Le kdo ne pozna Alfija Nipiča, pevske legende, ki je na slovenski glasbeni sceni že polnih 60 let. Ob okrogli obletnici ukvarjanja z glasbo je 12. avgusta letos v domači Jarenini organiziral velik koncert, 5. decembra je prepeval v Kopru, na katerega ga vežejo lepi spomini, saj je 5. 12. 1962 prvič nastopil v hotelu Triglav, današnjem Grand Hotelu Koper. V tem mesecu je nastopil še na Kongresnem trgu v Ljubljani na velikem dobrodelnem koncertu Radia 1 in opravil cel vrsto snemanj za razne televizije, tudi za nacionalno.

Ob polnoči bo nastopil v rodnem Mariboru

In kje bo Alfi preživel najdaljšo noč v letu? “Zelo sem vesel, da bom na prelomu iz starega v novo leto točno ob polnoči po desetih letih znova stopil na oder na Trgu Leona Štuklja v Mariboru. Po pozdravu župana Arsenoviča bom Mariborčanom zapel svoje največje hite, med njimi bo seveda tudi Silvestrski poljub.” Od 20.00 ure dalje bo sicer na Trgu Leona Štuklja večtisočglavo množico zabavala glasbena skupina Coverlover.

Legendarni Silvestrski poljub, zimzelena melodija, je bil 8. decembra lani star natanko 50 let. Nastal je leta 1971 v studiu 14 nacionalne televizije, avtorja pesmi sta Jože Privšek in Dušan Velkaverh. Pri tem je zanimivo, da je skladbo prvič na playback izvedel Plesni orkester, nato pa se je Alfi ob spremljavi hitro naučil besedilo. Le eno uro po prvem poskusu je po drugem prepevanju Alfi s Privškom dokončno posnel to skladbo, ki je bila napisana priložnostno za televizijsko novoletno oddajo.

Nipiča bomo lahko zadnji dan leta spremljali v oddaji Ena na ena na POP TV, ob polnoči bo na nacionalni televiziji zapel Silvestrski poljub.  Na najpogostejše vprašanje, kako je z zdravjem, Alfi odgovori: “Ne bom se hvalil, upam, da bo tako ostalo.” V letu, ki prihaja, želi Alfi vsem vse dobro, veliko pozitivnega in voščilo sklene z besedilom ene izmed svojih pesmi: “Lahko smo srečni, da smo doma tam, kjer se Pohorje vidi.”

Alfi Nipič je svojo glasbeno pot začel kot pevec zabavne glasbe. S svojim žametnim baritonom in glasbenim erosom je prvič osvojil občinstvo kot profesionalec leta 1962. Vse odtlej je petje njegovo življenje. Leta 1974 se je pridružil Ansamblu bratov Avsenik. Nekaj časa je ostajal zvest tako rock in zabavni glasbi kakor tudi narečni popevki in narodno zabavni glasbi. Ko pa je z Avseniki nastopil v dvorani Deutsches Museum, pa v Hamburgu in Berlinski filharmoniji, so se mu odprla povsem nova obzorja. Avseniki so bili glasbeni fenomen srednje Evrope. Z njimi je Alfi Nipič pridobil nova znanja, neprecenljive izkušnje in številna prijateljstva. Na turnejah so imeli po več kakor 20 koncertov na mesec, na dan so prevozili tudi do tisoč kilometrov. Alfi Nipič je kot pevec z ansamblom posnel 250 skladb v slovenščini, prav toliko tudi v nemškem jeziku, prejel je petnajst zlatih in eno platinasto ploščo. Uveljavil se je tudi kot pisec besedil. Samo za Avsenike jih je napisal 32. Zelo odmevne koncerte je imel Alfi Nipič z Avseniki tudi v ZDA in Avstraliji, pozneje pa tudi sam.