Pred časom so začeli na v bližini Pekarne v Jezdarski ulici graditi stanovanjski blok z več kot dvajsetimi stanovanji in garažno hišo. Dela izvaja podjetje TS gradnje, investitor pa je družba Urban Beton. Ko so začeli z deli, so porušili tudi zid na zahodni strani kompleksa, kar je razburilo uporabnike Pekarne, kajti vse stavbe so vpisane v register kulturne dediščine. A kot se je naknadno izkazalo, opečnati zid ni bil spomeniško zaščiten.

Zakaj ni bilo obvestila?

Urška Breznik iz Pekarne Magdalenske mreže je za nas pojasnila, da je problematično to, da investitor in občina nista obvestila ne njih ne okoliških prebivalcev, da se bo tu karkoli gradilo. “In seveda, da niso sporočili, da se bo zid porušil. Vse stavbe v Pekarni so namreč v registru kulturne dediščine in so priporočene za zaščito, niso pa še zaščitene in tudi da zid ni bil zaščiten,” je dejala.

Investitor ima tudi vsa potrebna dovoljenja, to so nam potrdili tudi v mariborski občini. Kot je poročal Večer, je investitor sicer že sporočil, da bo po gradnji bloka zgradil nov zid, ki bo enake višine.