Pohorska vzpenjača bo lahko začela obratovati v drugi polovici oktobra ali proti koncu oktobra.

Na Mariborskem Pohorju so v poletni sezoni beležili slabši obisk kot leto prej, kar pa v Marpromu pripisujejo slabim vremenskim razmeram julija ter ustavitvi obratovanja gondole avgusta in septembra zaradi gradnje vmesne postaje. Za zdaj kaže, da bo gondola zaradi pridobivanja obratovalnih dovoljenj vnovič vozila šele proti koncu oktobra.

Kot so za STA pojasnili pri Marpromu, ki upravlja z žičniškimi napravami na Mariborskem Pohorju, so se slabše vreme in dela na krožno-kabinski žičnici poznali tudi pri delovanju Bike parka. Proge so bile namreč med številnimi neurji z vetrolomom in ekstremnimi padavinami močno poškodovane ali na nekaterih odsekih celo uničene. Glede na obseg posledic jih še vedno sanirajo z vsemi razpoložljivimi zmogljivostmi.

Ob tem poudarjajo, da je letošnje leto prelomno na področju investicij, predvsem zaradi z državnim denarjem sofinanciranega projekta modernizacije žičniških naprav in izgradnje outdoor centra Maribor-Areh. Na trasi nove štirisedežnice Ruška so že postavili stebre, zdaj pa intenzivno nadaljujejo dela na spodnji in zgornji postaji sedežnice. Ob tem poteka tudi ureditev treh dodatnih kolesarskih prog, steze za gorske gokarte in motoričnih parkov.

Čakajoč na dovoljenja

Čeprav so na novi vmesni postaji gondole dela že končana in opravljena testiranja, pa Pohorska vzpenjača še nekaj časa ne bo pričela obratovati, saj morajo pred zagonom pridobiti uporabno dovoljenje in dovoljenje za obratovanje. Kot ob tem poudarjajo v Marpromu, se sicer trudijo za čimprejšnjo ureditev vse dokumentacije, a sam postopek izdaje dovoljenj ni v njegovi domeni.

Predvidoma do konca tedna bodo zaključili strokovno-tehnični pregled, ki ga izvaja Inštitut za varstvo pri delu in varstvo okolja, zatem pa bo sledil še tehnični pregled vmesne postaje, ki ga bo opravilo ministrstvo za naravne vire in prostor. Na podlagi tega bo slednje Marpromu izdalo uporabno dovoljenje, ministrstvo za infrastrukturo pa dovoljenje za obratovanje, so pojasnili postopke.

Pohorska vzpenjača bo tako po njihovih pričakovanjih lahko začela obratovati v drugi polovici oktobra ali proti koncu oktobra, do takrat pa bodo na Mariborskem Pohorju še naprej zagotavljali nadomestni prevoz s sedežnicami Radvanje, Poštela in Sleme.

STA