Maribor, štajersko prestolnico bodo ta vikend zavzeli ustvarjalci sladkih in pikantnih dobrot. Maribor že petič gosti festival, kjer se združujeta dva, sicer nasprotujoča si okusa.

Sladko in pikantno s kulinaričnimi mojstri in chefi

Ljubitelji čilija in čokolade lahko uživate ta vikend med 22. in 23. marcec ob pestri ponudbi več kot 40 ponudnikov iz Slovenije in tujine. Na Trgu Leona Štuklja v Mariboru se lahko slastite s še bolj čokoladnimi in še bol pikantnimi ponudniki. Festival razkriva tisto, kar o čiliju in čokoladi še ne veste ter pokaže, zakaj se nasprotja tako zelo privlačijo.

Program festivala je, tako kot sladko-pikantna ponudba, izjemno pester. Na stojnicah lahko obiskovalci tako okušajo in pokušajo kot tudi soustvarjajo sladko-pikantne kreacije. Sprehod med stojnicami s čili omakami, čili posipi, sadikami, čokoladami, pralinami, slaščicami, tartufi, čokoladnim pivom in peninami premami tudi najbolj zahtevne ljubitelje kulinarike. Na festivalu sodelujejo tudi prepoznavni kulinarični mojstri in chefi, ki s svojimi mojstrovinami še dodatno popestrijo festival in delijo edinstvene kulinarične izkušnje.

[[image_1_article_64512]]

Kulinarični mojster, ki ga lahko spoznate na festivalu je seveda Karim Merdjadi, sodnik oddaje MasterChef na Pop TV, ki se vedno znova vrača na festival s svojo stojnico. Za naš medij Maribor24 je povedal: "Začelo se je dobro, ura še je malo zgodnja, a do večera se bo še dogajalo. Prireditev je top, super, zaradi tega, ker imamo čili in čokolado, ki gre skupaj. Osveščamo tudi majčken ljudi... lahko pridejo tudi obrtniki tisti, ki niso prisotni v velikih nakupovalnih centrih in trgovinah. Tako, da je krasno."

Festival spremljajo Street food corner in zanimiva tekmovanja

Kulinarično in gastronomsko ponudbo dopolnjujeta odlična gostinska spremljava ter Street food corner, kjer bodo mojstri ulične hrane obiskovalcem ponudili tudi kakšno jed z dodatkom čilija in/ali čokolade. Otroci pa lahko čas preživljajo ob animacijah, otroških delavnicah in napihljivih igralih v Veveričkini vasi.

[[image_2_article_64512]]

Čili in čokolado bodo skozi modno revijo pripravili dijaki Srednje šole za oblikovanje Maribor. Čaka vas festivalsko doživetje za vso družino. Letos se Festival Čili in Čokolada povezuje s Festivalom sprehodov 2024 v organizaciji Rajzefiber, ki bo voden sprehod po sladko-pikantnem festivalu izvedel v soboto, 23. marca ob 11. uri, torej še ga niste zamudili.

Še več lahko izveste na socialnih omrežjih festivala na Instagramu @festival_cili_cokolada ali Facebooku.

Posebej zanimiv del festivala so tekmovanja, ki vključujejo Hot Wings Competition, kjer tekmovalci tekmujejo v jedenju začinjenih perutničk, ter tekmovanje Best Chili Sauce, namenjeno ponudnikom čilijevih omak, kjer strokovna komisija izbere najboljšo omako festivala. Ocenjevalno komisijo sestavljajo znane osebnosti, s katerimi se lahko obiskovalci festivala tudi družijo. Poleg tega obiskovalci lahko sodelujejo v tekmovanju v jedenju čokolade. Tekmovanja so na sporedu v sobotnem popoldnevu, s pričetkom ob 16. uri.

Festival odprt med 10. in 21. uro - Vstop je prost!

Organizacijski odbor festivala sestavljata Mitja Špes iz podjetja Factumevent in Žiga Legnar iz podjetja Napoj. Gre za izkušen dvojec, ki že peto leto zapored organizira sladko-pikantni festival v partnerstvu z Visit Maribor, Zavodom za turizem Maribor, ter partnerji Porsche Maribor, SelectBox, Europlakat, NiceHash, Območna obrtno-podjetniška zbornica Maribor, Smarties for SMEs, PPD Global, Rajzefiber, Snaga Maribor in Srednja šola za oblikovanje Maribor. Medijski partner festivala je Radio Maribor.

Špes sporoča: »Že peto leto organiziramo festival, za kar lahko ponosno rečemo, da je postal stalnica in tradicija, tako na lokalni kot tudi na nacionalni in mednarodni ravni. Veseli nas, da s tem odpiramo sezono dogodkov na prostem in obiskovalcem ponovno ponudimo edinstveno dvodnevno doživetje v Mariboru." Navdušenje nad dogodkom izrazi tudi soorganizator Žiga Legnar: »Komaj čakamo, da se bomo spet lahko podružili z našimi strankami in prijatelji ter znanci. Festival Čili in Čokolada obenem predstavlja tudi začetek dogodkov na prostem v našem lepem mestu Maribor.«