26. decembra, na god svetega Štefana, zavetnika konj in prvega mučenca, so po starem običaju po številnih krajih pripravili blagoslov konj. Tudi v Konjeniškem klubu Kasco v Svečini se je zbralo veliko jahačev in ljubiteljev teh plemenitih živali.

Navada izhaja iz ljudske šege

Zbrane je nagovoril svečinski župnik Branko Maček, nato pa so po vrsti prejeli blagoslov. Živali je pokropil z blagoslovljeno vodo, nato pa so zaužile še blagoslovljeno sol.

Navada sicer izhaja iz ljudske šege, ko so namesto konj blagoslavljali sol in jo nato dodali hrani in živalski krmi ter potresali po domu, vrtu in njivi. Na njivo pa so hodili s konji, saj so verjeli, da se bo tisti, ki bo prvi potresel sol po njivi, veselil bogate letine pridelkov.

Konje na današnji dan običajno blagoslavljajo še v številnih krajih po državi.

Sv. Štefan je bil sicer jeruzalemski diakon, ki so ga zaradi oznanjanja krščanske vere obsodili na smrt s kamenjanjem, po legendi pa naj bi sv. Štefan z znamenjem križa ukrotil divjega konja, s čimer je v očeh ljudstva prevzel zavezništvo nad konji. Blagoslov konj ob njegovem godovanju prvič omenja nemški rokopis iz 10. stoletja, na slovenskih tleh pa je o tem obredu prvi poročal Valvasor.