S skupnimi prizadevanji so se začele uresničevati želje po preboju Destinacije Pohorje, ki bo z obnovljenimi žičniškimi napravami in obogateno outdoor ponudbo »živela« 365 dni v letu. Vabi več kot 420 km označenih kolesarskih povezav od  Kop - Ribniškega Pohorja - Rogle – Treh kraljev – pa vse do Maribora ter čez Kozjak in gosta mreža pohodniških poti, ki se vijejo skozi čudovite gozdove in travnike. 

Za ljubitelje narave so pripravili posebne programe in aktivnosti, ki bodo omogočile odkrivanje čarobnih kotičkov Pohorja skozi vse letne čase. Adrenalinske navdušence bodo navdušile avanture in možnosti za športne izzive, ki bodo prava poslastica za ljubitelje aktivnega življenjskega sloga. Pozabili niso niti na naše najmlajše obiskovalce in družine z otroki. Pripravili so zabavna in poučna doživetja, ki bodo ustvarila nepozabne trenutke za celotno družino.

Vabijo vas, da se pridružite in doživite Pohorje v novi, še bolj raznoliki podobi. 

Mariborsko Pohorje in Areh – Največji Bike Park center v Sloveniji 

Ključna investicija podjetja Marprom, nakup vmesne postaje gondole, je bila usmerjena v razširitev kolesarskega parka Bike Park Pohorje Maribor z novo progo Family Line, izgradnja nove štirisedežnice Ruška pa v vzpostavitev dveh novih prog, in sicer Ruška Family in Ruška Flow. Ob štirih že obstoječih progah: Flow Line, World Cup Line, Fury Trail in Red Line je tako mariborski kolesarski park z 12 km devetih prog, od najenostavnejše zelene do najtežje črne, največji Bike Park v Sloveniji. Podjetje Marprom je namreč investiralo v še dve dodatni progi: Stream Line in Red Fox Trail. Otvoritve vseh novosti se bomo lahko razveselili predvidoma 11. maja

Že zdaj pa so na treh različnih lokacijah vzpostavljeni trije gibalni oz. motorični parki (pri srednji postaji gondole, pod Hotelom Bellevue in na Arehu), ki v poletnih mesecih naslavljajo predvsem najmlajše obiskovalce in družine. Ob omenjenih novostih bo Areh bogatejši še za ponudbo gorskih gokartov.  

Podjetje Marprom bo že omenjeno investicijo s strani Ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport nadgradilo še z lastno investicijo vzpostavitve Outdoor Centra Bellevue. Ranko Šmigoc, direktor podjetja Marprom: »Nov park bo vseboval več adrenalinskih in zabavnih programov, od zorbinga, igranja nogometa v žogah, gokart tras in tudi trase dualnega spusta na čas s kolesi. Prav tako je v pripravi tudi izgradnja novega Skilss in Dirt parka, ki bo omogočil začetnikom in rekreativcem učenje osnovnih veščin gorskega kolesarstva. Z vsem navedenim bolj kot kdaj koli v preteklosti vstopamo na zemljevid resnih ponudnikov turizma 365 dni in obračamo nov list v svoji naravnanosti k sodobnemu in trajnostnemu turizmu.«

Rogla - edinstvena atrakcija 

Poletna doživetja na Rogli bodo z novo šestsedežnico Mašinžaga, 1.700 m dolgim letečim toboganom, najdaljšo tovrstno atrakcijo v tem delu Evrope, novimi progami v Bike Parku Rogla ter inovativnim Gozdnim pustolovskim izzivom prav gotovo izjemen doprinos k pestri ponudbi Rogle tako doma kot v tujini.

[[image_1_article_65641]]

»Na Rogli smo ponosni, da smo v sklopu projekta Park Mašinžaga 1. faza nadgradili našo bogato doživljajsko ponudbo. Tako nadaljujemo z ustvarjanjem edinstvenih in ekskluzivnih doživetij, ki črpajo navdih iz naravnih in kulturnih značilnosti destinacije. Naše poslanstvo je aktivno preživljanje prostega časa na svežem zraku, zato se osredotočamo na razvoj doživetij v naravi, ki so primerna za vse generacije,« je povedala direktorica podjetja Unitur Barbara Soršak.

Kope – idiličen raj z adrenalinskim parkom in sprehod med krošnjami 

Med poletnim turizmom se Smučišče Kope prelevi v raj za ljubitelje športa in narave. Ne glede na to, ali ste strastni gorski kolesar ali ljubitelj družinskih izletov, bodo Kope izpolnile vaša pričakovanja. 

Bike park Kope vsako leto navdušuje z novimi progami, ki je z zaključkom investicije razširjen še na progi Pahernik in Kopnik in bo prava izbira za vse od začetnikov, do najbolj zahtevnih ljubiteljev adrenalina. Kolesa za vse te užitke ter opremo za pohodništvo pa si lahko sposodite v njihovem centru Sport Kope. 

Glavna novost poletne sezone je adrenalinski park Kope ter sprehod med krošnjami, ki je urejen v zibelki kisika pohorskih gozdov in v njem najdete pravo adrenalinsko sprostitev za celo družino. 

Boštjan Paradiž, direktor podjetja VABO dodaja: » Z zaključkom izgradnje nove apartmajske vasi družbe Kope Invest do oktobra 2024 bomo pridobili še 33 novih apartmajev, katerih naložba bo vredna 7,6 mio EUR. Vsi deležniki, ki sodelujejo na Kopah, pa skupaj z občino Mislinja pripravljamo nov podrobni prostorski plan, ki bo dodal vse potrebne manjkajoče vsebine za celoviti razvoj trajnostnega celoletnega turizma. Tako bo vizija Kop dobila popolno dolgoročno trajnostno podobo.«

Trije Kralji – nov Bike park, plezalna stena in lokostrelski poligon 

Novosti, ki so jih pripravili v sklopu projekta »Izgradnja nove štirisedežnice za vzpostavitev butične, doživljajske in adrenalinske ponudbe Treh Kraljev na Pohorju« jim omogoča še lažji razvoj podjetja v vseh letnih časih in dodatne aktivnosti za obiskovalce.

Novost na Treh kraljih je nova štirisedežnica Veliki vrh, ki omogoča tudi prevoz koles. Novost centra je namreč vzpostavitev Bike parka Jakec, ki bo zajemal tri možne trase za spuste s kolesom: Proga Rdeča kapica v dolžini 1.650 m, Divja Urška v dolžini 1.600 m in Jakec v dolžini 1.750 m.

Ob štirisedežnici bo postavljen lokostrelski poligon v dolžini 1,1 km s štiriindvajsetimi 3D tarčami in možnostjo izposoje lokostrelske opreme. Navdušujeta tudi moderni plezalni steni na Velikem vrhu: ena visoka stena (7 m) s štirimi sidrišči, dvema samovarovaloma ter boulder stena dolžine 9 m in višine do 4.20 m z e-climber sistemom za določanje smeri glede na težavnost.

»Pri izbiri aktivnosti smo stremeli k produktom, ki bodo na tem koncu Pohorja drugačni, edinstveni in raznoliki. Obiskovalcem bomo ponudili tako možnosti resnega treninga, rekreacije ali pa zgolj zabavnega druženja v objemu Pohorskih gozdov,« je dopolnil Aleš Juhart, direktor RTC "JAKEC" Trije kralji.

Omenjene investicije so rezultat uspešne prijave smučarskih centrov na Javni razpis za vlaganje v kakovostno in trajnostno preoblikovanje slovenskega turizma za krepitev njegove odpornosti, ki ga je razpisalo Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport in je bilo namenjeno razvoju in prestrukturiranju večjih slovenskih smučišč v celoletne gorske turistične centre za aktivni oddih in outdoor aktivnosti.

Partnerstvo za Pohorje je ponosno, da so kar štirje od petih centrov nadgradili svojo ponudbo. Celotna vrednost vseh omenjenih investicij na Pohorju je več kot 34 mio EUR, s strani ministrstva so jih uspeli pridobiti skoraj 25 milijonov evrov. Na ta način se uresničujejo cilji, s pomočjo katerih bo Pohorje postalo zelena destinacija z evropsko uveljavljeno tržno znamko, ki bo privlačna tako v zimskem kot poletnem času.