Mestne svetnike v četrtek čaka precej obsežna in vsebinsko zanimiva 13. redna seja. Med drugim bo na mizi tudi predlog Letnega programa obnove objektov na področju športa za leto 2024, ki vključuje sredstva za investicijsko vzdrževanje športnih objektov, pri čemer sta med prioritetami obnova kegljišča v Dvorani Tabor ter sanacija streh tribun na Stadionu Ljudski vrt. Več o predlogu si lahko preberete v prispevku ''Katerim športnim objektom bi se lahko naposled le obetala osvežitev v vrednosti dobrega pol milijona evrov?''

Letni program investicij Akvarij – terarij 

Svetniki pa bodo pred seboj imeli tudi letni program investicij in investicijskega vzdrževanja Akvarij-terarija za leto 2024. Kot smo že večkrat poročali, je obnova trenutne zgradbe izjemnega pomena, saj je stanje katastrofalno. Trenutno je najpomembnejša investicija, ki je nujno potrebna na objektu, izvedba hidroizolacije. Gledano dolgoročno pa je potrebno najti primerno lokacijo za izgradnjo novega objekta, je razvidno iz dokumenta. »V letu 2024 je na proračunski postavki Akvarij – terarij investicije in investicijska vzdrževanja zagotovljenih 111 tisoč evrov. Od tega je 61 tisoč evrov namenjenih za izdelavo hidroizolacije na objektu in pa sanaciji kanalizacijskega omrežja. V tem tenutku so v pripravi letni načrti. 50 tisoč evrov pa je namenjenih izdelavi študije za izbiro nove lokacije, za izgradnjo novega objekta in s tem povezanimi koraki,« pojasnjuje Anja Pavličić iz Urada za komunalo, promet in prostor. 

Na vprašanje ali že ima občina v mislih kakršnekoli druge lokacije, župan odgovarja: »V igri je več lokacij, o tisti v Pristanu se težko pogovarjamo, saj ni v naši lasti. Je pa seveda možno ta status spremeniti. Druga lokacija je potencialno, tam kjer je bila predvidena gradnja UGM-a, pa sedaj te prostorske zagate rešujemo v Centru Rotovž. Tretja možnost bi lahko bila zemlja, kjer je trenutno ribiški vrtec, ki pa je v dobrem stanju. Seveda bi to lahko šlo šele takrat, ko bi zgradili bistveno boljšega na območju današnjega Partizana. Ena možnost umestitev v park, pod mestni hrib, se pa bo gotovo našla še kakšna ideja«. Ob tem pa še opozoril, da je potrebno vse lokacije preveriti.

Dve novi parkirišči

Ranko Šmigoc, direktor podjetja Mestne nepremičnine je danes predstavil tudi razširjen cenik parkirnin oziroma najemnin za začasna parkirišča in garaže v Mestni občini Maribor in dejal, da bodo na seji svetnike nagovorili tudi, da bi jim potrdili možnost umestitve dveh parkirišč, in sicer na stičišču Smetanove ulice s Koroško cesto pri Koroškem mostu, nad že obstoječim parkiriščem ter na križišču Pristaniške ulice in ulice Ob bregu na Lentu

»Pri parkirišču ob Koroškem mostu, gre za zemljišče katerega obseg je približno 1.200 kvadratnih metrov in kjer bi lahko zagotovili okrog 45 parkirnih mest. Na parkirišču ob Pristaniški na Lentu, kjer je zemljišče v obsegu približno 1000 kvadratnih metrov, pričakujemo, da bomo lahko zagotovili približno 30 parkirnih mest,« je pojasnil Šmigoc in dodal, da bi bila parkirišča enostavna, gramozna in z zapornicami. Pri tem je izpostavil, da se je projektiranje pričelo iz pobud Mestne četrti Koroška vrata, ki si je zaradi nevzdržnih razmer na tem območju, želela, da bi imele Mestne nepremičnine bolj proaktivno vlogo. »Ko smo to združili tudi s potrebami osrednje mariborske tržnice in težavami, ki jih imajo naši branjevci, je to zdaj odlična priložnost, da naredimo kombinacijo, da je parkirišče na Lentu hkrati tudi parkirišče, kjer bodo lahko naši branjevci pod posebno ugodnimi pogoji najemali parkirišča in s tem bistveno olajšali prihod in odhod. Na parkirišču Ob bregu načrtujemo tudi možnost parkiranja za druge uporabnike. In sicer po 14. uri bo možno najemati tudi za potrebe urnega parkiranja po pogresivni metodi,« je še dodal Šmigoc. 

O čem sta govorila mariborski župan in predsednik vlade?

Je pa danes mariborski župan Saša Arsenovič spregovoril tudi o srečanju s predsednikom vlade Robertom Golobom. Spomnimo … Prejšnji teden bi se moral premier ob obisku Maribora ustaviti tudi pri županu, a so obisk še isti dan odpovedali, pojasnil pa z obeh strani nismo dobili. Golob je tako obiskal le vodstvo UKC Maribor, sestanek z županom pa so prestavili na včerajšnji ponedeljek. »Ugotovila sva, da ne bomo mogli rešiti razvojnega zaostanka Maribora, Podravja tudi Pomurja, samo z boljšim financiranjem lokalnih skupnosti, ampak da bo potrebno narediti dosti večje in širše premike. Več o tem pa po naslednjem srečanju, ko bomo naredili akcijski plan. Torej kako lahko država učinkovito pomaga, da se bodo ti trendi, ki jih je na zadnje predstavil bivši župan Sovič, obračati,« je dejal župan in dodal, da je drugi sestanek s premierjem predviden v začetku aprila.