Skupina Pridne mravljice KUD-a Kajuh Jarenina je v kostnici sv. Mihaela z ročno izdelanimi jaslicami ponazorila božično zgodbo.

Članice skupine Pridne mravljice Kulturno umetniškega društva Kajuh Jarenina v občini Pesnica so tudi letos poskrbele za razstavo božičnih jaslic v jareninski kostnici. Kostnica sv. Mihaela v Jarenini je ena treh ohranjenih starodobnih kostnic v Sloveniji ter najstarejša stavba v Jarenini. Legenda jo povezuje z bratoma Cirilom in Metodom, ki naj bi v njej maševala. Jareninčani so zgornji del, kapelo, prenovili ter jo uporabljajo za kulturne prireditve.

Jaslice so v kostnici postavili prvič

Kot nam je povedala Marjetka Krajnc, predsednica KUD-a Kajuh Jarenina, so vsi elementi jaslic izdelani ročno. “Lutke, ki ponazarjajo sveto družino, sv. tri kralje, pastirčke in živali, so stare že 40 let. Na željo takratnega duhovnika Izidorja Veleberija sva jih izdelali skupaj s sestro, ki je izvrstna šivilja. Narejene so iz pene in oblečene v blago. Nekaj let smo te figure postavljali v cerkvi, po odhodu omenjenega duhovnika pa zanje ni bilo več toliko zanimanja in so bile ves ta čas pri meni doma,” pravi Krajnčeva.

Lutke smo nekoliko osvežili, sicer pa so ohranile prvotno podobo.

Članice Pridnih mravljic so že v lanskem letu želele figure obuditi in jaslice postaviti v jareninski kostnici. Zaradi epidemije jim to ni uspelo, so pa to storile letos. “Lutke smo nekoliko osvežili, sicer pa so ohranile prvotno podobo. Okraske smo izdelale na naših delavnicah, prav tako smo prejšnji teden same postavile pokrajino in kompleks jaslic.”

Razstava je na ogled vsak torek in četrtek od 16.00 do 18.00 ure, v soboto in nedeljo pa od 9.00 do 17.00 ure, in to vse do svečnice.

Pridne mravljice so izdelale tudi adventni venec

Članice skupine Pridne mravljice so sicer izdelale tudi domiseln adventi venec, ki je postavljen v jareninski cerkvi.