Cenjene bralke, cenjeni bralci Maribor24! Leto 2022 se od nas počasi poslavlja, z gotovostjo pa lahko trdimo, da nam je tudi letos postreglo z dogodki, ki jih ne bomo pozabili, prav gotovo tudi osebami, ki so vredne posebne omembe. Tudi letos smo izbrali nekaj oseb, za katere smo v uredništvu prepričani, da so vnovič pustili svoj pečat ne le v našem mestu, ampak tudi nasploh. Pomagajte nam izbrati tistega, ki je po vašem mnenju najbolj zaznamoval preteklo leto.

V uredništvu spletnega medija vas vabimo h glasovanju za osebnost iztekajočega se leta, rezultate pa bomo razglasili 29. decembra. Nekatere izmed kandidatov smo povabili pred mikrofon in vam predstavili njihove vizije, življenjsko pot in uspehe.

Kdo je po vašem mnenju osebnost leta 2022?

  • Marcos Tavares (31%, 334 glasov)
  • Lidija Divjak Mirnik (23%, 247 glasov)
  • Alfi Nipič (16%, 170 glasov)
  • Saša Arsenovič (10%, 103 glasov)
  • Damjan Seme (8%, 84 glasov)
  • Tadeja Dobaj (7%, 76 glasov)
  • Emilija Stojmenova Duh (5%, 49 glasov)
  • Mima Jaušovec (2%, 18 glasov)

Vseh glasov: 1.081

Loading ... Loading ...

Saša Arsenovič

Tudi letos se je znašel na seznamu osebnosti leta, saj se v mestu tako ali drugače pozna njegov vpliv, tega pa lahko pričakujemo tudi v prihodnje, saj je po dveh krogih z večino glasov premagal protikandidata Franca Kanglerja in si vnovič priboril županski stolček. Leto 2022 je medtem zaznamovala tudi afera “teniška žogica”, a ta ni konkretneje zamajala njegovega mandata, odnesla je le županovo koalicijo.

Emilija Stojmenova Duh

V letošnjih državnozborskih volitvah je bila ena izmed novink na političnem parketu, a s svojimi jasnimi vizijami in cilji, ki so usmerjeni v javno dobro, ne k političnem mreženju in spletanju vezi, Emilija Stojmenova Duh, sicer inženirka elektrotehnike, ki je v Slovenijo pred dvema desetletjema prišla iz rodne Makedonije, uspešno predstavlja svojo vlogo ministrice za digitalno preobrazbo. Z bogatimi izkušnjami na področju tehnologije, obenem pa usmerjenosti k ljudem, si prizadeva, da bi postopoma z digitalizacijo seznanila čim večji krog ljudi.

Marcos Tavares

Skorajda že legendarni kapetan vijoličastih, sicer pa velik ljubljenec mariborskih navijačev in legenda kluba Marcos Tavares, ki je po končani karieri na zelenici poprijel za pero in strnil svoje spomine, ki se začnejo že v rodni Braziliji, ko se je prvih nogometnih veščin naučil na ulici. V času, ko je igral na Cipru, je spoznal Niltona Fernandesa, ki ga je predstavil Zlatku Zahoviču, športnemu direktorju NK Maribora. In vse ostalo je skorajda zgodovina. V Sloveniji se je dobro znašel bil zaradi svojih nogometnih veščin večkrat nagrajen.

Lidija Divjak Mirnik

Zapomnili si jo bomo kot edino žensko kandidatko na preteklih lokalnih volitvah, sicer pa je Lidija Divjak Mirnik, ki se je predstavila kot kandidatka Liste za pravičen razvoj mestnih četrti in krajevnih skupnosti za županjo Maribora, profesorica sociologije in zgodovine, bila je direktorica Študentskih domov, štirikrat je bila izvoljena v mariborski mestni svet, v prejšnjem mandatu pa je bila poslanka v državnem zboru. Poleg politične kariere jo je mogoče spoznati tudi kot prostovoljko pri Zvezi prijateljev mladine.

Damjan Seme

V letu ko je svetu zavladala energetska kriza, so Dravske elektrarne Maribor (DEM) praznovale častitljivo 70. obletnico, Seme pa je obenem postal generalni direktor družbe. Pod taktirko Semeta, sicer rojenega Velenjčana, ki ima s področja energetike bogate izkušnje, lahko v prihodnje pričakujemo nove vetrne in sončne elektrarne pri nas, sicer pa si bo prizadeval tudi za proizvodnjo varne in zanesljive proizvodnje električne energije iz obnovljivih virov.

Mima Jaušovec

Še ena legendarna športnica, ki je letos pridobila tudi naziv častne občanke Maribora, je to postala zaradi izjemnih športnih dosežkov na največjih teniških turnirjih na svetu, s katerimi je v času dolgoletnega profesionalnega športnega delovanja prav tako v svet športa ponesla ime Maribora. Že leta 1973 je v mladinski kategoriji osvojila odprto prvenstvo Francije, leto pozneje tudi Odprto prvenstvo Anglije. Kot edina slovenska teniška igralka je leta 1977 osvojila enega štirih grand slam turnirjev med posameznicami, saj je slavila na igriščih francoskega Roland Garrosa.

Alfi Nipič

Ko smo že pri častnih občanih, nikakor ne moremo mimo Alfija Nipiča, ki velja skorajda za sinonim častnega občana. Če si on ne zasluži nagrade, kdo si jo potem? V naše misli, srca in spomin se je za večno vpisal že dolgo pred tem s svojim zimzelenim Silvestrskim poljubom, ki je nepogrešljiv ob vsakem izteku leta, sicer pa je Alfi svojo pevsko kariero začel tlakovati nikjer drugje kot v legendarni Slaviji. Na Veseli jeseni je zmagal tolikokrat, da se je odločil, da se ne bo več zoperstavil konkurenci, v duetu z Vinkom Šimekom je zapel tudi večno zeleno popevko Ko toti Štajerc v Dravo pade, leta 1973 pa je postal pevec mednarodno znanega narodnozabavnega Ansambla bratov Avsenik.

Tadeja Dobaj

Ne le da je gonilna sila Zveze prijateljev mladine, lahko bi rekli, da je svoje življenjsko poslanstvo našla v mladih in delu z njimi. Je koordinatorica dejavnosti, ki si že vrsto let prizadeva, da je svet za mlade lepši in boljši. Je del kolektiva, ki že od leta 1953 pomaga otrokom razvijati svoje potenciale na razne načine, Dobajeva pa aktivno in kreativno soustvarja program prijateljev mladine. Ne le da zastopa pravice otrok, ki so se znašli v stiski, sodeluje pri organizaciji poletnih taborov in letovanj, se trudi za kvalitetne programe, kjer lahko otroci in mladi preživljajo prosti čas, nenazadnje pa pozna osebno samega Dedka Mraza.