Ena izmed posebnosti občine Cerkvenjak je vzletišče v Čagoni, s katerim upravlja Aeroklub Sršen Cerkvenjak. Vzletišče ima travnato stezo za vzletanje in pristajanje zrakoplovov, predvsem ultralahkih in drugih letal, motornih zmajev ter motornih padalcev. Njihova steza spada med tri najboljše v Sloveniji. Kot nam je povedal predsednik aerokluba Ivan Divjak, imajo v tem trenutku v hangarju štiri ultralahka letala in srednje veliko štirisedežno letalo generalne aviacije Tecnam P2010. V društvu je sicer nekaj več kot 20 pilotov, precej članov šteje modelarska sekcija, imajo pa tudi motorne padalce.

Posebnost letala so velika pristajalna kolesa

Zadnja pridobitev njihove flote je dvosedežno ultralahko letalo italijanskega proizvajalca Storch, ki premore 80 konjskih sil. Gre za rabljeno letalo, ki ga je Divjak kupil v Italiji, pretekli četrtek pa je avion že pristal na vzletišču v Cerkvenjaku. Divjak je sicer solastnik šolskega letala Storch, ki je parkiran v Murski Soboti, sedaj pa sta z zetom Dejanom kupila še eno ultralahko letalo. “Letalo je primerno za športno letenje do tri tisoč metrov višine, višje je že potreben kisik. S polnim rezervoarjem lahko leti približno 4 ure,” nam je povedal Ivan Divjak, ki se je v lanskem letu upokojil. Kot poklicni voznik je opravil 5,5 milijonov kilometrov.

“Posebnost tega letala so velika pristajalna kolesa, tako imenovane balonarce, ki omogočajo pristajanje na neravnih terenih. Hkrati pa je tudi edino letalo te znamke z zračnimi zavorami.”

Junija pripravljajo dan odprtih vrat

Če se želite s katerim od letal popeljati, potem se lahko udeležite dneva odprtih vrat Aerokluba Sršen Cerkvenjak, ki bo v soboto, 18. junija.