V Mariboru je danes potekala velika občinska čistilna akcija Moji odpadki – moja skrb. Mesto bodo čistili tudi prihodnjo soboto.

Mestna občina Maribor je v okviru projekta Izboljšajmo Maribor tretje leto zapored organizirala veliko občinsko čistilno akcijo Moji odpadki – moja skrb.

Bodimo odgovorni, počistimo za seboj

Akcija, ki jo je mariborska občina pripravila že tretje leto zapored, želi meščane in občinska podjetja opomniti na pomen prevzemanja odgovornosti za svoje odpadke, traja pa še danes do 16. ure.

Strokovno podporo akcije so zagotovila javna podjetja Snaga, Mariborski vodovod, Nigrad, Pogrebno podjetje, Marprom ter Športni objekti Maribor, so sporočili iz občine. Med drugimi pomagajo še Rafting klub Maribor (obrežje Drave), Potapljaško društvo Maribor (KC Pekarna)

“Ob osmih smo se zbrali pri Jožefovi cerkvi. Območje Studencev oziroma desno obrežje Drave je vedno izziv za odpadke. Najlepši balkon mesta, najlepši razgled in pod njim vedno velika količina odpadkov, zato se nam je zdelo primerno, da se zberemo tu. Lokacija nas ni razočaral, zbrali smo veliko količino odpadkov in sem na to ponosem. Pozivam ljudi, da se nam pridružijo tudi naslednji teden in da izkoristimo ta čas, ki je še primeren za zbiranje odpadkov, saj potem vegetacija zraste, da očistimo Maribor in ga naredimo lepšega,” je ob tem povedal podžupan Samo Peter Medved. 

“Ne gre le za službeno obveznost, temveč za nekaj, kar je prav”

“To akcijo smo vodilni mesta vzeli izredno resno. Sama sem pobirala odpadke med Starim mostom in Studenško brvjo, Na niviju holdinga smo to akcijo peljali na način, da smo k akciji povabili vse zaposlene, tako na holdingu kot na matičnih podjetjih. Hkrati so se dogovorili, da bodo posamezna podjetja izvajala čistilno akcijo še v okviru svojega okolja, kjer delujemo. Tako bomo v torek vsi zaposleni na Podjetju urejali okolico okrog pokopališča, delavci Snage so kot celotna ekipa odšli v Stražunski gozd in tudi ostala podjetja bodo izvajala svoje akcije. Zdi se mi spodbudno, da vodilni v mestu dajemo vzgled, da te akcije ne doživljamo kot službene obveznosti, temveč nekaj, kar je prav,” je ob tem izpostavila Lidija Pliberšek, direktorica Javnega holdinga Maribor.

Ob običajnih onesnaževalcih opažajo velike količine zaščitnih mask

Akcija je namenjena predvsem zbiranju drobnih odpadkov, od embalaže, papirja, steklenic, pa vse do zaščitnih mask, ki jih je v času epidemije koronavirusa ogromno in že predstavljajo svojstven ekološki problem. Občina posameznike še poziva, naj v primeru, da najdejo kako večje divje odlagališče, o lokaciji obvestijo mestno četrt ali mestno inšpekcijo in sami odpadkov ne pobirajo.

“Tovrstne akcije so namenjene tudi temu, da se ljudje soočijo s tem, da ne more vedno nekdo drug poskrbeti da bo mesto urejeno in brez odpadkov, da moramo za te zadeve poskrbeti sami. Današnji dan je sicer pokazal, da nismo najbolj odgovorni in da je na nekaterih mestih odpadkov preveč, umazanije, ki tja ne sodijo in zaradi česar naše mesti ne izgleda tako lepo, kot je sicer,” je ob tem povedala podžupanja Alenka Iskra. Tudi vodja akcije Neva Pipan je izpostavila, da je akcija povezala ljudi, ob tem pa si želijo, da bi postala tradicionalna ter bi jo ljudje vzeli za svojo.

Čistilna akcija je potekala tudi v MKC Pekarna, kjer so se z dobrim namenom povezali prav vsi uporabniki. “Zbralo se nas je veliko in pri tem gre tudi na nek učinek, ki na nismo pričakovali,” je dejala Marja Guček, direktorica MKC Pekarna.

Naslednji teden na vrsti še levi breg

Prihodnjo soboto, 24. aprila, bo čistilna akcija potekala še na levem bregu reke Drave. Čistilo se bo predvsem zelene površine, torej parke, gozdove, potoke in sprehajalne poti, pa tudi okolico otroških igrišč, šol in vrtcev. Želeno je, da zaščitne rokavice in vreče, v katere bodo pobirali odpadke, občani zagotovijo sami, tisti, ki svoje opreme ne bodo imeli, pa jo bodo na dan akcije oziroma dan pred akcijo v času uradnih ur dobili na sedežih mestnih četrti in krajevnih skupnosti.

 

Termina in lokacije:

– 17. april, od 9. do 16. ure: mestne četrti in krajevne skupnosti na desnem bregu Drave: MČ Nova vas, Tabor,
Magdalena, Brezje-Dogoše-Zrkovci, Pobrežje, Tezno, Radvanje, Studenci ter KS Limbuš,
Pekre in Razvanje.

– 24. april: mestne četrti in krajevne skupnosti na levem bregu Drave: MČ Ivan Cankar,
Center, Koroška vrata ter KS Kamnica, Bresternica-Gaj in Malečnik-Ruperče.Akciji bosta potekali od 9. do 16. ure