Lokalno

Lokalno tehnološko podjetje Nomnio sklenilo partnerstvo s svetovno priznanim Viessmannom

Uredništvo , 21.12.22 ob 16:29

Nedavno je podjetje Viessmann, svetovno priznan ponudnik sistemov za ogrevanje, hlajenje in prezračevanje, kupilo manjšinski delež lokalnega tehnološkega podjetja Nomnio, ki tako začenja novo poglavje svoje izjemno uspešne zgodbe.

Lokalno tehnološko podjetje Nomnio sklenilo partnerstvo s svetovno priznanim Viessmannom

Že skoraj celo desetletje izkušenj, sodobnih tehnoloških rešitev in zagnanosti mlade slovenske ekipe podjetja Nomnio, ki je svojo zgodbo začela z idejo treh študentskih prijateljev, je dobilo potrditev svetovnega kalibra. Nedavno je namreč manjšinski delež podjetja Nomnio, specializiranim za razvoj sodobnih povezanih IoT rešitev, kupilo poznano podjetje Viessmann.

Mejnik prinaša pomembno strateško partnerstvo za dinamično rast na sodobnih trgih, hkrati pa mariborsko-mednarodna naveza predstavlja idealen preplet znanj mladih inženirjev ter družinskega podjetja z dolgo tradicijo.

Kdo je Nomnio?

Slovensko podjetje s sedežem v Mariboru, ki svojo edinstveno zgodbo piše že od februarja 2013. Tako že skoraj celo desetletje pokriva širok spekter primerov uporabe, od pametnih, v internet povezanih sistemov za ogrevanje, hlajenje in prezračevanje, do oddaljenega merjenja energije, kvalitete pitne vode in upravljanja z različnimi napravami, kot so npr. drsna vrata, s poudarkom na evropskem trgu, pri čemer svojim z digitalizacijo nadgrajujejo produkte.

Podjetje Nomnio s sedežem v Mariboru, ki spreminjanje sveta z digitalizacijo naprav in povezanih storitev prepoznava kot svoje poglavitno poslanstvo, deluje z jasnim namenom: »Živimo za napredek – tehnologijo uporabljamo, da bi ljudem izboljšali življenje.«

Sveže znanje in mlada zagnanost v prepletu s tradicijo mednarodnih razsežnosti

Ekipo podjetja Nomnio sestavlja približno 20 inženirjev, še naprej pa jo bodo vodili ustanovitelji Matej Hertiš, Gregor Srdić in Martin Potočnik. Ob naznanitvi novega sodelovanja med podjetjem Nomnio in pojetjem Viessmann je Matej Hertiš, ustanovitelj in generalni direktor povedal: »Cilj našega strateškega partnerstva je, da skupaj z družbo Viessmann postanemo eden od vodilnih ponudnikov storitev razvoja interneta stvari na evropskem trgu HVAC.«

Na kratko o podjetju Viessmann

Viessmann je vodilni ponudnik sistemov za ogrevanje, hlajenje in prezračevanje, pri čemer ponudba integriranih Viessmannovih rešitev uporabnikom omogoča nemoteno povezovanje izdelkov in sistemov prek digitalnih platform in storitev za klimatske (ogrevanje, hlajenje, kakovost zraka) in hladilne rešitve. Vse rešitve temeljijo na obnovljivih virih energije in največji učinkovitosti.

Podjetje se ponaša z dolgo tradicijo, ki sega v leto 1917, ko je bilo ustanovljeno družinsko podjetje. Danes Viessmann oblikuje globalno družino s kar 13 tisoč člani in vizijo: »Ustvarjamo življenjske prostore za prihodnje generacije«.

Timo Tauber, generalni direktor Viessmann Investment je dodal še: »S podjetjem Nomnio smo našli dinamičnega razvijalca programske opreme, ki lahko izpolni številne zahteve interneta stvari naših portfeljskih podjetij. Naša naložba je strateška naložba v poslovno področje, ki postaja vse pomembnejše za vsa podjetja, in prispeva k našemu namenu ustvarjanja bivalnih prostorov za prihodnje generacije.«

Sodelovanje s Viessmannom kot potrditev izvrstnega dela zadnjega desetletja

Ob pomembnem mejniku za slovensko podjetje Nomnio s sedežem v Mariboru smo govorili tudi s soustanoviteljem ter tehničnim direktorjem Martinom Potočnikom, ki je povedal: »Kot podjetje, ki razvija napredne IoT/povezane storitve, ki se dotikajo tudi strojne opreme oz. naprav, s svojimi strankami običajno sodelujemo dolgoročno. Ker se naše tehnologije vgrajujejo neposredno v njihove produkte in storitve, za njih to predstavlja tveganje, saj morajo zagotavljati daljše garancijske dobe, hkrati pa bi nedelovanje oziroma slabo delovanje storitev lahko slabo vplivalo na njihove blagovne znamke. To in seveda prepoznavanje naših kompetenc, inovativnosti in odličnega inženiringa, so glavni razlogi, da da smo v zadnjih letih dobili številne ponudbe za nakup podjetja oz. partnersko povezovanje.«

»Nikoli nismo iskali kapitala, temveč industrijskega partnerja, s katerim bi skupaj rasli, in dostavljali produkte in storitve na najvišjem tehnološkem nivoju. In Viessmann je kot prestižen, največji, najbolj inovativen HVAC proizvajalec v EU zagotovo idealen partner. Poleg tega, imamo zelo poravnano ideologijo; vsi veliko damo na zelene tehnologije, družbeno odgovornost, kolektivni napredek in nenehno vlaganje v razvoj,« je še dodal.

Foto: Nomnio

2023 bo za Nomnio res pestro

V podjetju Nomnio so tako ponosni na nedavno sklenjeno partnerstvo, ki jim kot podjetju prinaša dodatno potrditev in težo, bodočim strankam pa vliva še več zaupanja v znanje in delo podjetja. »Hkrati ima sam Viessmann in njihov velik portfelij različnih HVAC podjetij velike cilje z digitalizacijo, povezljivostjo in naprednimi storitvami. Gre za širok nabor naprav za upravljanje s hlajenjem, ogrevanjem in prezračevanjem – od stanovanj, hiš, večjih objektov, industrije in ogromnih sistemov za ogrevanje občin, mest,« pojasnjuje Martin Potočnik in dodaja, da si bo podjetje Nomnio v prihodnjem letu prizadevalo tudi, da bi v svojem lokalnem okolju razširili ekipo ter pridobili dober inženirski kader, ki bo kos raznolikim in najsodobnejšim tehnološkim izzivom.

Foto: Nomnio

Potočnik še zaključi: »Dogovorili smo se za prodajo manjšinskega deleža, kar je redko, saj giganti običajno prevzemajo celotna podjetja ali pa večinske, upravljavske deleže. Ob uspešnem sodelovanju in učinkoviti rasti se bomo še tesneje partnersko povezali. Gre za velik uspeh majhnega lokalnega podjetja, kjer se spet vidi, da imamo v Sloveniji odlično znanje, inovativnost in številne kompetence, ki jih želijo tudi največji v Evropi in svetu.«