V lenarškem zdravstvenem domu do petka zbirajo prijave za cepljenje proti covidu-19. Tamkajšnji zdravniki so včeraj prejeli prvih 85 odmerkov cepiva, s katerimi so že začeli cepiti starejše v skupini nad 80 let.

V Sloveniji smo cepljenje proti covid-19 začeli 27. decembra lani, najprej v domovih za starejše. Tam so cepili stanovalce in zdravstveno osebje, kmalu zatem tudi zaposlene v zdravstvenih ustanovah. Zdaj pa posamezni zdravstveni zavodi že zbirajo prijave za cepljenje splošne populacije, ponekod pa so že začeli s cepljenjem.

Od ponedeljka (11. 1. 2021) tudi v Zdravstvenem domu Lenart zbirajo prijave za cepljenje proti covidu-19. V ta namen so vzpostavili posebno telefonsko številko 02 729 18 79, na katero lahko pokličejo pacienti tistih izbranih osebnih zdravnikov, ki delujejo na območju Upravne enote Lenart in se prijavijo za cepljenje. To lahko storijo še danes (v sredo) in jutri med 8.00 in 17.00 uro ter v petek med 8.00 in 13.00 uro. Prijavljeni pacienti bodo o terminu cepljenja obveščeni, ko bo zdravstveni dom s strani Ministrstva za zdravje RS prejel cepivo za njihovo starostno skupino. “Odločitev za cepljenje je prostovoljna in brezplačna, zato vas prosimo, da spoštujete odločitev vsakega posameznika. Cepljeni ali necepljeni, vsi moramo sprejemati posledice naših odločitev. Neprimerne in žaljive komentarje bomo primorani zbrisati,” so še zapisali v lenarškem zdravstvenem domu.

Najprej bodo cepili osebe nad 80 let

Za cepljenje bodo najprej na vrsti prijavljeni nad  80 let, nato nad 70 in za tem še nad 60 let ter kronični bolniki. V to skupino sodijo bolniki z rakom, diabetesom, težavami z debelostjo, s kroničnim obolenjem dihal, srca, jeter, ledvic, nevrološki bolniki, bolniki z možgansko-žilnimi obolenji ter bolniki z oslabljenim imunskim sistemom. Vsak osebni ali splošni zdravnik bo vzpostavil prednostno listo cepljenja svojih bolnikov, vsak zdravnik bo tudi presodil, kateri od kroničnih bolnikov bodo imeli glede na bolnikovo splošno stanje prednost pri cepljenju, je na novinarski konferenci povedala državna sekretarka Marija Magajne.

V Lenartu do včeraj več kot 600 prijav za cepljenje

Klavdija Dvoršak, pomočnica direktorja za nego iz lenarškega zdravstvenega doma, je pojasnila, da se je do zdaj pri osebnih zdravnikih za cepljenje prijavilo že več kot 600 oseb.

Teh 85 odmerkov ne zadostuje za vse starostnike v skupini nad 80 let, ki so se prijavili za cepljenje. Potrebovali bi še vsaj enkrat toliko odmerkov cepiva.

Včeraj so vsi zdravniki v lenarški upravni enoti prejeli 85 odmerkov cepiva, s katerimi so že začeli cepiti osebe, starejše od 80 let. “Teh 85 odmerkov ne zadostuje za vse starostnike v skupini nad 80 let, ki so se prijavili za cepljenje. Potrebovali bi še vsaj enkrat toliko odmerkov cepiva,” je še pojasnila Dvoršakova.

 

‼️ ZBIRANJE PRIJAV ZA CEPLJENJE PROTI COVID-19 💉

Od ponedeljka, 11. 1. 2021, bomo tudi v ZD Lenart zbirali prijave za…

Objavil/a Zdravstveni dom Lenart dne Četrtek, 07. januar 2021