Lokalno

FOTO: Sto kolesarjev poganjalo pedala po mejah cerkvenjaške občine

Damjan Veršič, 27.06.23 ob 03:30

Že 23. leto zapored so v Cerkvenjaku pripravili rekreativno kolesarjenje po mejah občine.

FOTO: Sto kolesarjev poganjalo pedala po mejah cerkvenjaške občine

V okviru 25. občinskega praznika v Cerkvenjaku so v nedeljo organizirali tradicionalno rekreativno kolesarjenje po mejah občine. Gre za dogodek, s katerim so začeli pred 23 leti, tudi letos pa je potekal v organizaciji Športnega društva Cerkvenjak in Občine Cerkvenjak.

Pobudnik kolesarjenja je Feliks Borko, ki je bil nekaj let tudi predsednik športnega društva, njegov sin se je aktivno ukvarjal s kolesarstvom. To so bili časi, ko so v Cerkvenjaku gostili kolesarska tekmovanja, celo državno prvenstvo. Borko se je nato obrnil na tedanjega cerkvenjaškega župana Jožeta Kranerja in mu predlagal, da bi tudi v Cerkvenjaku priredili kak kolesarski dogodek rekreativnega značaja. Letos se je kolesarjenja udeležilo natanko 100 sodelujočih, med njimi je bil tudi Feliks Rajh, ki se že vrsto let ukvarja s kovinarsko obrtjo. Pripeljal se je s tako imenovanim velocipedom, z velikim starinskim kolesom, na katerem so nameščeni pedali, in manjšim pomožnim kolesom.

Prevozili so slabih 30 kilometrov

Start kolesarjev je bil v središču Cerkvenjaka pred občinsko zgradbo, nakar jih je pot vodila skozi Cogetince, Komarnico, Brengovo, Vanetino, Brengovo, Čagono, Drbetince, Novince, Smolince, Grabonoški Vrh, Cogetince do Domačije Firbas, kjer je bil zaključek. Skupaj so prevozili okoli 29 kilometrov. Na čelu kolesarjev je bilo gasilsko vozilo, na koncu še eno spremljevalno. “Med udeleženci so bile družine z otroki, najstarejši kolesar je štel 75 let, najmlajši le dobro leto,” nam je povedal Borko. Na poti so opravili štiri daljše postanke, na katerih so se okrepčali; pri Gostinstvu in turizmu Breznik, trgovini Taja v Brengovi, vinogradništvu Druzovič iz Drbetincev in pri Gostinstvu in trgovini Ploj v Smolincih.