Urška Šobak iz Maribora je raziskovalka lokalnega gastronomskega izročila in sonaravnega načina življenja ter pridelave hrane. Še posebej ljubi so ji recepti naših babic. Da ti ne bi utonili v pozabo, jih je zbrala v svojem knjižnem prvencu Ej babi, tega pa mi nisi pokazala. Končala je srednjo turistično šolo in nato ljubezen do turizma nadaljevala v študiju na Turistici v Portorožu. Veliko let je delala v turizmu, zadnje leto pa je bila na polno predana prej omenjeni knjigi. Do lanskega poletja je imela štiri leta butično pekarno kruha z drožmi, v kateri je z vsem srcem ustvarjala kruhke, vzhajane samo z drožmi, nato pa se je morala odločiti, kam bo usmerila vso svojo energijo. Odločila se je za knjigo. "Rojena v Mariboru, živim in diham za toto naše mesto," pove.

Iskala je recept babičinih sirovih štrukljev, našla pa številne druge 

Nadaljuje, da je bila ideja za knjigo zasejana že veliko let nazaj, ko se tega še ni zavedala: "V otroštvu mi je babica vsak mesec, ko je prišla k nam, pripravljala kuhane sirove štruklje. Nikoli nisem bila pozorna na to, kako jih pripravlja, samo uživala sem v njih. In ko sem se v odrasli dobi spomnila na slastne babičine sirove štruklje, babice žal ni bilo več, jaz pa jih nisem znala pripraviti in sem se podala na lov za receptom za kuhane sirove štruklje. Vse ljudi, s katerimi sem prišla v stik, sem spraševala o sirovih štrukljih. Nihče ni imel tega recepta, imeli so pa druge stare recepte, ki so jih z veseljem delili z menoj."

Sprva je recepte objavljala na spletu

Kmalu je ugotovila, da so tudi ti recepti vredni reševanja pred pozabo, in jih začela odlagati na kup na svoji pisalni mizi. Kmalu se jih je nabralo dovolj, da je ustvarila spletno stran www.ejbabi.si, kjer je recepte tudi redno objavljala. "Ko so moje zbiranje receptov opazili tudi na TV Slovenija 1 in Radiu Maribor, sem dobila priložnost, da so gledalci in poslušalci izvedeli za moj srčni projekt in recepti so začeli deževati. Recepti so prihajali iz cele Slovenije. V kratkem času se jih je nabralo zelo veliko in kmalu sem uvidela, da bo treba dati receptom eno trajnejše mesto in pripraviti knjigo."

[[image_1_article_64476]]

Knjigo je razdelila v pet poglavij, vse recepte je preizkusila 

Receptov se je nabralo res veliko, vendar za vse ni bilo prostora v knjigi, zato je morala omejiti izbor in, kot pravi, s težkim srcem izbrati tiste, ki so dobili svoje mesto v knjigi. "Izbrala sem jih 130 in jih vse tudi preizkusila, ker tudi sama najraje kuham iz kuharskih knjig, kjer so preizkušeni recepti." Kar nekaj časa je potrebovala, da se je odločila, katere kategorije oziroma poglavja bodo v knjigi. Nato je padla odločitev, da jih bo pet: Nekaj za prigrizniti, Juhe in enolončnice, Glavne jedi in priloge, Sladice in Iz babičine skrinje znanja.

"Najbolj me je presenetila krompirjeva torta"

V knjigi se med drugim najde tudi recept za domače listnato testo, kmečko metino potico, jabolčno juho, kruhovo juho, krompirjeve palačinke, žajbljeve kolačke, grenadirmarš, ocvrte pomaranče, krompirjevo torto in za domače izdelke, kot so kislo zelje, kis, domači sir in skuta. "Najbolj me je presenetila krompirjeva torta, ker je brez moke. Vedno so vsi navdušeni, ko jo prinesem na obisk ali postavim na domačo mizo, ker je sočna, polnega okusa in, če imamo alergike na gluten v družini, jo lahko pripravimo popolnoma brez glutena," doda Urška Šobak. 

Vrednost projekta so prepoznali tudi v Muzeju narodne osvoboditve Maribor in knjigo Ej, babi, tega mi pa nisi pokazala označili kot «pomemben doprinos k ohranjanju nesnovne kulturne dediščine.« Obenem so avtorico povabili, da pripravi razstavo na to temo. Otvoritev razstave z naslovom Ej, babi, tega mi pa nisi pokazala bo 18. maja v Muzeju narodne osvoboditve Maribor.

Naši predniki so jedli veliko bolj polnovredno hrano 

Sogovornica je skozi raziskovanje starih receptov ugotovila, da so naši predniki jedli veliko bolj polnovredno hrano kot jo sedaj mi. Jedli so izključno sezonsko in lokalno pridelano - to je tisto, k čemer naša družba zadnja leta vedno bolj stremi, saj se vedno bolj zavedamo, da potrebuje naše telo čim manj industrijsko predelane hrane in čimveč lokalne in sezonske. Recepti so preprosti in ne zahtevajo posebnega kuharskega predznanja. Pripravljeni so iz preprostih sestavin, ki jih imamo običajno doma ali so hitro dostopne na tržnici, mlinu, pri kmetu ali v naši najbližji trgovini, pojasnuje Šobak. 

[[image_2_article_64476]]

V imenu knjige je zajeto celotno bistvo avtoričinega srčnega raziskovanja 

Knjiga nosi isto ime kot celoten projekt zbiranja receptov: Ej, babi, tega mi pa nisi pokazala. "To ime se je pojavilo, ko sem razmišljala o tem, kaj vse me je babica naučila in sem v mislih prišla spet do njenih sirovih štrukljev. Rekla sem ji, kot bi sedela zraven mene: »Ej, babi, tega mi pa nisi pokazala.« In tako se je to ime prijelo in ostalo, ker je v njem zajeto celotno bistvo mojega srčnega raziskovanja."

Knjiga Ej, babi, tega mi pa nisi pokazala je izšla 10. oktobra 2023. Od takrat jo je avtorica predstavljala po različnih knjižnicah, kjer ji je bil najbolj dragocen stik z ljudmi, ki so se dobro odzvali, ko jih je povprašala po njihovih okusih otroštva. Knjigo je izdala v samozaložbi in prvih 500 izvodov do konca leta 2023 poslala v nove domove. Sledil je ponatis in sedaj je na voljo v vseh knjigarnah Mladinske knjige in DZS, spletni trgovini Primus ter v spletni trgovini Ej, babi. 

Zdaj pripravlja otroško kuharsko knjigo 

Odzivi ljudi so zelo dobri. Navdušeni so, ker so recepti preprosti, zelo okusni in hkrati zelo prijazni do denarnice. Naše babice so čarale, da so iz preprostih sestavin postavile na mizo jed, ki je nahranila celo družino in ni stala veliko ali nič denarja, še pravi Urška Šobak. Pravkar pripravlja otroško kuharsko knjigo s starimi recepti naših babic. "Zelo se je veselim, ker bom na ta način lahko približala kuhanje tudi mlajšim kuharskim navdušencem, in tudi tako poskrbela, da bodo znanja naših prednikov prešla na naslednje generacije," zaključi.