V Sloveniji je najnižja pokojnina pod 250 evrov, trenutno jo ima nekaj manj kot 37.000 ljudi. V društvu Humanitarček poudarjajo, da je lakota starostnikov še kako realna.

Po podatkih Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje je bilo lani 617.299 prejemnikov pokojnine, od tega 445.236 prejemnikov tako imenovane starostne pokojnine, nekaj več kot 80.000 prejemnikov invalidske pokojnine in okrog 53.000 prejemnikov vdovskih pokojnin.

V Sloveniji je najnižja pokojnina pod 250 evrov, trenutno jo ima nekaj manj kot 37.000 ljudi.

“In čakajo, čakajo… Na spremembe, ki jih ne bodo dočakali,” so zapisali na portalu Humanitarček, kjer že nekaj let opozarjajo na lakoto med starostniki. Delili so tudi resnično zgodbo, 82-letne Vide. Sicer pridne kmetovalke. Njenega sina je vzela neprilagojena hitrost na avtocesti. Mož je zapadel v alkohol. “Moževo ljubezen je alkohol pretopil v modrice in zlomljena rebra. Skrbela je za hišo, malo vrta, tistih nekaj kokoši. Mladost je odšla, odšli so sosedje… “dol v mesto” ali pa “na drugi konec mavrice”. Odšel je tudi mož. Izginile so modrice, a tudi velik del dohodka,” opisujejo.

Ostala je sama

Izrezuje kupončke iz reklam in si zapisuje akcije – včasih jih ujame, če le ima prevoz dol do mesta. “Doplača za zdravila – saj nima dopolnilnega zavarovanja. In na koncu ji ostane manj kot 80 evrov, za cel mesec. Z mucko Mino si jih delita.  Štiri paštete, tri žemlje, liter mleka, dve juhi v vrečki in en doručak s pestjo makaronov za nedeljsko kosilo, liter mleka. To je njun jedilnik,” povedo.

“Glavni problem so zagotovo ženske, ki imajo že v osnovi nižje pokojnine proti moškim. Poleg tega pa tega pa so ti starostniki izgubljeni v sistemu,” je povedala Marjana Petek, ena o terenskih prostovoljk.

V društvu Humanitarček poudarjajo, da je lakota starostnikov še kako realna, zato so se odločili, da na Mednarodni dan prijaznosti, 13. novembra, poskusijo prebuditi slovensko javnost in jih opozoriti na ta problem. Zato vabijo, da se jim pridružite, hkrati pa poudarjajo, da je problem potrebno reševati že danes.

Več o projektu – najdete TUKAJ.