Za gradnjo montažnega covid objekta, ki naj bi bil namenjen najtežjim bolnikom, so v UKC Maribor prejeli pet ponudb. Gradnja bi sicer morala že potekati, a znova prihaja do zamud.

Gradnja montažnega objekta za bolnike s covidom-19 v UKC Maribor bi morala biti že v polnem razmahu, a stroji še vedno ne brnijo, zamuda pa se veča. Gradnja naj bi se po prvotnih načrtih zaključila v treh mesecih, objekt pa bi moral biti zgrajen na parkirišču ob stavbi oddelka za onkologijo “Izgradnja takšnega objekta je nujno potrebna, ker bomo na ta način sprostili kapacitete znotraj ustanove za ostale bolnike,” je v izjavi za javnost povedal strokovni direktor Matjaž Vogrin.

Kdaj se bo torej pričela gradnja objekta, kjer bi bili nastanjeni najtežji covid bolniki? “Rok za oddajo ponudb se je iztekel 10. marca 2021 ob 12. uri. Prejeli smo pet ponudb. Naročnik pregleduje prejete ponudbe, zato odločitve o izbiri ponudnika še ni sprejel. Izvajalec se obvezuje da bo z izvajanjem del pričel takoj po sklenitvi pogodbe,” so za naš medij pojasnili iz službe za odnose za javnostmi UKC Maribor.

Po epidemiji bo objekt namenjen oddelku za infekcijske bolezni

Kot izhaja iz decembrskega sklepa vlade, bo šlo za objekt v velikosti 1360 kvadratnih metrov, kamor bi lahko namestili do 24 akutnih bolnikov s covidom-19 in do šest bolnikov z najtežjo obliko te bolezni, ki potrebujejo mehansko predihavanje. Po zaključku epidemije bodo lahko objekt uporabili za delovanje oddelka za infekcijske bolezni in vročična stanja, saj je v letih 2023-2025 predvidena rušitev njegove sedanje, dotrajane stavbe in izgradnja nove. V končni fazi bi objekt lahko uporabili tudi za potrebe oddelka za onkologijo.

Kot izhaja iz decembrskega sklepa vlade, bo šlo za objekt v velikosti 1360 kvadratnih metrov, kamor bi lahko namestili do 24 akutnih bolnikov s covidom-19 in do šest bolnikov z najtežjo obliko te bolezni, ki potrebujejo mehansko predihavanje.

Drugih možnosti za zagotovitev dodatnih prostorov covidne bolnike znotraj Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Maribor po navedbah vodstva ni, saj so doslej že izkoristili vse možne prostorske in organizacijske preureditve. Če ne bi šli v ta projekt, bi jim lahko v primeru poslabšanja epidemiološke slike v regiji zmanjkalo prostora za bolnike, ki nujno potrebujejo bolnišnično zdravljenje, bodisi bolnike s covidom-19 bodisi tiste z drugimi akutnimi stanji, so še pojasnili.