Na slovenski platformi za množično financiranje Adrifund sredstva zbira nov zanimiv projekt.

Koliba bo prvi slovenski lokal, v katerem bodo mobilni telefoni obiskovalcev dobesedno zaklenjeni. Posebnost lokala pa bo, da bo nastal iz ladijskega kontejnerja. Vse skupaj je zraslo “na zelniku” dveh študentov, ki sta bila v Mariboru cimra kar sedem let. Sem je Jako Brdnika in Mateja Vinkoviča pot iz Slovenskih Konjic in Prlekije pripeljala na študij, sta povedala v intervjuju za Maribor24.si: “Ideja, da bi si lastila svoj gostinski lokal, se je pojavila že v študijskem obdobju, a niti približno si nisva predstavljala, da bi naredila kaj takega. Želela sva namreč, da takrat, ko se bova tega lotila, narediva nekaj posebnega in ne na silo.”

Od kod pravzaprav ideja za Kolibo, kjer bo druženje potekalo brez telefonov?

V zadnjem letu sva vedno pogosteje opažala, da ljudje preveč »sedijo« na svojih telefonih, še posebej takrat, ko so v družbi. Včasih sva tudi pri sebi opazila pretirano uporabo telefona, kljub temu, da sva se zavedala neprimernosti uporabe le-tega v družbi. Tako se je ideja o pub-u, v katerem bodo telefoni zaklenjeni, ponudila na pladnju. Če imaš telefon pri sebi, se bo vedno našel nek razlog samo zato, da boš pogledal na telefon, čeprav v prvi vrsti niti ne bi rabil. In če imaš telefon zaklenjen, tega ne boš mogel početi. Preprosto, kajne?

Ime Koliba je prav tako nastalo po naključju. Praktično od začetka, ko sva začela razmišljati o svojem lokalu, je potekala debata o imenu. Ime te na nek način zaznamuje in lahko veliko pove. Najina želja je bila nekaj preprostega, kar si človek lahko zapomni, predvsem pa ne sme vsebovati črke R, ki Mateja zelo muči. Koliba je bila izmed vseh idej tako najbolj zanimiva, pa tudi SSKJ govori, da je koliba preprosta hiša, bajta, navadno narejena iz desk. In glede na to, da Koliba ne bo telefonom prijazen lokal, je izbira še toliko bolj jasna.

Kako daleč je projekt trenutno?

Projekt Koliba kontejner pub je trenutno v fazi zbiranja sredstev na spletni platformi za množično financiranje Adrifund, ali bolj preprosto, na slovenskem Kickstarterju (https://www.adrifund.com/project/view/316). Kontejner sva nedavno že pridobila, zdaj pa potrebujeva le še zagonski kapital, ki nama bo pomagal uresničiti idejo. Zato sva se odločila za množično financiranje, kjer lahko podporniki podprejo projekt v zameno za ponujeno nagrado. Ta način pridobivanja sredstev nama je bil najbolj všeč, saj bo Koliba namenjena vsem vam, predvsem tistim, ki se radi družite v živo in ne prek telefona.

Kaj pravzaprav je oz. bo bistvo Kolibe?

Glavno bistvo Kolibe kontejner puba je to, da bodo gostje imeli svoje telefone zaklenjene v škatlice, ki bodo vgrajene v mize lokala. Ob naročilu bodo gosti položili svoje telefone v to škatlo, ki jo bo osebje zaklenilo, ključ pa varno shranilo za točilnim pultom, podobno kot to naredijo v recepciji hotelov. Tako se bodo obiskovalci lahko 100% posvetili svoji družbi, za katero so si v prvi vrsti vzeli čas za druženje. Zgolj takšen način druženja so poznali naši starši in po pripovedih sodeč, so se imeli odlično. Kadar bodo gosti želeli oditi, se bo seveda škatlica ponovno odklenila.

Koliba bo posebna tudi zato, ker bo narejena iz ladijskega kontejnerja, saj nama to daje več svobode pri vpeljavi svojih idej v pub. Obenem bova lahko pokazala svojo kreativnost, želiva pa pokazati tudi, da nama ni težko poprijet za orodje.

Kako se bosta lotila izdelave?

Samo v primeru, da zbereva zastavljeni cilj na Adrifundu, se bova lahko lotila preobrazbe kontejnerja v Kolibo. Izdelovala jo bova v lastni režiji, seveda s pomočjo prijateljev in znancev, ki so nama že ponudili pomoč in se razumejo v specifična dela. Vsak nasvet nama bo prišel še kako prav, saj nočeva, da Koliba razpade kot kakšna stara koliba. V primeru, da sredstev ne zbereva, se bo proces preobrazbe kontejnerja v Kolibo zavlekel, saj bova lahko le-to izdelovala veliko bolj počasi, seveda v skladu s finančnimi zmožnostmi. Upava, da bodo ljudje prepoznali projekt kot nekaj pozitivnega in da nam skupaj uspe.

Kaj vse bo v Kolibi?

Poleg posebnih miz, v katere bodo zaklenjeni telefoni, bova v gostinsko ponudbo med drugim vključila tudi pivo slovenskih lokalnih varilcev, enako bova naredila tudi z vinom, sokovi in še mogoče čim. Meniva namreč, da se po kakovosti lahko primerjajo z velikimi proizvajalci, le priložnost jim je potrebno ponuditi. Sva odprta na vse ponudbe, zato naju lahko kontaktirajo in se bomo dogovorili kako in kaj.

Kje načrtujeta da bo stala, bo to Maribor z okolico, Ljubljana, Primorska? 

Prednost Kolibe je lahko ta, da jo je možno prepeljati kamorkoli, vendar bo pri tem veliko vlogo imela birokracija, ki bo zagotovo povzročala nekaj težav. A misliva, da za vsak problem obstaja rešitev, zato bova tudi midva našla tako rešitev, s katero bova zadovoljna midva, župan občine, v kateri bova Kolibo postavila, predvsem pa obiskovalci, katerim je Koliba namenjena. Tako nobena izmed lokacij ni izključena, najina želja je slovenska obala, je pa tudi notranjost Slovenije zelo lepa, zato bova zadovoljna tudi z kakšno lokacijo ob jezeru ali reki. Maribor in njegova okolica je prav tako zanimiva, saj ponuja kar nekaj čudovitih lokacij, a do takrat bo potrebno storiti še veliko drugega, predvsem pa preskočiti prvo oviro, ki jo nama predstavlja kampanja na Adrifundu. Brez podpornikov nama seveda to ne bo uspelo.

“Projekta sva se lotila tudi zato, ker sva oba brezposelna. Ampak ne zato, ker ne bi bila pripravljena delati, ampak zato, ker še nisva dobila prave priložnosti za dokazovanje. Kljub temu, da sva dokončala študij, je težko dobiti zaposlitev, še posebej tako, ki jo boš opravljal z veseljem. A ker nočeva čakati, da bo kdo potrkal na vrata in nama ponudil službo, sva se odločila, da narediva nekaj posebnega in upava, da nama bo uspelo,” še na koncu pogovora za Maribor24.si dodata simpatična Matej in Jaka.