V Mariboru bo danes tradicionalno slovo dedka Mraza, ki je od začetka tega meseca obiskoval otroke po mestu. Po zadnji vožnji s kočijo po praznično okrašenih ulicah bo danes ob 17.30 obiskal Vilinsko mesto v Vetrinjskem dvoru in nato nagovoril zbrane na Trgu Leona Štuklja. Zatem se bo vrnil na Pohorje, kjer bo počival do naslednjega decembra.

Pred slovesom še predstava v Vetrinjskem mestu

Kot napovedujejo v Zvezi prijateljev mladine (ZPM) Maribor, bo dogajanje uvedla predstava v Vilinskem mestu, ki se bo začela ob 17. uri.

Otroci bodo nato pospremili dedka Mraza na Trg Leona Štuklja, kjer bo ta še enkrat nagovoril zbrane, po obisku šotora, kjer nabirajo dobrodelne kilometre v okviru akcije Poženi! Ti to zmoreš, pa se bo popeljal na Glavni trg, od koder se bo vrnil nazaj na Pohorje.

ZPM Maribor vzdržuje tradicijo decembrskega obiska dedka Mraza v štajerski prestolnici že več desetletij. Prve medijske zapise o takšnem dogodku so našli v letu 1948.

Zadnji dve leti je bila izvedba programa zaradi ukrepov za preprečevanje širjenja covida-19 omejena, a koordinatorica Tadeja Dobaj poudarja, da otroci kljub temu niso bili prikrajšani za obisk dobrega moža. Program so delno prenesli na televizijske ekrane ali pa je dedek Mraz pozdravljal otroke le s kočije.

Letos je znova lahko stopil neposredno med otroke. “Obiskal je vse mestne četrti in krajevne skupnosti. V šolah in vrtcih so bila srečanja bolj intimna, širši javnosti pa je bil dostopen, ko se je s kočijo prevažal po ulicah. Na vsakem postanku ga je pričakalo povprečno okoli 150 otrok,” je Dobaj povedala za STA.

Letos so znova priredili tradicionalno čakanje na prihod dedka Mraza na Snežnem stadionu pod Pohorjem, množično udeležbo pričakujejo tudi na današnjem slovesu na Trgu Leona Štuklja. V Domu ustvarjalnosti mladih se medtem nadaljujejo ustvarjalne delavnice. Rdeča nit so ta teden glasba in ples, otroci pa bodo obiskali tudi Vilinsko mesto in drsali v Ledni dvorani.

STA