Pred dnevi je pri novem gasilskem domu na Spodnji Polskavi v občini Slovenska Bistrica potekalo 15. regijsko tekmovanje v gasilski orientaciji, na katerem so sodelovala gasilska društva iz enajstih gasilskih zvez Gasilske regije Podravje (Središče ob Dravi, Lenart, Slovenska Bistrica, Ormož, Videm pri Ptuju, Sveti Tomaž, Majšperk, Kidričevo, občine Dornava, območna GZ Ptuj in Sveti Tomaž).

V Gasilsko regijo Podravje je združenih 14 gasilskih zvez, v katerih je skupaj 106 gasilskih društev, ki izvajajo naloge gasilske službe v občinah Benedikt, Cerkvenjak, Cirkulane, Destrnik, Dornava, Gorišnica, Hajdina, Juršinci, Kidričevo, Lenart, Majšperk, Makole, Markovci, Oplotnica, Ormož, Podlehnik, Poljčane, Ptuj, Slovenska Bistrica, Središče ob Dravi, Sveta Ana, Sveta Trojica v Slovenskih goricah, Sveti Andraž v Slovenskih goricah, Sveti Jurij v Slovenskih goricah, Sveti Tomaž, Trnovska vas, Videm pri Ptuju, Zavrč in Žetale.

Skupaj je bilo prijavljenih 81 ekip, in sicer tistih, ki so na tekmovanju posameznih gasilskih zvez osvojile prvo ali drugo mesto. Tekmovanje je potekalo v šestih kategorijah; pionirke (od dopolnjenih 6 do 11 let) in pionirji (ekipa fantov ali mešano, od dopolnjenih 6 do 11 let), mladinke (od 12 do 16 let) in mladinci (ekipa fantov ali mešano, od 12 do 16 let) ter gasilke pripravnice (od 16 do 18 let) in gasilci pripravniki (ekipa fantov ali mešano, od 16 do 18 let). Le prvo- in drugouvrščeni ekipi v vsaki kategoriji napredujeta na državno tekmovanje v gasilski orientaciji, ki bo 9. septembra v severnoprimorski regiji.

FOTO: Andreja Kavas

FOTO: Andreja Kavas

FOTO: Andreja Kavas

FOTO: Andreja Kavas

FOTO: Andreja Kavas

Na državno raven napredujeta prvo- in drugouvrščena ekipa

Kot nam je povedal Boštjan Senekovič, predstavnik mladine v PGD Spodnja Polskava in predsednik mladinske komisije na GZ Slovenska Bistrica, so ekipe, sestavljene iz treh tekmovalcev in mentorja, tekmovale v orientacijskem teku. Pred tem so morali izven proge pionirji in mladinci opraviti vajo z vedrovko, pripravniki pa vajo v polaganju napadalnega cevovoda. Na progi so morali na osnovi topografske karte poiskati določene točke, kjer so jih čakale različne naloge (vozli, navezava orodja, poznavanje topografskih znakov, praktična vaja iz orientacije, hitrostno zvijanje gasilskih cevi, sestavljanje radijske postaje in pošiljanje sporočil, …). “V obdobju pred corono je na regijskih tekmovanjih sodelovalo okrog 50, letos je bila številka precej višja, kar nas je pozitivno presenetilo,” nam je povedal Senekovič.

In katere ekipe so se uvrstile na državno raven? Med pionirji sta prvo in drugo mesto osvojili ekipi Središče ob Dravi (Gasilska zveza Središče ob Dravi) in Sveta Trojica v Slovenskih goricah (Gasilska zveza Lenart). Med pionirkami napredujeta ekipi Medvedce (Gasilska zveza Majšperk) in Sela (Gasilska zveza Videm pri Ptuju). V kategoriji mladinci je prvo mesto osvojila ekipa Kebelj 1 (Gasilska zveza Slovenska Bistrica), drugo Obrež 1 (Gasilska zveza Središče ob Dravi). Od mladink so se najbolj izkazale tekmovalke ekipe Sela (Gasilska zveza Videm pri Ptuju) in Pragersko (Gasilska zveza Slovenska Bistrica). Med gasilci pripravniki je na prve mestu končala ekipa Medvedce (Gasilska zveza Majšperk), na drugem Sela (Gasilska zveza Videm pri Ptuju). In še gasilke pripravnice: prvo mesto Pršetinci (Gasilska zveza Sveti Tomaž), drugo mesto Majšperk – Breg (Gasilska zveza Majšperk).

FOTO: Andreja Kavas

FOTO: Andreja Kavas

FOTO: Andreja Kavas

FOTO: Andreja Kavas

FOTO: Andreja Kavas

FOTO: Andreja Kavas

Pripravili so pester spremljevalni program

Organizatorji so ob tekmovanju pripravil bogat spremljevalni program, tako da ekipam in njihovim navijačem ni bilo dolgčas. Za mentorje ekip so priredili zanimivo in predvsem zabavno tekmovanje. Merili so krvni tlak in vsebnosti kisika ter sladkorja v krvi. Zdravstveni dom Slovenska Bistrica je pokazal svoje reševalno vozilo in delo, obiskovalci so se preizkusili v nudenju prve pomoči in uporabi avtomatskega defibrilatorja. Svoje delo in opremo je predstavljala tudi Policijska postaja Slovenska Bistrica. Gasilec d.o.o. je nudil pregled gasilnih aparatov in možnost nakupa CO senzorjev. NK Spodnja Polskava je organiziral igre z žogo. Predstavljala se je tudi Srednja šola za prehrano in živilstvo – IC Piramida Maribor. Nudili so brezplačno panoramsko vožnjo s konjsko vprego po vasi in brezplačna napihljiva igrala za otroke. Na ogled so postavili še njihova starodobnika – gasilno brizgalno iz leta 1892 in avtobrizgalno Steyr iz leta 1927. Poskrbljeno je bilo tudi za hrano in pijačo.

FOTO: Andreja Kavas

Tekmovanje v gasilski orientaciji na Spodnji Polskavi je bila nova izkušnja v mozaiku gasilskih tekmovalnih disciplin. Vse ekipe so pokazale pravo športno energijo in so kljub manjšim poškodbam in naporom uspešno zaključile tekmovanje. Mladi gasilci so uživali tako v tekmovanju kot v druženju. Z izkušnjami, ki jih pridobivajo na tovrstnih tekmovanjih, si gradijo trdno pot v smeri odrasti v pravega in ponosnega gasilca. “Kot organizatorji tokratnega tekmovanja pa smo veseli in ponosni, da smo lahko bili del te zgodbe in da lahko gasilstvo in gasilsko tehniko tudi na ta način približamo tako mladim kot starejšim. Se pokažemo krajanom in tudi vsem ostalim obiskovalcem, ki jih v nedeljo na Spodnji Polskavi ni manjkalo.”

Klemen Potrč: To je dober pokazatelj, kako je potrebno delati z gasilsko mladino

Klemen Potrč, predsednik Gasilske zveze Lenart in predsednik PGD Sveta Trojica v Slovenskih goricah, pravi, da je uspeh trojiške pionirske ekipe izkaz vloženega dela gasilskih mentorjev, tako na društvu kot zvezi. “To je dober pokazatelj, kako je potrebno delati z gasilsko mladino. Že aprila smo dosegli tretje mesto na državnem nivoju v gasilskem kvizu. Že to, da smo se uvrstili na tako visoko raven, kot je državna orientacija, je dosežek. Septembra pa seveda upamo na najboljše.”

FOTO: PGD Sveta Trojica v Slovenskih goricah