Srednja šola za oblikovanje Maribor verjame, da so potovanja dragocena izkušnja, ki dijakom ostanejo v spominu za vse življenje. Zato se bodo še naprej trudili dijakom omogočati čim več takšnih in drugačnih potovanj, ki jih bodo bogatila tako na strokovnem kot na osebnem področju.

Kot zaključijo na SŠOM Maribor: »Na naši šoli želimo prav sem dijakom omogočiti takšna in drugačna potovanja, ki dijake bogatijo tako na strokovnem področju, kot na osebni rasti. Dijaki se tako povežejo ne samo med seboj, med različnimi programi, ampak tudi z učitelji, ki jih na ekskurzijah in izmenjavah spoznajo tudi v drugačni luči.«