V Cerkvenjaku so tudi letos pripravili turistično prireditev Pod klopotcem, ki so jo združili s 15. trgatvijo Johanezove trte.

Preteklo nedeljo je pred gasilskim domom v Cerkvenjaku potekala turistična prireditev Pod klopotcem, ki so jo združili s 15. trgatvijo Johanezove trte, potomke najstarejše trte na svetu z mariborskega Lenta. Prireditve, ki jo je nekoliko pokvarilo vreme, so se udeležili župan občine Cerkvenjak Marjan Žmavc, župan občine Dobrovnik Marjan Kardinar s soprogo, podžupan občine Cerkvenjak ter člani občinskega sveta, člani slovenskega in evropskega reda vitezov vina, šesta cerkvenjaška vinska kraljica Tjaša Simonič, tretja vinska kraljica občine Starše Anja Kelc, osma ptujska vinska kraljica Monika Kovačič, prof. Jože Pučko, častni občan Franc Kuri, ovtar Slovenskih goric Marko Šebart ter občani in občanke.

Potomka je tokrat obrodila 69 zdravih grozdov

Franci Zorko, predsednik Društva vinogradnikov in ljubiteljev vina Cerkvenjak, nam je povedal, da je bil letošnji pridelek grozdja povprečen, trta, ki je sicer v odličnem stanju in dobro negovana, je obrodila 69 grozdov. “Grozdje smo v nedeljo zmleli, drozgo pa bomo stisnili čez nekaj dni. Naš viničar Damjan Breznik bo nato poskrbel, da se bo mošt spremenili v kvalitetno vino, ki ga v največji meri uporabimo za protokolarne namene, nekaj pa tudi za razne dogodke. Običajno ga pridelamo okoli 15 litrov.”

Naš viničar Damjan Breznik bo nato poskrbel, da se bo mošt spremenili v kvalitetno vino, ki ga v največji meri uporabimo za protokolarne namene, nekaj pa tudi za razne dogodke.

Prvi grozd je sicer odtrgal viničar Johanezove trte Damjan Breznik, prisotni na trgatvi pa so lahko poskušali lansko Johanezovo vino.

Še pred trgatvijo so zaslužnim podelili protokolarno vino z listino

Pred trgatvijo je v prostorih gasilskega doma potekal krajši kulturni program v izvedbi učencev Osnovne šole Cerkvenjak – Sveti Andraž, sledili pa nagovori nekaterih povabljenih gostov. Nato je župan Marjan Žmavc zaslužnim za meddruštveno delovanje in tistim, s katerimi cerkvenjaška občina dobro sodeluje, podelil protokolarno vino (Johanezova trgatev letnika 2020 ) z listino. Nagrado so prejeli:
David Klobasa, župan občine Sveta Trojica,
Milan Repič, župan občine Benedikt,
Marjeta Šalamun, predsednica društva Krdebač,
Gorazd Duh, bivši predsednik in aktivni član društva Krdebač,
Janez Dimec, predsednik NK Cerkvenjak,
Milan Fleissinger, podjetnik in član Društva vinogradnikov in ljubiteljev vina Cerkvenjak in
Roman Lorenčič, predsednik Društva General Maister Cerkvenjak.

Prireditev je vodila Darinka Čobec, za glasbeno spremljavo je poskrbel Stanko Ilijaš, za prigrizek članice Društva kmečkih deklet in žena Cerkvenjak, vino pa so prispevali vinogradniki. Članice Turističnega društva Cerkvenjak so prizorišče dogodka okrasile s poljskimi pridelki.