V štajerski prestolnici postajajo med poletjem neurja in toča žal že stalnica. Ali veste, kam se lahko ponoči zatečete s svojimi jeklenimi konjički?

Nevihte žal postajajo vedno večja stalnica, sploh na severovzhodu države. Vedno pogostejša je tudi toča. Zato je na velikem udaru štajerska prestolnica. Številni Mariborčani, sploh tisti, ki živijo v stanovanjskih blokih, pa nimajo zatočišč pred nevihto. V takšnem primeru se lahko zatečete v enega izmed štirih trgovskih centrov, ki za te primere običajno omogočijo koriščenje njihovih parkirnih hiš. Ob tem pa opozarjajo, da ne gre za brezplačno parkiranje, ampak le za zatočišče pred nevihto. Prav tako je potrebno upoštevati splošna pravila uporabe garažnih hiš – da na začetku garažnih hiš ne prihaja do zastojev.

Europark, Supernova in dva Mercator centra

En izmed večjih nakupovalnih centrov v Mariboru je seveda Europark Maribor. Kot nam je povedala njegova center managerka, Simona Mandl, imajo že vrsto let prakso, da ob napovedanih nevihtah omogočijo prebivalcem Maribora, da svoje avtomobile zaščitijo pred morebitnimi neugodnimi posledicami vremenskih razmer. “To je naša praksa že vrsto let, saj želimo prebivalcem in našim obiskovalcem omogočiti ne le prijetne nakupovalne izkušnje, ampak tudi prispevati k njihovi varnosti in dobremu počutju,” ob tem pojasni.

Tako jim omogočamo zavetišče za njihove jeklene konjičke v primeru vremenskih ujm ter tudi v času večjih prireditev v našem mestu, kot je, na primer Festival Lent. Tudi letos smo namreč v času festivala nudili brezplačno parkiranje v naši garažni hiši vse do 2. ure zjutraj. Obiskovalci in drugi koristniki te možnosti so zelo hvaležni, lepo so jo sprejeli,” razlaga Simona Mandl.

Pokrita garažna hiša nakupovalnega centra Supernova Maribor (bivša Qlandia) je medtem vedno na voljo svojim obiskovalcem in omogoča parkiranje pred vsakim neurjem, nevihto ali napovedano točo, vse dni v letu 24/7. Kot nam pojasni vodja centra Supernova Maribor, Žiga Štampfer, je lokalno prebivalstvo na to že navajeno in to možnost koristijo.

Pozor: Ne gre za brezplačno parkiranje, ampak samo zatočišče pred nevihto

V času neurja ali toče se lahko ljudje zatečejo tudi v parkirne hiše Mercatorjevih centrov, ki jih upravlja Mercator. Na območju Maribora sta to centra Tabor in Pobrežje. Pristojni ob tem prosijo, da ljudje spoštujejo začasno naravo takega ukrepa ob neurjih, naj bodo strpni in solidarni in naj vozila v garažni hiši parkirajo le v nuji in samo v času toče. Po tem, ko nevarnost toče mine, naj vozila ponovno odpeljejo, saj nočno parkiranje ni možno, razen če ni v posebnih primerih objavljeno drugače.

Trgovski centri o odprtju garažnih hiš med napovedano nevihto javnost načeloma pravočasno obveščajo preko medijev in svoje Facebookove spletne strani, če niste prepričani, pa lahko sami pokličete v informacijski center, ali bo garažna hiša ponoči odprta.

Že v preteklosti je Mercator kratkotrajno parkiranje v garažnih hišah v času toče omogočal kot prijazno ‘dobrososedsko’ gesto, večjih nevšečnosti ni bilo, se jim pa na dobro vseh lahko izognemo, če vozniki upoštevajo splošna pravila uporabe garažnih hiš (pravila prednosti, če je garaža polna, vanjo ne zapeljemo ipd.),” pojasnjujejo na Mercatorju.

Parkirišča trgovskih centrov se znajo pred neurji zapolniti

Tudi vodja centra Supernova Maribor nam zaupa, da jih ob takšni gesti skrbi, da bi garažno hišo izkoriščali za zastonj parkiranje. “Parkiranje je namenjeno obiskovalcem nakupovalnega centra za čas obiska/nakupa. Konstantno sledimo parkirnim navadam in z obvestili naprošamo lastnike avtomobilom, da jih odstranijo, če so la ta nepravilno parkirana ali če se ugotovi neupravičeno dolgoročno parkiranje,” razlaga in doda, da se pred neurji pripeti, da je parkirišče skoraj popolnoma zasedeno, ampak se nakup vseeno normalno omogoči. “Do sedaj še nismo imeli primera, da obisk in s tem povezan nakup ne bi bil možen zaradi popolne zasedenosti garaže nakupovalnega centra Supernova Maribor.”

Parkiranje je namenjeno obiskovalcem nakupovalnega centra za čas obiska/nakupa. Konstantno sledimo parkirnim navadam in z obvestili naprošamo lastnike avtomobilom, da jih odstranijo, če so la ta nepravilno parkirana ali če se ugotovi neupravičeno dolgoročno parkiranje.

Vsi trije nakupovalni centri so nam povedali, da se z večjimi težavami zaradi prijazne geste še niso soočali – da bi npr. ljudje z vozili zaparkirali vhod ali povzročali podobne težave. “Kultura voznikov naših obiskovalcev je na visokem nivoju in do takšnega primera še ni prišlo,” nam potrdi vodja centra Supernova Maribor.

Podobno nam je dejala center managerka Europarka: “Za zdaj kršitev nismo zaznali, tudi skrbi nas ne, da bi ljudje to izkoriščali. Ljudje takšne geste zelo cenijo. Veseli smo, če lahko na takšen in podobne načine komu olajšamo posamezne življenjske trenutke.”