Mestna občina Maribor je pri pripravi besedila sprememb Odloka o občinskih cestah za drugo obravnavo v delu, ki se nanaša na plačilo parkiranja na občinskih parkiriščih, odločila, da bo ob sobotah parkiranje po vsem mestu še naprej brezplačno.

Mestna občina Maribor je pri pripravi besedila sprememb Odloka o občinskih cestah za drugo obravnavo v delu, ki se nanaša na plačilo parkiranja na občinskih parkiriščih, odločila, da bo ob sobotah parkiranje po vsem mestu še naprej brezplačno. Slednji odločitvi je najverjetneje botroval tudi pritisk javnosti, med drugim tudi kritika branjevcev na osrednji tržnici, da obiskovalcev ob sobotah praktično več ne bo, saj bi morali plačati za parking.

Na Lentu parking skrajšan za eno uro, drugje podaljšan za dve

Čas plačljivega parkiranja v mestu bomo poenotili, in to tako, da ga bomo na Lentu skrajšali za eno uro, drugod pa podaljšali za dve uri. Po novem bo tako povsod v beli coni parkiranje plačljivo med 8. in 19. uro.

Prvih 10 minut parkiranja – to je čas, ki ga, recimo, porabimo za manjši opravek – bo odslej povsod brezplačnih.

“S tem ukrepom želimo med drugim tudi postopoma preiti na čim bolj brezgotovinsko plačevanje parkirnine oziroma zagotoviti enake pogoje za vse oblike plačevanja (gotovinsko, preko spletne aplikacije, s sporočilom SMS),” pišejo na MOM.

Ponekod cenejše parkirnine, drugod dražje

V coni 5 (območje Ljudskega vrta) bo po novem parkirnina 0,50 evra na uro. Trenutno za to cono velja cena 0,80 evra za uro parkiranja, razen na dveh odsekih (v Kajuhovi ulici in v delu Mladinske ulice zahodno od Strossmayjerjeve ulice je že zdaj 50 centov). Na južni strani stadiona Ljudski vrt (del Gregorčičeve ulice) bo v 5. coni cena ure parkiranja ostala pri sedanjih 80 centih na uro. Na ostalih parkiriščih v beli coni se cena parkiranja ne bo spremenila. Na štirih zaprtih občinskih parkiriščih, kjer je dostop omejen z zapornico (Sodna, Mlinska in Loška ulica ter Rakušev trg), v predlogu odloka ostaja predlagano povišanje cene ure parkiranja z enega na 1,20 evra.

Ohranjajo cone za kratkotrajno parkiranje

Seveda pa v bližini zdravstvenih zavodov in drugih pomembnih javnih institucij ohranjamo modre cone s skupno 247 parkirnimi mesti, ki so namenjena kratkotrajnemu parkiranju; tam bo še naprej mogoče za določen krajši čas (od 20 do 60 minut, odvisno od območja) parkirati brezplačno.

V gradivu za drugo obravnavo odloka ostaja tudi predlagano povišanje cen parkirnih dovolilnic za stanovalce na območju plačljivih parkirnih con, in sicer na 6,25 evra na mesec (150 evrov za dveletno dovolilnico) oziroma 7,50 evra na mesec (180 evrov za dve leti), odvisno od parkirne cone.