Iz nove cenitve stavbe na Litijski, ki jo je naročilo državno odvetništvo, izhaja, da je njena tržna ocenjena vrednost na dan sklenitve kupoprodajne pogodbe 28. decembra lani, znašala 6 milijonov evrov, so sporočili z ministrstva za pravosodje. Ob sklenitvi pogodbe je država za Litijsko sicer odštela 7,7 milijona evrov.

Glavne ugotovitve cenitve in nadaljnje ukrepe bo ministrstvo predstavilo na novinarski konferenci v ponedeljek. Predstavili jih bosta ministrica za pravosodje Andreja Katič in namestnica generalne državne odvetnice Mateja Senih.

Povod za novo cenitev so bili očitki o netransparentnem in negospodarnem nakupu, zaradi česar je sredi februarja odstopila zdaj že nekdanja ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan.

Spomnimo ...

Cenitev stavbe na Litijski cesti je za potrebe ministrstva za pravosodje naročilo državno odvetništvo. Povod zanjo so bili očitki o netransparentnem in negospodarnem nakupu, zaradi česar je sredi februarja odstopila zdaj že nekdanja ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan.

Z novo cenitvijo želi ministrstvo zagotoviti celovit in objektiven pogled na vrednost stavbe, ob čemer bo cenitev vključevala tudi oceno stanja stavbe ter grobo oceno stroškov njene obnove.

Nakup stavbe na Litijski sicer preverja tudi Nacionalni preiskovalni urad (NPU). Zlorabe položaja pri poslu je osumljenih 13 ljudi, protipravna premoženjska korist, ki je nastala s storitvijo kaznivega dejanja, pa po navedbah NPU znaša najmanj 3,4 milijona evrov. V zvezi s tem so se na ministrstvo zgrnili tudi očitki, da ob nakupu ni naročilo svoje preverbe cene, ampak je sprejelo cenitev, ki jo je naročil in plačal prodajalec, primorski podjetnik Sebastjan Vežnaver.

Na ministrstvu za pravosodje so sprožili notranjo revizijo

Pogodbo z novim cenilcem so na odvetništvu podpisali konec februarja. Po njihovih pojasnilih pri izvedbi cenitve sodeluje ekipa kvalificiranih cenilcev, informacij o ocenjeni vrednosti pa nimajo. Po pisanju več medijev je državno pravobranilstvo naročilo cenitev pri združenju izvedencev in cenilcev gradbene stroke SICGRAS.

Po poročanju portala 24.ur.com je novo cenitev nedavno naročil tudi Vežnaver, ki je preko svoje pooblaščenke, odvetnice Nine Zidar Klemenčič, tudi pozval ministrstvo, naj dokončno prevzame stavbo na Litijski. A so na pravosodnem ministrstvu poziv zavrnili. Kot so na ministrstvu pojasnili za STA, se poziv k prevzemu zavrnili, ker je to v nasprotju z eno od določb aneksa k pogodbi o nakupu stavbe na Litijski, ki ga je ministrstvo z Vežnaverjem sklenilo 16. januarja.

Na ministrstvu za pravosodje so zaradi nakupa sodne stavbe sprožili notranjo revizijo. "Notranja revizija za stavbo na Litijski 51 je še v teku, predvidoma bo zaključena v sredini prihodnjega meseca," so pojasnili na ministrstvu.

V aneksu se je ministrstvo zavezalo, da bo naročilo cenitev, prav tako sta se pogodbeni stranki dogovorili, da bo ministrstvo prevzelo nepremičnino v posest v roku petih delovnih dni po prejemu ponovljenih izmer in nove cenitve. Državno odvetništvo je sredi februarja sicer najelo tudi geodeta za novo izmero stavbe na Litijski. Ta je pokazala, da je njena površina za okoli tisoč kvadratnih metrov večja od površine, zapisane v pogodbi, še poroča STA.