Lokalno

FOTO: Pustno razpoloženi po številnih krajih v okolici Maribora

Damjan Veršič, 13.02.24 ob 12:31

Na današnji pustni torek je pestro tudi v Dupleku, Šentilju, Jurovskem Dolu, Cerkvenjaku, Kungoti, na Sveti Ani, v Rušah, Pesnici in še kje.

FOTO: Pustno razpoloženi po številnih krajih v okolici Maribora

Pustne maske na današnji pustni torek še odganjajo zimo, potem pa se bodo za leto dni poslovile. Še prej bodo ponekod pusta tudi pokopale. Tako se bo s pokopom pusta in vrnitvijo oblasti županji Nuški Gajšek končalo tudi 64. Kurentovanje na Ptuju. So pa danes dopoldne po številnih osnovnih šolah organizirali otroške pustne povorke, ki so se sprehodile po središčih občin, ponekod so pripravili tudi pustna rajanja z izborom najboljših mask. 

Marsikje so se med otroke pomešali kurenti 

V organizaciji Turističnega društva Šentilj in Osnovne šole Rudolfa Maistra Šentilj so se velike in male pustne maske danes sprehodile po centru Šentilja, kjer jih je pozdravil tamkajšnji župan mag. Štefan Žvab, in se nato ustavile v šolski telovadnici, kjer bodo razglasili in nagradili najizvirnejše maske. Za glasbo skrbi DJ Aljaž. 

[[image_5_article_63259]]

Učenci Osnovnih šol Duplek in Korena z vrtci in podružnicami so sodelovali na sobotni pustni povorki v organizaciji Občine Duplek.

[[image_2_article_63259]]

So pa dupleško osnovno šolo danes obiskali koranti iz Dupleka. Na kratko so se predstavili tamkajšnjim učencem, pozdravili pa so tudi ravnatelja Tomaža Repenška. Že včeraj so se ustavili v šolski podružnici v Žitečki vasi. 

[[image_1_article_63259]]

Pustovanje so danes organizirali tudi na Osnovni šoli Cerkvenjak - Vitomarci in v tamkajšnjem vrtcu. Pustne šeme so se v povorki v družbi kurentov sprehodile po občini in vzbudile veliko zanimanja pri občanih, pozdravil jih je tudi župan Marjan Žmavc. Sledilo je sladkanje s pustnimi krofi in pustno rajanje na parkirišču pred šolo. Učitelji so počasi spet prevzemali oblast, a čakala jih je zahtevna naloga, saj je bilo potrebno iz pestre množice izbrati nekaj najbolj izvirnih posamičnih in skupinskih mask, ki so bile nagrajene. Sredstva za nagrade sta prispevala šolski sklad in Občina Cerkvenjak.

[[image_3_article_63259]]

Pustno razpoloženi so danes tudi na Sveti Ani. Učenci in malčki iz vrtca so se v pustni povorki s šolskega igrišča odpravili po centru občine in se nato ustavili v dvorani kulturnega doma, kjer so zanje pripravili zabavo ob glasbi, najboljše maske so nagradili. Anovčani so se še posebej razveselili kurnetov s Ptuja, ki so že zjutraj obiskali podružnično šolo v Lokavcu, kasneje pa so se pridružili pustni povorki na Sveti Ani. 

[[image_6_article_63259]]

Na Osnovni šoli Jožeta Hudalesa Jurovski Dol so imeli danes učenci tehnični dan, v okviru katerega so po mešanih skupinah izdelovali spomladansko dekoracijo. V šolo so prišli individualno našemljeni, v povorki so se sprehodili po središču Jurovskega Dola in se ustavili tudi pri županu Petru Škrlecu. Našemljeni so bili tudi otroci iz vrtca. Vsi zaposleni učitelji in vzgojitelji so se našemil v rožice. 

[[image_7_article_63259]]

V Kungoti so pustno povorko z rajanjem na osrednjem trgu pripravili že v soboto. V organizaciji Turističnega društvo Zgornja Kungota so se pustne maske izpred Osnovne šole Kungota odpravile odganjat zimo po vasi, potem pa so se vsi skupaj zbrali na osrednjem prireditvenem trgu v Zg. Kungoti, kjer je potekalo rajanje in izbor za najbolj izvirno pustno masko. Šolarji so se sicer danes po središču Zgornje Kungote odpravili v šolski pustni povorki, županjo Tamaro Šnofl pa so obiskali kurenti. 

[[image_4_article_63259]]

V Rušah so dopoldne s maškarami iz Varstveno delovnega centra Polž Maribor in Zavoda Rast Ruše v družbi županje Urške Repolusk skupaj preganjali zimo in klicali pomlad, srečo in mir. Organizirano pustovanje  bo danes od 17. ure dalje v Špotnem parku Ruše. 

[[image_8_article_63259]]

V Pesnico so prišli Kurenti iz Gačnika, da so odgnali zimo, privabili pomlad in dobro letino. Razveselili so presenečene stanovalce in predvsem otroke OŠ Pesnica in vrtca Pesnica.  V zahvalo so jim, tako kot zahteva običaj, ponudili pijačo, otrokom pa sladke bombone.

Galerija